Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Damian czy ty oprócz fasoli masz jakieś inne zainteresowania? Ciągle tylko czy to dzień czy noc czy święta siedzisz tylko na forum fasolowym. Chłopie szkoda życia oprócz fasoli jest jeszcze wiele ciekawszych i piękniejszych rzeczy na świecie.

Opublikowano (edytowane)

Panowie ile musi się suszyć fasola jeśli codziennie świeci słoneczko , już pare dni susze i ziarno nie jest twarde, niektóre w zębach jak kamień a z kolei inne miękkie , że w palcach można scisnac. I jakiego koloru ma być ziarno w środku? biały czy zółty , ta ze sklepu jest żółta/kremowa  w środku , pewnie przez dosuszanie roundupem

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)

Po scieciu ok 1.5tyg przy dobrym sloncu o ile 90-95% straczkow jest suchych badz zoltych. Fasola w straku jest biala reszta z plamami i cale ziarno brazowe to odpad fasolowy. Zolta sie robi jak rok lezy w worku.

Edytowane przez damianXXL
Opublikowano (edytowane)

Damian, dzięki za odp :)  czyli jak ziarno miękkie to musi długo się jeszcze suszyć w strąku te 1,5 tyg. Zebrałem około 2kg ziaren  na próbę takiej dojrzałej ale miękkiej, jak będzie się suszyła do słońca to stwardnieje?

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Musi i trzeba przewracac. Jesli ziemia sucha i dobre slonce to szybko doschnie. Jak ziarno bedzie twarde to mozna mlocic. A to co masz na probe o ile straki byly juz dojrzale tj. zolte to wyschnie i bedzie twarde, suche. Mozesz sprzedawac ;)

Opublikowano

no już nie przesadzaj , że 4 tony. ja młóciłem od 1,5 t do 3,5. ale najwięcej to 2tonowej. u mnie czerwona 1,9t a jasio 2,6 wyszedł, miałem posiane na najgorszych kawałkach także jestem zadowolony dodatkowo po gradzie prawie 5 ha. Co do namiarów nie ma żadnych problemów 

Opublikowano

Może by dała radę ale musi być mocna, i rura oczywiscie mniejszego przekroju z jak najmniejsza iloscią zgięć i skosów. Nikt nie próbował ale ja myślę ze powinna dać radę ale trzeba małą ilość puszczać żeby nie zapychało.

Opublikowano (edytowane)

Eryk17, myśle , że najlepszym rozwiązaniem byłby jakiś taśmociąg , nawet jakiś z gumową taśmą by robił robote, można dorobić jakiś kosz i by ładowało w worki na przyczepe lub po prostu luzem

Edytowane przez Ogon988

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez ZSRCKP
      Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety dotyczącej stosowania kwalifikowanego materiału siewnego.
      Ankieta jest anonimowa, wyniki posłużą do napisania pracy magisterskiej.
      Dziękuję

https://goo.gl/forms/vGFaEEHuVLP8gGzB3
    • Gość
      Przez Gość
      Witam.
      Mam pytanie dla użytkowników rozsiewacza amazone za-u chciałbym wymienić tarcze z wysiewu 24m na 15m ale nie wiem do końca jaki typ byłby odpowiedni ponieważ są dwa rodzaje z tego co przeczytałem na forum OM i OS. W instrukcji są tarcze os 200mm i 240mm i nie wiem czy takie byłby odpowiednie?
      Chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy do rozsiewania nawozu na 15m trzeba ustawiać kąt na ramionach ciągnika oraz co to za parametr z tabeli który zaznaczyłem

amazone.bmp
    • Przez Danielursus
      Witam czy ktoś z was posiada siewnik Roger XR special 3 metry i ma także tabele wysiewu do niego ?? I jakie opinie macie na jego temat?
      Jest pare postów na ten temat ale nikt nie odpowiedział a sądzę że są tu posiadacze takiego siewnika  i mają taką tabele
      Dzięki wielkie z góry za każdą odpowiedź
    • Przez rolnikmazowsze
      Cześć, kupiłem ostatnio poznaniaka z 1989r. Niestety poprzedni właściciel zgubił tabelę wysiewu. Napisał sobie markerem ustawienia dla siebie, ale nawet on sam nie wie ile mu kg/ha wychodziło. Szukałem tabel w necie ale jest kilka rodzajów. Mógłby mi ktoś na podstawie zdjęć podesłać właściwą tabelę wysiewu/instrukcje obsługi z tabelą? 

• Przez KarolGromadzki
      Witam wszystkich,
      jakiś czas temu rozpocząłem dyskusję o orce i uprawie w jednym przejeździe, wspominając w trakcie o opcji siewu. Na ten moment możemy już coś pokazać. 
      Obsialiśmy mały kawałek żytem w listopadzie 2018. 
      Uprzedzając część komentarzy, które wynikać będą z faktu, że film nie wyjaśnia wszystkiego, podaję kilka faktów: 
      - maszyna to prototyp, nie wszystko z docelowych założeń na ten moment funkcjonuje, gdyż wszystko wymaga nakładu czasu i srodków,
      - wysiewamy ziarno poprzez redlice talerzowe oraz nawozy mineralne poprzez redlice nabudowane na zęby włóki,
      - ściezki technologiczne będą jak najbardziej możliwe do wykonania w niedalekiej przyszłości,
      - maszyna na filmie jest wyposażona w jeden wał doprawiający, gdyż do prób nie potrzebowaliśmy nic więcej,
      - waga maszyny w pokazanej konfiguracji to około 1300 kg bez materiału siewnego,
      - wiosną pokażemy materiał z porządnym pługiem oraz usprawnieniem poprawiającym widoczność podczas transportu,
      - dodaję poglądowe zdjęcie wschodów z grudnia.

Zapraszam.

• Dodaj nową pozycję...
v