Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
Raczej tak i ewentualnie jak sie większa ilość sprzedaje np. 3 tony. U mnie ok. 10 ton w big-bagi zsypane jeszcze nie przebierane bo obecnie wiatę stawiam na bizona i nie ma czasu. Na zimę wieczorkami robota będzie. Może koło Lutego albo Marca ta cena dygnie do góry hmmm.
Opublikowano

Ja cen aktualnych w hurtowym skupie nie znam  bo olałem fasolę i w stodole totalny bajzel od worków w różnych stadiach zdatności handlowej, ale ruszyło zainteresowanie detalicznych i takich "półdetalicznych" klientów na jaśka, tak że dzięki za informacje na wypadek gdyby mi się swoich fasoli przebierać nie chciało :P tylko z moim szczęściem jak zechcę paredziesiąt kilo kupić to podrożeje
.... czego bym nam wszystkim życzył bo najwyżej będzie lepsza motywacja na tego bajzla sprzątanie :D

Opublikowano

No taka cena nie satysfakcjonuje rolników. Sam czekam na lepszą cenę, ale czy ona będzie? Dodatkowo boli mnie fakt że zaraz po zbiorach niektórzy nieprzebieraną sprzedawali po 3.3 a teraz trzeba się namęczyć, naprzebierać, poprzerzucać tych worów milion razy i cena 2,8.  No ale cóż, życie... 

Opublikowano

No ja wiedziałem, że tak będzie i dlatego chciałem część sprzedać od razu też.. no ale kurde niechby był stały pułap 3zl brutto -% za nieprzebraną i 3,5za  przebraną to myślę że byłoby w miarę sprawiedliwie dla obu stron..

Opublikowano
32 minuty temu, szymon360 napisał:

ahhh żeby powrócił rok 2014 gdzie sprzedałem wtedy w dwóch partiach po 6.90 i po 7.00 hmmm marzenie. Jakby taka cena była to już dawno by u mnie na podwórku Zetorek stał

Za fasolę Zetorka nie kupisz  prędko .

Bo buraki słabo płaco to świnie i tak każdy szuka , teraz ma cenę cebula to na drugi rok będzie posadzone , czy posiane cebuli .

Opublikowano (edytowane)

Cebula w tym roku miała fatalne wschody i nam udała się tylko na polu przy łące 5b5599bbc8dee_cebula17lip2018res.jpg.fb9cace089608c77f89369bbdc786088.jpg, na innej działce na górce była fasola bo nie było co trzymać i klął właściciel "że jak stary las dębowy mu powschodziła; taka gęsta". Jeszcze rok temu cebula była nieopłacalna ograniczono zasiewy z których sporo nie powschodziło i mamy. Miałem siać na wiosnę 0,5 ha tej cebuli ale wiem już że nie i nie wiem co zamiast bo i inne warzywa w tym roku droższe i zbyt łatwiejszy bo i kapusta i marchew pietruszka.... na drugi rok może być wszystkiego nasiane
Jeden jasiek fasola rolnicy akceptują w cenach na granicy opłacalności bo te 3zł za niesortowaną na pewno nie zachęca do zwiększania powierzchni na przyszłość.
Chcąc nie chcąc i tak muszę zacząć przebierać; nie wiem jeszcze - ręcznie czy usługę mechaniczną wynajmę - bo w ciepły czas przebrana szybciej żółknie i gdy mam gotową to niejako muszę szybko sprzedać a gdy zimno (najlepiej poniżej zera) przebrana poleży długo byle sucha była nie zmieniając barwy.
Pytanie - czy zwiększony popyt zewn. po ogólnoeuropejskim nieurodzaju przełamie próg sporych ale nie rekordowych zapasów fasoli u nas aby przybrakowało wiosną czy nie? 
Krupier pyta, ruletka się kręci, panie i panowie obstawiać; podrożeje czy nie? Trzymać czy puścić jeśli który z kupujących się wychyli o parę groszy więcej już teraz?
Gdyby tu nie chodziło a sprawy egzystencjalne gdzie dochód z pola jedynym wyznacznikiem standardu życia całej rodziny była by to "fajna gra", a tak? ... nerwicy k..wa się można nabawić.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Fasola niestety nie ma stabilnej ceny ponieważ mało jest firm które by ją kontaktowały i tak się dzieje jak jest w tej chwili .Jest rok że względnie popłaca a jest potem rok że trzeba dołożyć lub produkcja jest na skraju opłacalności .Takie wariacje cenowe jak z 2014 roku nie służą tej ani innej uprawie tak samo było z gryka potem jest bardzo duża nadprodukcja i towar lerzy w magazynach psując cenę na pozostałe zezony

