Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

2 godziny temu, skywalker89 napisał:

To co ja mu poradzę że to upierdliwy człowiek taki czepia się jak wyłapie swoje słowo klucz. 

Ja juz definitywnie koncze reagować na jego zaczepki bo to nie ma z kim wchodzić w pisemną polemikę a co dopiero się spotykać, on to się może conajwyzej ze swoimi partnerami biznesowymi w lasach czy przy drogach spotykać 😃

I tak baranie jeden wolę pszenice lokalnie sprzedać 20zl taniej, niż wieźć tak jak ty do portu pewnie łudząc się że dostanę full cenę, a a co do czego to jednak drożej wychodzi lokalnie. 

Po co kłamiesz, konfabulujesz i sobie dopowiadasz? Jakie porty? Jakie lasy? Skąd ty takie głupkowate wstawki bierzesz/ Argumentów nie masz? Gdzie ja kiedykolwiek pisałem że na porty wożę? Sam przyznałeś ponizej że taniej sprzedajesz i drożej kupujesz więc dajesz się walić w rogi tylko przez zawiść w stosunku do tych którzy mają dobry samochód. Na złość babci odmrażasz sobie uszy😆 Z takim podejściem to się zapętlasz - nie zarobisz bo tanio sprzedasz a kupisz drogo żeby tylko nie dorobić tego co ma auto za 0,5mln. Nie masz kasy , narasta frustracja i obwiniasz wszystkich wkoło. Nie sprzedasz temu co da więcej tylko temu co ma marne autoO.o Potem znowu powtarzasz ten schemat i znowu nie masz kasy i tak sie to kręci i wieczne marudzenie.

12 godzin temu, skywalker89 napisał:

Co handluje zbożem i nawozami z którym miałem kontakt to JEDNEGO znam z regionu ltm,lhr,zmc, to wiem, że np może mnie w domu nawet nie być jak przyjedzie swoją ładowarką załadować pszenice na swój samochód i wiem że na jedno ziarnkno mnie nie oszuka, a co mówić o parametrach.. ludzie go szanują i ja nieraz wolę u niego ciut drożej nawóz kupić czy też ciut taniej zboże sprzedać,  jakoś prosperuje, jakieś inwestycje robi, i jakoś nie kupuje co 2 lata samochodu za pół bańki... nawet jeden handlarz fasolowy się śmiał z niego że jeździ starym g ównem 🙂

Ty się zastanów nad sobą. Wszyscy handlarze fasoli są źli, cukrownia zła i tylko jeden uczciwy który zboże kupuje. Stare powiedzenie mówi że jeżeli wszyscy wkoło ci nie pasują to znaczy że ty tam nie pasujesz i z tobą jest coś nie tak.

Nie rób buraka, nie rób fasoli a najlepiej sprzedaj gospodarstwo skoro jest tak źle.

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano

Kiedyś może by doszło do rekoczynów. Obecnie takie coś drogo kosztuje więc trzeba się zastanowić 2 razy zanim się z pięściami ruszy... 

1 godzinę temu, matek89121 napisał:

Przecież w internecie każdy cwaniak a jakby doszło do spotkania to każdy by uszy po sobie położył i słowem się nie odezwał.

Opublikowano

Czy siejąc do tej pory drobną fasolę standardowo siewnikiem 6rz w odstępie co 45cm dosyć gęsto w rzędzie czyli np 8cm, czy zwężając rzędy będzie to miało wpływ na zwyżke plonu? Np co 40cm siać z tą samą gęstością? Zacząłem o tym myśleć ze względu na te wyrywaczki bo tam nie ma raczej jakichś zasad co do rozstawu rzędów.. wiem że dysydent coś kiedyś na te tematy, zechce się coś wypowiedzieć?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, And2ej1 napisał:

