Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KacperDemczuk napisał:

Tadziu się poddał

Przykro patrzeć 😐 współczuję widoku. Człowiek robi, stara się, a potem przyjdzie susza i po zawodach.

U mnie pszenżyto ok. Za to pszenica jara na straty. Górki gole place, dołki lepiej, ale ile tych dołków 🤷 dałem przedsiewnie koło ~100kg N i mam kupione jeszcze ~35kg N, ale zastanawiam się czy jest sens sypać w ogole. Dziś dopiero herbicyd - do ostatniej niedzieli była susza i nic kompletnie nie rosło, nawet chwasty. W niedzielę popadało i dopiero wszystko poszło mentalnie. Ogólnie w okolicy oziminy ładne, ale jare słabo wyglądają. 

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano
28 minut temu, Skowron16 napisał:

Panowie jakieś dobre pszenżyto na IV-VI klasę ziemi przewaga IV i V. Miałem już Rotondo Salto a teraz mam Melomana i nie jestem z niego zbyt zadowolony

Salto bardzo fajna odmiana

Na dobrą działke Tadeus

Na słabą działke Liborius, Carmelo, stary Borowik 

Opublikowano
29 minut temu, krilan06 napisał:

Na IV Tadeus a na V i VI ludzie tu polecają Liboriusa

Tez poszedłem tym trendem ze liborius na piachy. I moze i rósł ladnie, ale susza porobila przepały na liboriusie c1 a na borowiku rosnacym obok(ta sama dzialka) praktycznie wiekszych przepalow brak. Jedynie co to gdzie dołki czy ciut lepszy piach :) to liborius lepszy klos ma ale nwm czy jest sens c1 liborius porownywac do c4 borowik? 

Opublikowano

Cały maj zero opadów no może na obchodzie pól trochę ksiądz kropidłem. Teraz coś nadają trochę a ile się sprawdzi to nie wiem. T2 robiłem w weekend majowy i zastanawiam się czy jechać z T3 bo mam tebukonazol tylko czy coś to da po takiej szuszy? Jęczmień to na bank nie będę pryskał bo on to niedługo pod kosę pójdzie ale pszenżyto na lepszych placach?

Screenshot_2024-06-01-07-10-09-658_com.android.chrome.jpg

Opublikowano

W życie występuje bardzo dużo rdzy żółtej żyto po kwitnieniu czy jest sens ekonomiczny pryskac? Jaka może być utrata plonu i czy ewentualny zabieg by coś pomógł jeszcze

Opublikowano

Meloman z ok połowy października wyrzuca pylniki

Wiosną dokrzewiany, zrobił średnio po 6 rozkrzewień, pięknie się zagęścił, ale jednak w tym roku wrześniowe wygrały. 4kl zostało po 2-3 mocne pędy i rzadko. 

Niby 3 liście zielone, 4 na wpół, ale reszta sianko. Wilgoć jest gdzieś może poniżej 20cm

Jeszcze niech teraz nie popada to i poślad zostanie

IMG_20240601_124413_7.jpg

IMG_20240601_124332_5.jpg

Opublikowano

Eee.. coś śię zieleni jeszcze. Mam nadzieję, że to g...o u mnie uschło na tyle, że się nie odmłodzi. Na fragmentach działek w sumie 10ha będzie tego z hektar. Na reszcie jeszcze nie jest tragicznie - i skrzypionkę oprysknęło, bo właśnie właśnie wlało 10l.

IMG_20240601_132509.jpg

Opublikowano
5 godzin temu, slavvek napisał:

Eee.. coś śię zieleni jeszcze. Mam nadzieję, że to g...o u mnie uschło na tyle, że się nie odmłodzi. Na fragmentach działek w sumie 10ha będzie tego z hektar. Na reszcie jeszcze nie jest tragicznie - i skrzypionkę oprysknęło, bo właśnie właśnie wlało 10l.

IMG_20240601_132509.jpg

Jest sens w to wpuszczać kombajn?

7 godzin temu, Lukas210 napisał:

W życie występuje bardzo dużo rdzy żółtej żyto po kwitnieniu czy jest sens ekonomiczny pryskac? Jaka może być utrata plonu i czy ewentualny zabieg by coś pomógł jeszcze

To tylko żyto, zaraz umrze śmiercią naturalną 

5 godzin temu, krilan06 napisał:

Tadeus, 79mm w maju

20240601_144615.jpg

U jednego 79, a u drugiego tylko 9. 