Opublikowano

My tu "gadu gadu" a w międzyczasie dotarła do mnie informacja (przed chwilą) że na "ryneczku" detal jaśka ruszył bo do tej pory nic nie szło i handlarz krzyczy - DAWAJ! - tylko menda ;) w kilówkach sobie życzy, ale dobre i to bo w sumie tego jaśka aż tak wiele nie mam a Kontrę (tej w tony ilości w stodole) na razie z pół metra na pokaz tylko bo ceny nie możemy "wymyślić" w tym detalu i ... ciekawe .... stały jego dostawca i plantator .... nie ma towaru bo sprzedał (???).... a tam co się dzieje? bo jeszcze na IGRIT pojawiły się oferty kupna od nieznanych mi oferentów.
Klient lokalny dla mnie najważniejszy czyli ... do sortowania i koniec byczenia mojego przedzimowego się skończył zanim się jeszcze zaczął.

Opublikowano

galan99 napisał:

32 minuty temu, szymon360 napisał: ahhh żeby powrócił rok 2014 gdzie sprzedałem wtedy w dwóch partiach po 6.90 i po 7.00 hmmm marzenie. Jakby taka cena była to już dawno by u mnie na podwórku Zetorek stał Za fasolę Zetorka nie kupisz  prędko . Bo buraki słabo płaco to świnie i tak każdy szuka , teraz ma cenę cebula to na drugi rok będzie posadzone , czy posiane cebuli . 10 ton w tym roku mam jakby po 6 zl to 60 tyś. a ja myślę o tym z tyh mniejszych 7245 cos w tym stylu

Opublikowano (edytowane)

Siedzialem w 70km zetorze kolegi gdzieś z 2000 któregoś roku, przesiadając się z mtzta fajny, ale w tej chwili ceny chore jak za takie ciągniki,mam tez renowke, a że Czechów uważam za mendy to ich przemysłu nigdy nie wespre i Zetor stał żodyn u mnie nie będzie

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

W lutym będzie 3,8 zaufajcie mi bez handlarzy możecie sprzedać dużo drożej, na forum sam handlarzyna ogarnijcie się. Można ich wypier...ić niech handluja skarpetami .

• Haha 2
Opublikowano
13 godzin temu, skywalker89 napisał:

Siedzialem w 70km zetorze kolegi gdzieś z 2000 któregoś roku, przesiadając się z mtzta fajny, ale w tej chwili ceny chore jak za takie ciągniki,mam tez renowke, a że Czechów uważam za mendy to ich przemysłu nigdy nie wespre i Zetor stał żodyn u mnie nie będzie

Może i tak, ale ja sam bym z przyjemnością kupił zetory 5340, co by nie powiedzieć, Czesi do 2006 roku robili bardzo dobre ciagniki, a cena jest przsadna, bo za tego typu ciagnik można też wyrwać jakiś zachodni z większą ilością bajerów. A dla mojego mikro gospodarstwa nie są potrzebne żadne wyjątkowe wyposażenie. W sumie ursus 4514 też był długo produkowany przez ursusa, ale im młodszy tym niestety podobno bardziej awaryjny z tego co czytałem opinie. I w zestawieniu z zetorem 5340 ceny mniej więcej podobne.