( ilość 100 kg na ha)

dla czerwonej odmian wczesnych (np Wawelska) ta ilość wysiewu na stanowiska lepsze na słabsze nawet do 150 (dla 220szt/100g) bo nie zawsze w lecie ilość opadów pozwoli wykorzystać nazbyt dużą powierzchnię pod jeden krzak.
a między rzedami ostatnio sieję co ok 36-38cm zarówno Wawelską jak i karłowe jaśki. Dla jaśków może i nieco za wąsko ale dla czerwonej w sam raz.
bez względu na szerokość międzyrzedzi zagęszczanie w rzędach poniżej 8cm ma sens tylko przy zdolności wschodów poniżej jakich 70% no i jeszcze jeśli kto sieje siewnikiem zbożowym (nie punktowym) to trzeba o co najmniej 30% więcej niż  z teoretycznych wyliczeń  za uniwersalny punkt wyjscia biorę rozstaw 37x12cm tzn aby punkty siewne nawet jak nierówno polecą ziarnka nie były więcej jak te 37x37

oczywiście jeśli kto kupuje nasiona lub ma tylko sortowaną jedynkę to zawsze lepiej nawet wynająć usługę siewu precyzyjnego z czysto ekonomicznych powodów (mniejsze zużytcier nasion) gdy z kolei kto sieje odpadami czy niesortowaną to wsio ryba bo i tak i tak trzeba ustawiać z naddatkiem

ja tam fasoli nigdy za poważną plantację nie traktowałem a bardziej jako poplon, międzyplon i przesadna precyzja jest mi w tej uprawie obca bo i tak ... w zasadzie - co już nie raz pisałem - im bardziej na odpie..ol zrobię tym lepiej wychodzi :D  byle z opryskami od chwastu jako tako utrafić i śmietki wymordować
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1h9wLD5cCCMVk0Bs9DEoyfW6DlrqcXf2FiGIKJEclSJM/edit#gid=109934486

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No dobra, to jak wytłumaczysz fakt że tą drobną sieje w rzędzie wlasnie z 7-8cm, a zdolnosc wschodów na pewno nie jest mniejsza niż nawet 80-85%..? A sieje precyzyjnym punktowym siewnikiem. A sialem w tamtym roku kuku tym swoim siewnikiem to na potrzeby tego siewu musiałem 2 sekcje przesunąć kilka cm żeby mieć na 4 rządki i tak pomyślałem o fasoli tej żeby np zwężyć rozstaw do 40cm.. w zeszłym roku to chyba wyszło z 90kg/ha, nie więcej raczej..

Opublikowano

patrzyłeś,liczyłeś na tym z linka? tm masz odpowiedzi ile wyjdzie na ha przy wstawionym dowolnym rozstawie tylko trzeba znać ilość nasion w 100g (policzyć)
inna sprawa to rzeczywista precyzja siewników tylko z nazwy precyzyjnych.
w ub roku byłem świadkiem siewu pneumatykiem gdzie mijaki potrafił po dwa ziarna robić i wtedy na pewno mniej się wysieje bo wiadomo
nie wiem czy za słabe podciśnienie, niewłaściwe tarcze czy zbyt szybka jazda ale ani z teoretycznymi obliczeniami się nie p[okrywało bo rzeczywiście mniej wyszło w praktyce a i wschody nawet gorsze niż tymi samymi nasionami siane konnym przestawiony,m na siew gruboziarnistych

pewnie bym mijaki na karb jakości nasion zwalił gdyby nie trzeba było pozasypywać od miedz, na poprzeczkach a tam jawnie było widać braki niedosiane no i takie też były wschody co wręcz rzutowało na plon ogólny jaśka bo ten przypadek siew jaśka karłowego dotyczy.

Jeśli dokładnie określona masa nasion i zmierzone parametry rozstawu to owo obliczenie wręcz jest dowodem na przepuszczanie siewnika (pominięte punkty siewne)

Opublikowano

Te dziury w obsadzie to raczej wina tarcz i zgarniaków, niż niskiego podciśnienia. Tzn podciśnienia też a raczej jego spadkowi ze względu na zużycie uszczelnień przy tarczach. Mam dwie sekcje w tym 16 rzędowym z którymi nie mogłem sobie poradzić bo siały 1/4 gorzej no i ustąpiło po wymianie tarcz na nowe. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Trafia mi się hektar pola na jeden rok tylko pod fasole i cena 2 tyś. ale 1 kl. ziemi 0.60 ha dopłaty mojej tylko zastanawiam się czy robić zachód na 1 ha fasoli?

