Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, galan99 napisał:

To jakich plonów się spodziewacie Panowie 4-5 , 6-8 , 8-10 , 10-12 tony który wariant będzie taki prawdziwy .

To zależy dla kogo ten wywiad .🤣👍😉

Opublikowano
25 minut temu, krilan06 napisał:

Ale tak dla wyjaśnienia- masz pszenżyto jare siane wiosną czy przewódkę sianą jesienią? A co do środka to tak pryskałem 

Siane na wiosnę. Kiedyś już miałem pszenżyto jare siane na wiosnę i żałowałem, że nie opryskałem od chwastów jednoliściennych tylko opryskałem od dwulisciennych. Dzięki za informację. 

Opublikowano
46 minut temu, galan99 napisał:

To jakich plonów się spodziewacie Panowie 4-5 , 6-8 , 8-10 , 10-12 tony który wariant będzie taki prawdziwy .

A kto Ci prawdę powie? W realu znasz ludzi, z którymi rozmawiasz, wiesz czyje słowa trzeba co najmniej na pół podzielić itd, a w internecie? Rzadko kto Ci się przyzna, że coś mu nie wyszło, czy nie zna się na czymś. U mnie zobaczymy po majówce, ale na dużo więcej, jak wyjście na zero nie liczę.

• Like 1
Opublikowano
54 minuty temu, daron64 napisał:

A kto Ci prawdę powie? W realu znasz ludzi, z którymi rozmawiasz, wiesz czyje słowa trzeba co najmniej na pół podzielić itd, a w internecie? Rzadko kto Ci się przyzna, że coś mu nie wyszło, czy nie zna się na czymś. U mnie zobaczymy po majówce, ale na dużo więcej, jak wyjście na zero nie liczę.

zgadzam się u mnie znam paru rolników( szczególnie młodzi powyżej 50ha) to z ha poniżej 6t nie schodzą tylko w żniwa to kombajnem z godzinę bez wysypywania jeździ i z całego areału to ziarno do stodoły mu wchodzi

• Haha 1
Opublikowano

Tak, tylko że większość podaje plony po przyczepach, albo dziwne że większość ma plony np 6t, 7t, 8t a to naprawdę duży zbieg okoliczności bo u mnie jak zmierzę daną działkę i zważę plon to wychodzi np 5,45t/ha; 7,75t/ha itp, itd

Opublikowano
13 minut temu, marian7k napisał:

Tak co niektórzy mówią jak kombajn w polu "dychę przekracza" a jak sprzedają to trudno 5-ki załadowac😆

To jest jeden z argumentów  przechowywania jak najdłuzej. Żyję w świadomości jestem dobry .👍🤔🤣

Opublikowano
krilan06 napisał:

Tak, tylko że większość podaje plony po przyczepach, albo dziwne że większość ma plony np 6t, 7t, 8t a to naprawdę duży zbieg okoliczności bo u mnie jak zmierzę daną działkę i zważę plon to wychodzi np 5,45t/ha; 7,75t/ha itp, itd

ja jak liczę plon przy przenzycie to tak m3 razy 0.7 to mniej więcej się zgadza.

Opublikowano
4 godziny temu, Pawel2678 napisał:

zgadzam się u mnie znam paru rolników( szczególnie młodzi powyżej 50ha) to z ha poniżej 6t nie schodzą tylko w żniwa to kombajnem z godzinę bez wysypywania jeździ i z całego areału to ziarno do stodoły mu wchodzi

Albo jak tam wyżej ktoś pisał - mierzenie na przyczepy. Ze dwa lata temu rozmawiałem ze znajomym to był jeszcze lepszy. Plon owsa przeliczył tak, że koleś, którego u niego kosił, mówił że w zbiornik wchodzi mu x T pszenicy, a że owies lżejszy, to po zastosowaniu odpowiedniego współczynnika wyszło mu że zbiorników, że owies mu sypnął tyle i tyle :)

Opublikowano
8 minut temu, jedrus2020 napisał:

ja jak liczę plon przy przenzycie to tak m3 razy 0.7 to mniej więcej się zgadza.

Ja tak liczę jak już mam w "magazynach". Regularny kształt, wysokość mniej więcej i po zawiezieniu próbki do skupu, jak mam gęstość to sobie mniej więcej liczę, to tak na 20kilku tonach zwykle gdzieś do 2 T max różnicy. Ale to tak tylko dla siebie żeby mieć pierwsze szacunki i wiedziec na skupie powiedziec ile mniej więcej będzie do odebrania

Opublikowano

Ja to dopiero na skupie wiem ile wszystkiego jest z pól. Ostatnio na 4,5 tonowej d47 było 3,8t pszenżyta. Wcześniej było 3,5-3,7. Wszystkich przyczep ze żniw było 9. Licząc średnio 3,6 tony na przyczepie to wychodzi ze ponad 4,6t/ha bylo z 7ha. Na tych piaskach to i tak dobrze.

Opublikowano

W pszenicy w tym roku niedoszacowałem 6t , liczyłem 55 było 61. Pszenżyto  przy dwóch autach również niedoszacowałem 2t. W jęczmieniu przeszacowałem o 1t. Zamiast 44,5 było 43t.

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

Albo jak tam wyżej ktoś pisał - mierzenie na przyczepy. Ze dwa lata temu rozmawiałem ze znajomym to był jeszcze lepszy. Plon owsa przeliczył tak, że koleś, którego u niego kosił, mówił że w zbiornik wchodzi mu x T pszenicy, a że owies lżejszy, to po zastosowaniu odpowiedniego współczynnika wyszło mu że zbiorników, że owies mu sypnął tyle i tyle :)

Owies to miałem raz z 1.2ha pełną przyczepę 6 tonowa, nasypane na maksa tego owsa na wadze wyszło że jest 4.5t🤦‍♂️. Pszenicy wchodzi na nią 7ton 

Opublikowano
16 minut temu, GRZES1545 napisał:

Owies to miałem raz z 1.2ha pełną przyczepę 6 tonowa, nasypane na maksa tego owsa na wadze wyszło że jest 4.5t🤦‍♂️. Pszenicy wchodzi na nią 7ton 

To ja mam przyczepe d50 z burtami 80cm. Poprzedni wlasciciel mówił że 9ton pszenżyta wchodzi(pewnie takiego porządnego). U mnie wynik był ponad 7,5tony na niej. A owies ostatnio na skupie 4,6t nasypane lekko ponad burty,a na d47 owsa wchodziło 2,5tony.

• Like 1
Opublikowano

ja ostatnio w tamtym roku miejsca nie było to pszenzyto , pszenicę i owies z pola odwoziłem na skup , to specjalnie na przyczepę sypałem 2 czy 3 pełne zbiorniki  i wychodziła waga , to po zbiornikach już mozna policzyć plon , 

Tak jak @daron64 i @Agrest po gęstości idzie łatwo obliczyć , wsypuje się zboza do wiadra 10 l i na wagę , potem przemnożyć przez pojemność zbiornika w kombajnie .

NA konedacie chyba wszystkie są marki i modele