Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

a nie mają czego na tebukonazolu? nawet może być oprysk na pszenicę od grzyba to daje się tego do 15ml na sto kilo i szlus. a reszta z flaszki mam na pszenicę od grzyba tuż przed kłoszeniem
ne wiem nie pamiętam co to za orius ani to drugie i muszę poczytać
chyba waldii1 je mnie o oriusa pytał i to jakieś trzy albo dwie substancje w tym strobiluryna tak że trochę nie bardzo bo pewnie drogie aleśmy orzekli że do fasoli otatecznie można
zaraz poczytam to drugie

o,o Ty ten certicor lepszy i pewnie tańszy
bierz certicor a ja podumam ile tego na fasolę można

no na kontrę to jakieś 70-80ml/100kg wystarczy bo setka to już max

Metalaksyl-M jeszcze nieco przed rdzą fasoli i alternariozą po wschodach ze trzy tyg ochroni.
a nie
pomyliło mi się i ten orius to sam tebukonazol czyli o połowę tańszy i tu już sam decyduj
ale ja już bym wolał jaki oprysk nalistny na tebukonazolu bo nalistny ma do 500g w litrze a zaprawa góra 50g tak że łatwo policzyć co taniej wychodzi a efekt grzybobójczy identyczny czy dasz dziesięć militrów oprysku czy setkę zaprawy
Orius oprysk ma 250 a zaprawa orius ma 2g w litrze no i wszystko na temat
co n
w zaprawie to chyba ię za samą farbkę płaci :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Certicol najdroższy litra 122zl a orius 47 i on ma tebukanazol tylko nie jest różowy to co dać tego Priusa czy certicor on ma i tebukanazol i metalaksyl to.dam.na 100kg 100ml certicol +100ml primus b plus 100ml pyrinex ?? Czy dać zamiast certicol to 150ml orius??? Chodzi o fasolę  kontra duże nasiona w tym roku chyba że dam 200ml 200ml i 100ml pyrinex to będzie akurat 500mlnna 100kg

Opublikowano (edytowane)

certikol trochę lepszy od oriusa ale nie wiem czy na tyle aby aż tyle przepłacać

58 minut temu, Mateusz0110 napisał:

to.dam.na 100kg 100ml certicol (tu Ci napisałem co i jak i jeśliś przegapił daj znać bo taniej orius wyjdzie duuużo taniej zwłaszcza oprysk ale jeśli pomylisz oprys z zaprawą to załatwisz fasolę bo oprysku dziesięć razy mniej trzeba niż zalecaja zaprawy)  +100ml primus (primusa nawet z półtorej setki) b plus 100ml pyrinex (jeśli masz dużo słomy czy suchych chwastów na polu lub torfowe pole to do półtorej setki można bo robactwo lubi wlaśnie pulchne i słomiaste pola ale setka jest spoko i rzadko kiedy więcej trzeba bo ma być ciepło a w ciepło to najlepiej działa no i kontra) ?? zwyczajnie nietrzeba co do militra mierzyć bo tam o trzydzieści procent tolerancja dawki to można i na oko lać choć ja uzywam butelki po "szczeniaczku" setkowej to jest okazja "szczeniaczka kupić z jakim fikuśnym trunkiem ;) :Pniby że na miarkę :ph34r:

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Tomek rozmawialiśmy o scenic'u i dałem go 50ml na 100kg do tego 200primus b i 100dursban. Wszystko wymieszałem z 50ml wody potrzebnej do opłukania butelek. Wiec wyszło mi ogólnie 400ml na 100kg i szczerze powiem że to i tak dużo, chociaż scenic  w porównaniu do sarox to kisiel. Primus też gesty. Ale cukiereczki wyszły ładne w kolorze wściekłej czerwieni 😁

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

a zapomniałem... pomieszały mi się te handlowe nazwy tych bełtów przeróżnych bo ja pamiętam substancje czynne
łatwiej bo ich nieporównanie mniej
coraz łatwiej bo coraz mniej choć przez to w polu się coraz trudniej robi
ot taka gra słowna

i co
posiałeś tych "cukiereczków co nieco czy czekasz na ten deszcz obiecany
patrz z "obiecaną ziemią" się kojarzy
 co ja mam dzisiaj z tymi skojarzeniami?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Ja też po substancjach kupuję i składam opryski, bo środków nie spamiętasz a w każdym inny skład. Do zaprawy dałem Orius universal bo mi z z pszenicy został ( tebu i prochloraz) A co do deszczu, to chyba się nie doczekamy, im bliżej tym słupki spadają i znikają.

Rozsiałem nawóz na drugi kawałek i  poczekam jeszcze bo powój wyszedł po 4 listki tam gdzie zwykle wyłazi to  prysnę całość glifosatem z fluroksypyrem, bo ręcznym zawsze coś pominę. O dziwo komosy pięknie powschodziły mimo suszy, zieloniutko na polu się robi, jakieś inne dwuliścienne jare też już są. Im susza nie groźna, byłem pewien, że nic nie powschodzi a tu proszę, ciepło się zrobiło i goście już są. Dzień po oprysku przemieszam nawóz i zawałuję pole. Tak będzie sobie czekało chociażby do 20 maja na deszcz. 