2tys za ha to za dużo nawet jeśli miałbyś komplet gratów i był od usług niezależny wszak jest to tylko na rok i pewnie jeszcze nie znasz pola tzn jakie chwasty odczyn gleby zasobność i jaka chemia była w ub r a nawet dwa wstecz bo fasola wrażliwa na wiele herbicydów nawet w dwa lata po ich stosowaniu.
Ryzyko zbyt wielkie a cena zbyt wysoka.
Ja bym ostatecznie tonę pszenicy zaakceptował; równowartość opłaty dzierżawnej a i to minus dopłatę za brakujace 40ar bo co do zasady dopłata jest za utrzymanie pola w kulturze czyli wiadomo dla kogo adresowana.
Najlepiej niech sobie dopłatę weźmie wydzierżawiający w ramach opłaty dzierżawnej, podatki popłaci i dorzucić różnicę do tej tony pszenicy nnno pod negocjację jedynie czy jeszcze podatek. Nie zgodzą się to niech spadają na drzewo.
Chyba że nie dbasz op zysk a sama przyjemność babrania się polu co ja też mogę zrozumieć ale gdyby tak było to byś nie pytał. ponieść koszty w tym zapewne najemne skoro piszesz

nosem kręcą z sianiem

czyli koszty to minimum 3tys plus te 2tys (bo sranie się z dopisywaniem nędznych 60ar do dopłaty warte akurat tyle co fatyga na formalności :P raz w tym roku by do mapek dopisać dwa za rok by wykreślić )
Przy kosztach 5tys po ile musi być fasola aby zarobić jeśli wyjdzie czystego jak w ub r czyli tona fasoli z ha? nawet jeśli uda się zarobić to jakiegoś tysiaka dwa czyli jedynie jak ktoś lubi czy to fasolę (jak ładnie kwitnie) czy wydzierżawiającego bo na tych warunkach wiadomo kto komu łaskę robi ;)

Opublikowano

Tylko na tak mały areał nosem kręcą z sianiem ale gorzej z młóceniem. @damin1 a co ma jedno do drugiego?

Zazwyczaj sprzedaż pola kojarzy się z kresem gospodarzenia. Ewentualnie spłata jakichś długów czy też kiepskie pole, dojazd, wymiana. Ale raczej to pierwsze. Dlatego bez urazy oczywiście pomyślałem sobie że ty już jesteś na takim etapie życia że ci nie zależy już na rozwijaniu gospodarki. 

Opublikowano
Panowie sieje z was ktoś soję.Bo będę chyba pomału rezygnować z fasoli i szukam wskazówek
Panowie sieje z was ktoś soję.Bo będę chyba pomału rezygnować z fasoli i szukam wskazówek
Opublikowano (edytowane)

KZPRiRB 30 listopada 2021 r. złożyło wniosek do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o wydanie zezwolenia na wprowadzenie do obrotu środka ochrony roślin Wakil XL 325 WG na okres  120 dni, zgodnie ze stosownym rozporządzeniem  Parlamentu Europejskiego i Rady (WE). 7 lutego KZPRiRB otrzymało zezwolenie na wprowadzanie do obrotu ww. zaprawy nasiennej, z przeznaczeniem do zaprawiania nasion grochu uprawianego na suche nasiona, grochu łuskowego w uprawie na zielone nasiona, bobu, grochu pastewnego (peluszka), bobiku, fasoli zwykłej uprawianej na zbiór świeżych strąków, fasoli zwykłej uprawianej na suche nasiona, fasoli wielokwiatowej uprawianej na suche nasiona w celu zwalczania mączniaka rzekomego grochu i szarej pleśni, w okresie od dnia 14 lutego 2022 r. do dnia 15 maja 2022 r.

Edytowane przez Cradle
  • Thanks 1
Opublikowano

Największe ożywienie na targu w Ulhówku 🤣🤣🤣 przy lhr jeden koleś przy lja z 10 i to tacy co zawsze sprzedają od razu. Nie wiem czy interesują się co tydzień po ile cena czy chcą zrobić sztuczna ilość fasoli do sprzedania🤣🤣🤣