Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Czyli nawet jak na niską cenę fasoli nawożenie nie jest w niej największym kosztem i to takie optymalne.  Wiele oszczędności nie znajdzie akurat tutaj.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 minuty temu, Zenonim napisał:

Skywalker89- u mnie po buraku fasola najlepiej wychodzi. Liście przeorane więc potasu nie daję.  Wczesną wiosną 150kg polidapu i przed śpiewem 150kg saletrzaku. Przed kwitnieniem jak jest wilgoć to ponad 100kg saletrosanu. Dużo mniej krzaków wypada wtedy.

To dużo tego azotu dajesz jak pod fasolę, 93kg wychodzi w czystym składniku jeśli z aplikacją saletrosanu.. ja ostatnie lata dawałem albo 100l rsm 32 albo 100kg saletrzaku, i tyle.. ,zazwyczaj po burakch bądź rzepaku. 

Teraz dać na kawałek 6ha, 1t polidapu to pewnie ze 2200zł, i tak samo saletrzaku to z 1100zł, czyli 3300zł trzeba szykować, ponad 5stówek na ha..

Tyle, że to dlugoletnia dzierżawa już, albo kupię albo nie jak mi krzyknie za jakiś czas po 60kafli, więc nie wiem co robić..

Chybaze kupię w woreczku po 700kg, i wymieszam w rozsiewaczu i wysieje w po 100kg/ha i podejrzewam, że też by dobrze wyszło bo na wiosnę już dawno fosfor na fasolę dawałem

Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 20:19, Zenonim napisał:

Odkąd daję tyle N to krzaki są zdrowe prskam raz miedzianem i jest ok. 

Od ilu lat dajesz więcej N ? bo wiem że kilka lat wstecz na glebach w Rzeczycy (czarnoziem) tego nikt nie praktykował. 

Opublikowano
1 minutę temu, Zenonim napisał:

5 rok będę dawać.  Pare lat wstecz Jak mało kto sial fasolę to nikt nic nie dawał i około 4 t na czysto mlocil ale we wrześniu. 

Wcześniej wszyscy młócili we wrześniu no może czasami końcem sierpnia :) Ale mi chodzi o to że u Was twierdzili  jak ktoś podmaści azotem i przyjdą  deszcze to fasola do pasa a to być może  wina potasu? Bo u mnie bardziej płowi zna i standard to 150-200 saletrzaku pod korzeń 150 saletry pod wielorak w czasie końca krzewienia. 

Opublikowano
15 minut temu, szot napisał:

Wcześniej wszyscy młócili we wrześniu no może czasami końcem sierpnia :) Ale mi chodzi o to że u Was twierdzili  jak ktoś podmaści azotem i przyjdą  deszcze to fasola do pasa a to być może  wina potasu? Bo u mnie bardziej płowi zna i standard to 150-200 saletrzaku pod korzeń 150 saletry pod wielorak w czasie końca krzewienia. 

jak do pasa ,to mozna ja próbowac z pnia:)

Opublikowano

Jak ktoś zna swoje pola to nie powinien mieć problemu z dawkowaniem azotu. Wie na którym kawałku może zaszkodzić a na którym wręcz potrzeba większej dawki. 

Wiadomo też że trzeba obserwować roślinkę. Ja tam czy na gorszych czy słabszych kawałkach to daje i tak w spód koło 200 kg jakiegoś saletrzaku a później widzę co się dzieje i jak coś to saletrą podsypuje jeszcze. 

Opublikowano (edytowane)