Ładne 

Opublikowano (edytowane)

No nie ma sprawiedliwości na tym świecie, dziś 1. czerwca i miesiąc też rozpoczął się od spokojnego deszczu. W zeszłym roku w maju 20,5mm,  w czerwcu 19

Edytowane przez krilan06
Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Średnia krajowa w Polsce będzie na takim samym poziomie co była roku 2023 .

Tylko że jednemu będzie dane zebrać 9 ton zaś innemu 2 tony .

spora czesc osob bedzie zbierala talerzowka, bo nie bedzie sie dalo skosic

• Like 1
Opublikowano
Dnia 31.05.2024 o 21:00, tytanowyJanusz napisał:

Robiłeś T3 Kacper?

Nie robiłem. t2 też nie. Poszła spóźniona t1 i regulacja 0.4 modusa 

15 kwietnia t1 następnego dnia spadł deszcz i później już do tej pory żadnego większego opadu. Dzisiaj 10l spadło 

23 godziny temu, daron64 napisał:

Przykro patrzeć 😐 współczuję widoku. Człowiek robi, stara się, a potem przyjdzie susza i po zawodach.

U mnie pszenżyto ok. Za to pszenica jara na straty. Górki gole place, dołki lepiej, ale ile tych dołków 🤷 dałem przedsiewnie koło ~100kg N i mam kupione jeszcze ~35kg N, ale zastanawiam się czy jest sens sypać w ogole. Dziś dopiero herbicyd - do ostatniej niedzieli była susza i nic kompletnie nie rosło, nawet chwasty. W niedzielę popadało i dopiero wszystko poszło mentalnie. Ogólnie w okolicy oziminy ładne, ale jare słabo wyglądają. 

Jeszcze w tamtym tygodniu było zielono. Żeby spadło chociaż trochę było by git a tak jest jak jest. Owsy u mnie mają 15-20cm i się wykłosiły będzie Meksyk w żniwa z koszeniem tego 

6 godzin temu, pedro2 napisał:

to jedna z najlepszych działek 4a po całości

Zobacz na owies na 5-6 

IMG_20240531_201621_2.jpg

Yy ja myślałem, że u mnie jest źle a tu to całkiem 

6 godzin temu, krilan06 napisał:

Tadeus, 79mm w maju

20240601_144615.jpg

Bogatemu to i diabeł dzieci buja 🤪 u mnie to i 7.6l by starczyło a spadło 3l w kilku deszczach przez cały maj 

Na lepszych działkach myślę dać t3 po dzisiejszym deszczu co polecicie i w jakiej fazie najlepiej zrobić t3?  

Opublikowano
11 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Jest sens w to wpuszczać kombajn?

A jak się przyczepią o ekoschemat, że słoma nie rozdrobniona? ;) Miejscami wcale takie małe nie jest, i dla swojej wygody wolałbym odżałować parę litrów paliwa i  przepuścić to przez sieczkarnię, a przy tym żeby nie leciała do zbiornika zielenina.

Opublikowano

Wyjeżdżam na dłużej i chciałem pod te nędzną pszenicę rozsiać jeszcze ten azot, żeby mieć już spokojna glowe. Przyjechałem na wieś, kosze podwórko - idzie jedna chmura - no to szybko rozsiewacz do ciągnika i czekam - przeszła jakiś kilometr od pola. Kosze dalej - grzmi. Patrzę - z drugiej strony pola idzie czarna chmura, grzmi, błyska..idzie..idzie..i poszła z drugiej strony dosłownie z 500m od pola. Dobra kończę kosić i się zawijam - ale idzie trzecia chmura, no teraz już centralnie na moje pole. No to nawóz w rozsiewacz i pojechał. Jestem na polu, w koło czarno, pioruny walą, że strach z ciągnika wysiadać. Rozsialem połowę - z jednej strony pola leje, z drugiej strony pola ściana deszczu, a nade mną się k**wa rozpogadza. No mysle, nie wierzę, k**wa, nie wierzę. Aleeeee nie wyszła z zza drzew czwarta chmura i z niej już powolutku, powolutku, po kropelce i coś tam się rozpadało - z pół godziny taki spokojny deszcz pada jak narazie. Co prawda pszenica nędza przez ten okres suszy, także i tak nic mniej nie bedzie, takze wszelkie inne zabiegi odpuszczam, ale co mogłem, to zrobiłem, więcej inwestował nie będę.  Na pogodę nic już się nie poradzi 🤷 w ogóle 3klasa ziemi, pszenżyto w tamtym roku eleganckie, a pszenica teraz taka, że gola ziemię widać miejscami