To pierwsze siane w sobotę to porażka, leży sobie ziarenko jak w worku w suchym. Część pewnie ma wilgoć, to wyjdzie, reszta nie i pole jak mozaika będzie. 

Opublikowano (edytowane)

i dla tego basagran z osiem setek tak ze dwa tyg po siewie a jak ciepło to i dziesięć dni z automatu.
bo jak ta mozaika dostanie chwastów w fazie jednego liścia to już litrem basaranu lub więcej a tu te marudery fasolowe co w razie jakiego deszczu akurat się zbiorą do wschodzenia nie przeżyją dawki wyższej  wtedy co ? motyka? w fasoli? nieee
szwagier marchew ze dwa tyg temu posial i pryskać dzisiaj zamierzał od chwastu i w końcu mnie woła
- co tu robic? - pyta no ani chwastu ani nic oprócz prochu
grzebiemy na rządku a nasionka sobie leżą jak dziś posiane a widać bo na zielono zaprawione.
no rzeczywiście trzeba jakie deszczownie na przyszłość, retencję budować i łapacze wody z dachów a nawet szos bo jak tak ten klimat ... no ale to temat szerszy niż fasolowy
no rzeczywiście tak sucho że nawet z prognoz deszcz paruje zanim się sprawdzą.
wczoraj miało padać na jutro z rana a teraz ma padać jutro wieczorem
no to we czwartek po południu może co pokropi idąc tym tropem
księżyc w nowiu to trudno o deszcz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał:

a zapomniałem... pomieszały mi się te handlowe nazwy tych bełtów przeróżnych bo ja pamiętam substancje czynne
łatwiej bo ich nieporównanie mniej
coraz łatwiej bo coraz mniej choć przez to w polu się coraz trudniej robi
ot taka gra słowna

i co
posiałeś tych "cukiereczków co nieco czy czekasz na ten deszcz obiecany
patrz z "obiecaną ziemią" się kojarzy
 co ja mam dzisiaj z tymi skojarzeniami?

Posiałem kawałeczek 5ha i zaraz jade dalej siać. Od października ziemi nie ruszyłem i jest całkiem wilgotno. Zobaczymy co z tego będzie, do 14 muszę zdążyć bo będzie padać 😁

Opublikowano (edytowane)

Strzał w 10, tylko ciekawi mnie jak wygląda zachwaszczenie, bo zima była łagodna i na pewno masz zielono, Zrób fotkę Waldi. Taka uprawa pasowa Ci wyszła. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
12 godzin temu, dysydent napisał:

i dla tego basagran z osiem setek tak ze dwa tyg po siewie a jak ciepło to i dziesięć dni z automatu. 

glifosat pójdzie tak samo jak ub. roku, oby tylko gleba zaczęła pękać nad liścieniem. Basagran zbyt drogi a ceny fasoli niepewne. 

Opublikowano (edytowane)

ja inaczej finansuję i rok miniony finansuje mi rok bieżący  tak że przecież nie dam rady przepić wszystkiego z reszty fasoli jaka zawsze u mnie na taką okoliczność zostawiona do wiosny. bo zostawiłem po starych cenach :D
Gdybym kalkulował fasolę w tym roku jako biznes to nie siał bym jej nic ponad sobie do garnka i utrzymanie nasion na jakie dwa ha.
w zasadzie to nie zamierzałem a le siła rozpędu i tradycja "trofiejnych pól" zadziałała no i co prawda Nobla mi za to nie dadzą ale jak zwykle - "nie chcem ale muszem" a i jeszcze mogę bez dokładania spoza fasoli do tego... tej tegorocznej plantacji
Z resztą nigdy jak sieję fasolę to nie liczę na biznes ani nawet że zbiorę.
i tak nie zdołam wszystkiego wsadzić w nowe plantacje z tego co sobie ze starych zostawiłem to niech tam i basagran :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Moje wszystkie zyski,  plus dokładanie z pracy idą w inwestycje, w tamtym roku fasola sfinansowała przyczepę, w tym roku jest plan na nowy ciągnik w ramach PROW, to muszę być ostrożny. Samej zaliczki chcą 5000zł więc trzeba kalkulować, ale nie żałować oczywiście. Basagran już od dwóch miesięcy mam w zapasie, 10 litrów wystarczy na pewno, ale trzeba szanować. 

Opublikowano
5 godzin temu, ravoj napisał:

Strzał w 10, tylko ciekawi mnie jak wygląda zachwaszczenie, bo zima była łagodna i na pewno masz zielono, Zrób fotkę Waldi. Taka uprawa pasowa Ci wyszła. 

Właśnie  nie wyszła bo redlice ł upały takie bryły że nie zagartało ziarek. Więc brat przerabiał brodą wahadłową z podwójnym wałem daszkowym. A ja zaraz za nim siałem. Chwastów nie było żadnych aż sam się dziwiłem że tak czysto jest. 

