Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

to na zdjęciu to kora opierdzielona i podgryziony badyl. Szykuję sobie nieużytek i mi gołębie przetrzebiły grykę. W rezultacie wszystko glifosat .... Wracając do tematu. Na tamtym kawałku coś identycznie podgryza przy samym gruncie. Jakieś minibobry..

Opublikowano

Kilka lat temu ścigałem podejrzanego zająca jak mi świeżo posadzonej kapusty z kilka setek. Biedak wyprowadził się po dziś dzień jak pieska przysposobiłem na wachty a kapusty i tak ubywało aż wieczorem noktowizorem zobaczyłem że to chomiki bo jeszcze zboża były ledwie w kwiatach i tak sobie zarazy niedostatek białka uzupełniały

Opublikowano

Stosowal ktos srodek na chwasty actiwus 400 sc od Adama.  Bede pryskal 15 arow z opryskiwacza elektrycznego tylko nie wiem jakie dac proporcje. Niestety w instrukcji nie ma dawkowania na fasole. Ktos cos podpowie? 

Opublikowano

Ja na swojej dwa tygodnie nie byłem aż do wczoraj. Na jednym kawałku gąsieniczki pojadły liście ale żadnej nie znalazłem więc nie będę pryskał a jest tego ze 0,25ha

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Rekin123 napisał:

Stosowal ktos srodek na chwasty actiwus 400 sc od Adama.  Bede pryskal 15 arow z opryskiwacza elektrycznego tylko nie wiem jakie dac proporcje. Niestety w instrukcji nie ma dawkowania na fasole. Ktos cos podpowie? 

Pendigan, Panida Stomp to to samo co i Activus i pryska się tym po siewie przed wschodami fasole tez tak że trudniej znaleźć takiego co by tym nie pryskał. Jest ryzykowny dla fasoli dużo bardziej niż command a i tak dajemy go w mieszankach bo sencor jeszcze ryzykowniejszy a afalon wycofali a po samym commandzie jest pewna konieczność basagranem dwukrotnie po wschodach poprawiać albo z motyką (co kto woli)
Na cóż Ci teraz ten activus? na późną szparagówkę? Jesli tak to szparagówki bardziej na niego wrażliwe niż jaśki i dawki nie większe niż 1,5l/ha a że tak małe to koniecznie w mieszance najlepiej z commandem bo jedyny ten command z dopuszczonych posiewnie dla fasoli.
a i jeszcze
w instrukcji nic nie ma bo oficjalnie żaden na pendimetalinie nie jest dopuszczony dla fasoli

3 godziny temu, Zbyszek3939 napisał:

panowie chwalcie się jak tam u was fasolę wyglądają  bo jak widać  po okolicy  kto póżno pryskał basagranem z domieszką jakiegoś wynalazku to fasole   mają   bardzo mało strąków

po tym jak Ravoj i Bartek pokazali swoje plantacje reszta pewnie wpadła w kompleksy i co się będą wychylac jeśli w najlepszym wypadku mają takie same.
u mnie zamiast zakrywać do reszty ziemię fasola od suszy zaczyna coraz więcej odsłaniac to czym tu się chwalić? że nie mam deszczowni?
:D 

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

W kompleksy może nie ale chwalić się niema czym. Dysydent wniosek złóż dostaniesz dotację do kosztów kwalifikowanych. Ciekawe czy do pozwoleń też? Mnie interesuje owo podnoszenie zdolności gromadzenia wody w gruntach. Choć jestem pewnie za mały żuczek to ciekawym co oni tam wydumali. Zamkneli i dostawca nieczynny w soboty a miał nawóz 6,10,34. Kupiłem zatem saletrę potasową w Brico i dodam do oprysku. Mam jeszcze siarczan potasu to podsypię miejscami - może popada. Czyli saletra potasowa, ekolist, florovit, miedzian (bo niewiem co to za plamki) asahi (bo nie pada).

Opublikowano (edytowane)

Dotację do deszczowni? nie wiem nawet czy lokalizacja by przeszła bo glęboko poziom wód gruntowych i niedaleko zaczyna się strefa ochronna ujęcia wody pitnej a jeszcze na przyszłość planują (czy już wprowadzili) podatek od wykorzystania zasobów wodnych i zamierzają mi mój deszcz co na moje pola spada sprzedawać mi za moje pieniądze. Jak jeszcze deszczownię z ujęcia podziemnego zrobię to kolejne opłaty i tak to tym co urośnie na moim polu z mojej pracy i inwestycji będę musiał równowartość lwiej części plonów w różnych podatkach oddać to lepiej niech schnie a darmozjady trochę przymrą głodem może zmądrzeją z podatkami.
Fasola za cienki interes aby bylo się czym dzielić

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

E Panie Tomku u mnie nie ma czym. Placki żółte. A ravoj owszem fasolę ma piękną. Widać pełna profeska u niego.

A kolega Waldi nie dawał activusa po siewie? Może mi coś się pomyliło, ale coś mi się tak zdaje, że chyba gdzieś we wcześniejszych postach jak pisaliśmy, kto jaką doglebówke stosował, to chyba on pisał, że dawał activus. (aczkolwiek mogę się mylić).

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

Pendigan, Panida Stomp to to samo co i Activus i pryska się tym po siewie przed wschodami fasole tez tak że trudniej znaleźć takiego co by tym nie pryskał. Jest ryzykowny dla fasoli dużo bardziej niż command a i tak dajemy go w mieszankach bo sencor jeszcze ryzykowniejszy a afalon wycofali a po samym commandzie jest pewna konieczność basagranem dwukrotnie po wschodach poprawiać albo z motyką (co kto woli)
Na cóż Ci teraz ten activus? na późną szparagówkę? Jesli tak to szparagówki bardziej na niego wrażliwe niż jaśki i dawki nie większe niż 1,5l/... 

Kolego bede sial teraz szparagówkę Valentino. Jestem zioelony w temacie opryslu na zielsko. A jestes w stanie mi powoedziec ile litrow wody i jaka dawka na 15 arow? 

Opublikowano
1 minutę temu, Zbyszek3939 napisał:

ładna  ale coś trchę za bardzo wybujana  co ile siana i z jakich okolic jesteś

siana co 37 cm zestawem uprawowo siewnym ,127kg/ha ,przedsiewnie dostała rsm 26+ S.gmina Miączyn 

Opublikowano
1 godzinę temu, 85Tomekkk napisał:

Aura 

65169780_703580913436993_8659024982111682560_n.jpg

Patrząc na kolor zboż i traw to coś mi się wydaje że to zdjęcie nie jest aktualne :P

Opublikowano
23 minuty temu, szot napisał:

Patrząc na kolor zboż i traw to coś mi się wydaje że to zdjęcie nie jest aktualne :P

zdjęcie robione około 2 tygodnie temu,zapraszam na pole  osobiście  :)jutro zrobie  świeże zdjęcie 

Opublikowano
2 minuty temu, Zbyszek3939 napisał:

bo wtedy byś wysiał  może z 50 kg a nie 127    ale może jestem w  błedzie

rok temu była siana tak czerwona,i był rekordowy plon,lekko ponad 2 tony,nigdy nie miałem więcej jak 1,7 t z ha