Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak, też jestem zdania że trzeba spokojnie usiąść i ustalić do kogo należy ostatnie zdanie, a rad można posłuchać, człowiek uczy się całe życie.

A jak teść jeszcze rządzi i chce siać 300kg, to zasiał bym mu 600, a co tam, będzie widział że jednak 300 to stanowczo za dużo.   :P   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Bo to trzeba siąść  i pogadać, albo Ty gospodarzysz albo on, może wyjść draka albo dogadacie się na spokojnie i bedziesz wiedział co masz robić. Bylem w podobnej sytuacji, była awantura  ale teraz   robie po swojemu, z czasem dziadek pochwalił że w polu luks zrobione i browca razem pijem🍻 Takie życie  różne  haraktery i pokolenia doswiadczenia itp. Jeśli gospodarstwo jest na Ciebie to ja bym postawił na swoim, inaczej co roku bedziesz ulegał i bedą spięcia.

Dokładnie tak jak piszesz, teraz ten młody jeśli w przyszłości będzie w podobnej sytuacji też zapewne będzie chciał stawiać na swoim. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

No chyba przy takiej pogodzie na jesień jaka występuje w ostatnich latach to nikt nie będzie oszczędzał tych 10 złotych żeby dorzucić coś na robaka do herbicydu

Mszyca jest, co proponujesz dobrego na insekty do oprysku lentipur i legato?

Opublikowano

W zeszłym roku dodawałem decis mega (deltametryna), w tym roku mam sorcerer (cypermetryna). Tylko upewnij się czy te herbicydy można mieszać z insektycydami i sprawdź kolejność wlewania środków do opryskiwacza

• Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Belaruss820 napisał:

Teść taki człowiek ze ile to razy już próbowałem przekonać ale nie idzie. Robi po swojemu,jak mu powiedziałem że siać trzeba max na piachu 150kg kwalifikatu to on że tu się sieje inaczej i ze trzeba 250kg wysiewać. Próbę robiłem swoim ziarnem na 250 to on że więcej i wyszło 290 prawie. Są okresy że jest wszystko ok, nie raz doszłoby do tego co mówi @6465 no ale właśnie okno na parterze 😀 ustala wiele rzeczy z żoną,ja się dowiaduje po czasie ale najlepszy jest tekst "jak chcecie". No to samo się nasuwa,po co dawać pole do popisu jak i tak chce po swojemu żeby robić. I tak się żyje na tej wsi.

no niektórzy ludzie starej daty sa niereformowali i nie zostaje chyba nic innego jak po prostu sprobować coś zrobić po swojemu by pokazać że tak można i że jednak wychodzi to lepiej

Opublikowano

Zasiane niecałe 8ha Probusa. Uwijałem się przed spodziewanym deszczem. Kliny i trapezy  zasiane w niecałe 5,5h . Zestaw 2,5m to chyba nieźle. Teraz byle ulewy nie było.

@Belaruss820 najpierw to poważna rozmowa z żoną. Albo Cię wspiera albo ryje jak kret. Wyjaśnij jej o co biega, nawet jakby miała się obrazić. Jak sama zrozumie to i ojcu przetłumaczy.

Opublikowano
Agrest napisał:

Zasiane niecałe 8ha Probusa. Uwijałem się przed spodziewanym deszczem. Kliny i trapezy  zasiane w niecałe 5,5h . Zestaw 2,5m to chyba nieźle. Teraz byle ulewy nie było.

Ile siałeś Probusa na ha? Ja 165 kg

• Like 1
Opublikowano

Ja w tamtym roku Probusa siałem 340 sztuk na m2, a w tym zszedłem do 300, co dało kwalifikantu około 95 kg/ha, a własnego ziarna około 115 kg/ha, z tym że ja siałem większość 15,16,17 września.

Przy okazji się dopytam, może ktoś wie, bo mam Trinity 590 SC, można go stosować od fazy 2 liścia do fazy 4, obawiam się, że może mi uciec faza i zastanawiam się co zrobić, jakby uciekła, czy pryskać Trinity, czy oprysk herbicydowy odłożyć do wiosny?

Opublikowano

@Agrest żona zawsze coś się odezwie jak ja ze starym się pokłóce,ale ona jemu się nie chce postawić i w zaparte być za mną bo mówi że ja chciałbym żeby na mnie było przepisane wszystko. Jest na nią i dla niej to robię no i oczywiście chce po swojemu tak jak mnie mój ojciec nauczył,a nie jak w kołchozie

Opublikowano

Jak przejdzie" 5" jarusia .convid 19 i jeszcze jakiś convid 2 do tego ASF i jakieś cuda nowe to ziemie pod pszenżyto trzeba ugorować to chociaż bezpośrednie będą. Ludzie już po wsi tak mówią. Zboża paszowe ledwo 500z za T przekraczają , proso krzyknęli 600z/T, pół herbicydów i pestycydów wycofali to kto wie czy nie lepsza wersja bez nakładu za same dopłaty i głowa spokojna o gradobicia , suszę i inne problemy.

Opublikowano
59 minut temu, MalyRolnik18 napisał:

Stosuję od 3 lat mieszaninę Lentipur 2l/ha + Glean 8g/ha, bez poprawek czysto do żniw, lecz w tym roku nie było zimy i było trochę fiołka, co dodać do tej mieszaniny właśnie na fiołka ??

Może tribenuron spróbuj

Opublikowano

A na jaką jeszcze substancjie oprócz chlorotoluronu wrażliwa jest Tomka oścista?