Azot we wszystkich roślinach daje bujniejszy wzrost tylko zwiększając azot należy proporcjonalnie zwiększyć resztę, głównie fosfor bo jednostronnie azotem nawożone zboża np, bardziej chorowite i łatwo w mokre żniwa rozpoznać które pole dostało za mało fosforu i potasu w stosunku do azotu bo czarne z daleka.
Azot stymuluje wiązanie kwiatów, długość kłosa, wspólnie z siarką współtworzy białka a tych najwięcej w młodych komórkach roślin, dla wytworzenia cukrów potrzebny jest też fosfor bo on kluczową rolę odgrywa w procesach energetycznych żywych organizmów, magnez jest składnikiem chlorofilu a potas m.in. wytwarza ciśnienie osmotyczne wody glebowej do soku komórkowego czyli ułatwia pobieranie wody tylko zbyt duże stężenie w tej wodzie glebowej  roztworów dowolnych nawozów osłabia to ciśnienie. Wiosenne nawożenie przedsiewne zatem najlepiej ograniczyć do koniecznego czyli azotowego bo ten z jesieni może się wypłukać jeśli mokre zima i wiosna.
W roślinach motylkowych dostatek azotu glebowego pożądany zanim nie wykształcą brodawek korzeniowych aby tych kwiatów więcej było i więcej liści do wyżywienia strąków narosło. Uzupełnianie azotu po wschodach to już inna sprawa bo ogranicza ilość tych brodawek korzeniowych. Lenistwo u roślin też można rozpoznać na tym przykładzie. Po co ma fasola inwestować fosfor potas i asymilaty w brodawki jeśli ma dostatek azotu glebowego? i tutaj ekonomia przemawia aby jak największy plon zebrać czyli sypać i pies z bakteriami azotowymi tańcował tylko nikt raczej nie wie jak wysokie to azotowe nawożenie pogłówne bo raczej nie testowane to jeszcze było. W fasoli Miedzian może też nieco bakterie azotowe wytłuc jeśli ulewy czy nawet pielenie go z glebą wymiesza. Jeszcze chlor z nawozów potasowych i sensowne staje się dokarmianie azotem pogłówne. Tylko jeśli zostawimy plantację bez azotu to rośliny dostosują swoją wielkość do zasobności gleby w pozostałe składniki a azot sobie dobiorą z bakterii ile im tam trzeba. Dawanie dodatkowe azotu sztuczne zaburza tę równowagę stąd wskazane przedsiewne a dopuszczalne pogłówne tylko wtedy jeśli gleba zasobna w resztę składników.
Mogłem jednym zdaniem ale szkoda usuwać tyle pisaniny to se czytajcie :D 

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 2
Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 18:28, galan99 napisał:

To powiadasz , że pierwszy ograniczysz , trzeba się liczyć że będzie więcej zasiewów , pomimo że ceny marne , trocha nie posadzi ale nowi dojdą , bo malina i truskawka wypadła .

Ograniczam do 3.3ha a miałem ponad 5ha

Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 14:09, mint napisał:

2,60-2,80? Ludzie szanujcie się...
Spójrzcie jaka jest cena nawozów na chwilę obecną. Polifoska drożeje o 300 zł-jest ok, fasola tanieje o 300 zł-jest ok.
Nauczyciele dostaną 1000 zł podwyżki za 20 godzin pracy tygodniowo, a Wy w prochu, kurzu, pełnym słońcu przy fasoli na polu.

Kto ci bronił kształcić się na nauczyciela??? 

Jeszcze rok dwa podpasuje pogoda i fasola będzie poniżej 2 zł  przy takich zasiewach jak są obecnie a one raczej się nie zmniejszą.

Opublikowano
10 godzin temu, piotr200 napisał:

Kto ci bronił kształcić się na nauczyciela??? 

Jeszcze rok dwa podpasuje pogoda i fasola będzie poniżej 2 zł  przy takich zasiewach jak są obecnie a one raczej się nie zmniejszą.

Co ma " Piernik do Wiatraka" inteligent się znalazł !!!! 

Opublikowano

wiecie żeby dostać dofinansowanie z unie to trzeba napisać biznesplan na 5 lat a co w nim jest zobowiązania siania fasoli ileś hektary przez lata

Opublikowano

Już od dawna o tym piszę , bardzo dużo ludzie będzie uprawiać fasolę , żeby nawet był amatorem . w pierwszym roku wyszło mu tylko 1 t , to na drugi rok będzie lepiej , świń nie ma bo ASF , burak mało opłacalny wielu ucieka , tak samo malina , i typ , więc przybędzie niech tylko po 1 ha a nazbiera się ogromne Hektary , pojawiają się kombajny do fasoli więc uprawa jest już lżejsza .

Opublikowano

Jeśli masz rację to przyszłością jest nie doskonalenie uprawy fasoli a doskonalenie handlu i rozszerzanie rynków zbytu bo ceny raczej surowca nie podskoczą.
Handlarze będą zacierać ręce a rolnicy silniki w kombajnach w tym kurzu i na zwolnionych obrotach :D  
A poważniej to w tym roku należy się spodziewać przesunięć proporcji powierzchni uprawy między odmianami na korzyść fasoli zwyczajnej kosztem jaśka.

Opublikowano
1 godzinę temu, a-zA-Z0-9 napisał:

wiecie żeby dostać dofinansowanie z unie to trzeba napisać biznesplan na 5 lat a co w nim jest zobowiązania siania fasoli ileś hektary przez lata

Biznesplan piszesz na 5lat zgoda ale co roku możesz go zmienić możesz fasolę zastąpić np kukurydzą czy szpinakiem