Opublikowano (edytowane)

Trzeba było w marcu przerwać parowanie a nikt się nie spodziewał że taka susza będzie? moja fasolka jutro tydzień jak siana i gdzie wilgoć to korzonek puszcza a gdzie sucho to jakby trochę napuchnięta?spacer.png

IMG_20200429_170857_1CS.jpg

Edytowane przez Andpol
Opublikowano

U mnie ziemia ruszona w marcu ale głębiej bardzo mokro taka gliniasta na ziemia w czorsj zasiaalem 1ha ziemia w tym roku masakra w jednym miejscu groch 3cm poszedł w innym chyba z 8cm i takie bryły wielkie mokre się wyoraly że masakra ale pojeździłem wałem.pksiewnym płaskim i nawet się to pole wyrównało zaprawił mi się to tak na dwa razy bo tak na szybko ale powiem szczerze że ja już sieje groch 3 lata i nigdy nie pryskalrm nalistnie na żadnego grzyba ani nic bo miedzian bardzooo drogi.zobaczymy jak to będzie że wschodami bo właśnie groch jeden rządek na wierzchu a drugi mega głęboko ale leży na twardym mokrym podlozu a przysypany lekka piaszczysta ziemia.dzisiaj popadalo jutro dam 2l stompa i 0.15 command jak będzie wschodzić podeślę zdj

Opublikowano
27 minut temu, Mateusz0110 napisał:

U mnie ziemia ruszona w marcu ale głębiej bardzo mokro taka gliniasta na ziemia w czorsj zasiaalem 1ha ziemia w tym roku masakra w jednym miejscu groch 3cm poszedł w innym chyba z 8cm i takie bryły wielkie mokre się wyoraly że masakra ale pojeździłem wałem.pksiewnym płaskim i nawet się to pole wyrównało zaprawił mi się to tak na dwa razy bo tak na szybko ale powiem szczerze że ja już sieje groch 3 lata i nigdy nie pryskalrm nalistnie na żadnego grzyba ani nic bo miedzian bardzooo drogi.zobaczymy jak to będzie że wschodami bo właśnie groch jeden rządek na wierzchu a drugi mega głęboko ale leży na twardym mokrym podlozu a przysypany lekka piaszczysta ziemia.dzisiaj popadalo jutro dam 2l stompa i 0.15 command jak będzie wschodzić podeślę zdj

To siałeś groch czy fasolę bo to jest różnica.

Opublikowano
2 godziny temu, Andpol napisał:

Trzeba było w marcu przerwać parowanie a nikt się nie spodziewał że taka susza będzie? moja fasolka jutro tydzień jak siana i gdzie wilgoć to korzonek puszcza a gdzie sucho to jakby trochę napuchnięta?spacer.png

IMG_20200429_170857_1CS.jpg

I co by dało przerwanie parowania? Byś miał suche to co ruszyłaś. Zrobiłem tak 2 lata temu. Od tamtego czasu pole wyrabiam na jesieni a później dopiero przed siewem, wschody są równe i dobre. 

Opublikowano

W sumie też jakiś sposób dobry jest, też o tym myślałem, żeby tak zrobić. Może w tym roku tak zrobię na próbę, wszystkie nawozy na jesień, dobrze uprawię i zostawię aż do siewu, bo teraz w tych czasach to jakaś paranoja z tym deszczem .

Opublikowano

Z drugiej strony to jakby miała być śnieżna i wietrzna zima to lepiej w ostrej skibie zostawić to wtedy więcej tego śniegu na polu zostanie i jak tylko na wiosnę da się wejść nawet w lutym to uprawić i zostawić do siewu, bo jak uprawisz na gładko w jesieni to wszystko zwieje. Nie da się jednoznacznie określić co lepsze i sprawdzi się w danym roku. Jest ryzyko, jest zabawa. 

• Like 1
Opublikowano

PK na jesieni i orka. Wiosną płytka uprawa jak tylko skiby obeschną. Później drugi raz przed siewem. Od kilku lat tak robie i podczas siewu redlica wyciąga jeszcze miejscami wyraźnie wilgotną glebę. Warunkiem jest jak najpłytszy pierwszy zabieg wiosną. Mile widziane ciężkie wały zamiast strunowych

Opublikowano (edytowane)

@losktos po orce nie zrobisz zbytnio płytkiej uprawy, bo trzeba wyrównać pole. Chyba że masz długi agregat, przynajmniej 4 -5 rzędów pazurów, to może się uda. Fasola musi być posiana na równym, bo inaczej nie wytniesz, jeden nóż w ziemi a drugi w powietrzu. Im równiej tym mniej pracy ręcznej. 

Druga uprawa przed siewem faktycznie jak najpłytsza a najlepiej wcale przy tej pogodzie. 

PK od lat idzie pod pług, polifoska 6 pod agregat

Edytowane przez ravoj
  • Like 2