Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

znaczy że zgadłem co do doglebówki?

siaczan magnezu i ew jakieś żelazo a opcja full wypas la bogatych i rozrzutnych to jeszcze asahi ale to wszystko może jak te zimne noce miną czyli pewnie dopiero w poniedziałek rano a jeszcze lepiej wieczorem, nno na niecierpliwie upartego juto rano ale jak temperatura osiągnie co najmniej te osiem a najlepiej dzisięć to w dzień coś tam się wchłonie.
Gdyby jedna przy gruncie spadło w nocy na trzy lub niżej to dopiero ze wa trzy dni po czyli .. no w poniedziałek wieczorem

A siarczanu ile dać? 

1 minutę temu, dysydent napisał:

oj coś mi się zdaje że tego aurelitu to było więcej i tak gdzieś bliżej półtorej setki niż setki ;)

Nie no tyle to nie pamiętam 190g dawałem na 1.6 ha jak ostatnie pole już pryskałem a to na tym polu 

Opublikowano

sam nie pamiętam ile siaczanu dawałem w podobnych przypadkach byle w widełkach zalecanych czyli 2-5% i ostatnio sąsiad chyba 2,5- 3 dawał bo też ma podobne ... identyczne rewelacje i już trzeci dzień i niby zielono na polu od fasoli czyli przynajmniej siaczanem nie doparzył a czy pomógł? nie dowiemy się tego nigdy bo ni ara kontrolnego nie zostawił

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Kurna a ja dzisiaj z 50 ha groszku bakteriami i aminokwasami opryskałem. gdzieś mi to info o spadku temperatury umknęło.

Mowisz, ze ladnie dzis oprysk kryl przy tym tornadzie? 😂 Jakimi bakteriami teraz groch pryskales? Bo ja bede jutro ale tylko micro i bor

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

sam nie pamiętam ile siaczanu dawałem w podobnych przypadkach byle w widełkach zalecanych czyli 2-5% i ostatnio sąsiad chyba 2,5- 3 dawał bo też ma podobne ... identyczne rewelacje i już trzeci dzień i niby zielono na polu od fasoli czyli przynajmniej siaczanem nie doparzył a czy pomógł? nie dowiemy się tego nigdy bo ni ara kontrolnego nie zostawił

Czyli 2.5kg siarczanu 1l żelaza w butelce ten mikrovit i jakiś tytanit 0.3l chyba by było dobrze? 

Przed chwilą, kamil800 napisał:

Ja tez jeszcze odchwaszczam fasole i jej nie pryskam odzywkami. A groch i fasola to inne rosliny. 😁

Aaaa groch dbr 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, mirro napisał:

Kurna a ja dzisiaj z 50 ha groszku bakteriami i aminokwasami opryskałem. gdzieś mi to info o spadku temperatury umknęło.

groszek nie fasola i on wegetuje i w niższych temperaturach (on taki bardziej tutejszy) byle wyżej zera tak że, to co innego

9 minut temu, rolnik039 napisał:

Czyli 2.5kg siarczanu 1l żelaza w butelce ten mikrovit i jakiś tytanit 0.3l chyba by było dobrze? 

o! widzę własną inwencję bo Tytanit to dla mnie egzotyka i jak ew dasz to ja Ciebie będę pytał co wyszlo

o ile nie zapomnę :ph34r:

tylko poczytaj może jakie tabele mieszania żeby Ci co nie wybuchło ;) nie wszystko można ze sobą mieszać nawet w dolistnych nawozach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
9 minut temu, dysydent napisał:

groszek nie fasola i on wegetuje i w niższych temperaturach (on taki bardziej tutejszy) byle wyżej zera tak że, to co innego

o! widzę własną inwencję bo Tytanit to dla mnie egzotyka i jak ew dasz to ja Ciebie będę pytał co wyszlo

o ile nie zapomnę :ph34r:

tylko poczytaj może jakie tabele mieszania żeby Ci co nie wybuchło ;) nie wszystko można ze sobą mieszać nawet w dolistnych nawozach

No zobaczę poczytam tytanit na pszenicy się sprawdził była ruda i parę dni później już ładna zielona była tylko jeszcze aminokwasy dodawałem do tego 

Opublikowano (edytowane)

no weźmy taki tytan z żelazem
jak Ci jaka stal tytanowa wyjdzie to czym to później zetniesz? :o

co akurat nie wiem czy żelazowe z tytanem można czy nie można i tylko tak se jaja... ;)

w'g mnię prędzej te

29 minut temu, rolnik039 napisał:

aminokwasy

jak ten tytan pozieleniły tę pszenicę

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mój kociołek  na przyszły tydzień to: siarczan magnezu ok. 3kg/ha +aminokwasy z NaturalCrop ok. 1l/ha+captan 1,2 kg/ha+ florovit 4l/ha  zobaczymy jaki to przyniesie efekt. I może dorzucę coś od mszycy bo się pokazuje gdzie nie gdzie.

Edytowane przez Marek1129
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

no weźmy taki tytan z żelazem
jak Ci jaka stal tytanowa wyjdzie to czym to później zetniesz? :o

co akurat nie wiem czy żelazowe z tytanem można czy nie można i tylko tak se jaja... ;)

w'g mnię prędzej te

jak ten tytan pozieleniły tę pszenicę

W sensie lepiej się zregenerowała inne pole było bez aminokwasów tylko asahi i maximus to się szybciej poprawiła niż ta po tytanitu z aminokwasami i maximusem nie wiem czy dobry czy zły tytanit tylko mówię według mnie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

za dzień dwa się okaże bo od razu nie widać "przeziębień" fasoli a nawet przemrożenia to najwcześniej po jakich ośmiu, dwunastu godzinach

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

A ja w pon musze poprawiac fasole na ta komose bo te wieksze stoja w miejscu. Jak pożółkł i sie zatrzymaly tak stoja. To pewnie zaraz pusci. Mniejsze widac ze postepuje i kreci ją. A 1 ha mam w dolku i tam moglo sie zakrecic kolo 0 albo przymrozku. Teraz jej jeszcze dowale herbicydem to pewnie ją tam przytrzyma

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
23 godziny temu, kamil800 napisał:

Mowisz, ze ladnie dzis oprysk kryl przy tym tornadzie? 😂 Jakimi bakteriami teraz groch pryskales? Bo ja bede jutro ale tylko micro i bor

Azoto power. Te pierwsze co już kwitną dostały wcześniej to i reszta dostanie. Ze znoszeniem nie było tragedii czerwone dwustrumieniowe antyznoszeniówki. Dzisiaj chyba skończę z bakteriami. Kuźwa, jakieś opady niby nadają, może by7 posiał jeszce marchewki  ze dwa kawałki? jakieś ssanie jest na marchew a w Polsce znowu jej zbrakło.🤣

Opublikowano
3 godziny temu, kamil800 napisał:

A 1 ha mam w dolku i tam moglo sie zakrecic kolo 0 albo przymrozku. Teraz jej jeszcze dowale herbicydem to pewnie ją tam przytrzyma

Zobacz jak fasola będzie wyglądać po tych temperaturach. Takie ostre słańce po przymrozku tylko dobija liście. Czasami przymrozki łapią przed zbiorem tą z lipcowych siewów. Masakra na liściach.

Opublikowano
Przed chwilą, kamil800 napisał:

A po co teraz to na groch dajesz?

Mam tego ze 150 ha. Rozciągnięte w siewie aby dało się zebrać. Część już kwitnie, część jest nieduża. Rośnie po tym fajnie, czyli warto dać.