Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Dokładnie cembrowana  się nadaje idealnie  do chłodzenia i ogrzewania, ale to nieduży magazyn, chałupy nie ogrzeje, za to do wentylacji wystarczy 

Głębinowa za zimna, tam 2°C niezależnie od pory roku. 

1 minutę temu, Daxxx napisał(a):

Co to taka pustka na skupach w łykoszynie i w kryszynie? Nie biorą czy nie sprzedają? 

Ja mam tak bramy zasypane, że czekam aż to stopnieje, nie będę odrzucał i się męczył. Jakby cena była po 6 zł to co innego .... ciepłą wodą bym polewał 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

samo roztopy i breja bo jeszcze gleba głębiej zamarznięta i u mnie np do stodoły nie podjedzie by kolein nie narobić to po ile by nie była raczej w tym tygodniu bym nawet nie próbował czymś cięższym od taczki podjeżdżać a i to najlepiej po deskach i zapewne spory odsetek ew posiadaczy niesprzedanej fasoli ma podobny problem a przymrozków nie nadają to kilka dni będzie spowolnienia w handlu choćby tylko z tego powodu
nawet jako tako utwardzone podjazdy teraz można "połamać" wjeżdżając czym cięższym

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
W dniu 21.02.2026 o 09:31, Jcb napisał(a):

Najlepiej płakać bo się nie sprzedało w czas i obwiniać handlarzy i składać anonim, jakie to jest żenujące, zmowa była gdy sezon się zaczął od 5zl? Przecież był czas na sprzedaż. Nie ma jednego skupu jest kilkanaście można było się wbić w kolejkę bez biadolenia ale jak ktoś chytry i cwany bo myślał że będzie droższa to gratuluję, a i przypominam że nie tanieje odrazu o połowę w jeden dzień spadki były co tydzień czy półtora był czas na zastanowienie w nie czekanie nie wiadomo na co 

Co Ty pier…sz jak to nie  ma zmowy cenowej kto Ty jesteś , osobiście znam przypadek że Pan X dzwonił dlaczego Pan Y że po co przepłaca za fasolę ,  dobry znajomy był świadkiem rozmowy Pan Y wcale się z tym nie krył , to samo zaczyna się dziać na rynku dyni nie wku,,,j nikogo na tym  forum takimi gadkami bo nie pierwszy rok fasolę uprawiamy , 

Opublikowano (edytowane)

jeszcze polska fasola wyprze brazylijską w samej Brazylii bo kto wie czy tam nie droższa 

aż sprawdziłem i - no prawie - bo ajwaj podpowiada - "Pozostałe rodzaje fasoli (Beans/Kidney beans): Hurtowe ceny innych rodzajów fasoli w 2026 roku prognozowane są na poziomie 0,37 – 0,49 USD za kilogram"

https://www.selinawamucii.com/insights/prices/brazil/black-beans/#:~:text=Wholesale prices In 2026%2C the approximate wholesale,service for premium bulk Brazil black beans.

zatem niedużo już brak co i tak w tę stronę to już się nie opłaca bo koszty logistyki i frachtu

che; ta co u mnie niesprzedana ma duże szanse naprawdę pellet opałowy zastąpić bo dwuletnią może da się upchnąć w razie podrożeje ale gdy dłużej poleży to zżółknie i... bo po tych cenach co tu wyżej to ... na detal mamy tego za dużo jak na jeden sezon zatem;
w tym roku siać fasoli nie muszę bo mam zapas ub rocznej
i chyba nie posieję nawet nasiennych plantacji a z 10arów przy kartoflach (te same doglebówki) co by dla siebie i rodziny/znajomych do garnka było takiej łuskanej na zielono gdy jeszcze niedoschła (taka najlepsza) bo pewnie to już koniec fasoli towarowej na naszych polach na dłuższy niż dwuletni okres

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
49 minut temu, 85Tomekkk napisał(a):

wszystkie skupy z TZ 2,8 konto

Przecież wiadome jak jeden opuści na 2.8zł to i inni. A ktoś sprzedaję bo nie widać. Po 1 cena zła, po 2 roztopy. 

Opublikowano
3 godziny temu, 85Tomekkk napisał(a):

wszystkie skupy z TZ 2,8 konto

Powiedz to użytkownika JCB on uważa że nie ma żadnej zmowy cenowej ciekawe skąd nagle wszyscy 2.8 ku..a , lepiej żeby wcale nie brali niż takie cyrki odp….ć 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jacoooo napisał(a):

Powiedz to użytkownika JCB on uważa że nie ma żadnej zmowy cenowej ciekawe skąd nagle wszyscy 2.8 ku..a , lepiej żeby wcale nie brali niż takie cyrki odp….ć 

Akurat nie wszyscy po 2.80, dzwoniłem do swojego handlarza i drugiego co i nich sprzedaje 3.0zl brutto kasa za parę dni 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, Jcb napisał(a):

Akurat nie wszyscy po 2.80, dzwoniłem do swojego handlarza i drugiego co i nich sprzedaje 3.0zl brutto kasa za parę dni 

daj numer ,potrzebuję 12 ton sprzedać na juz 

Opublikowano
4 minuty temu, 85Tomekkk napisał(a):

daj numer ,potrzebuję 12 ton sprzedać na juz 

Nie będę robić nikomu reklamy podzwon i zapytaj 

Opublikowano
2 godziny temu, jacoooo napisał(a):

Nie biadol jak wiejska baba tylko działaj żeby ten problem rozwiązać. 

Opublikowano

Gdyby rządził pis tego by nie było założyli by im pegasusa i przestali by z nami grać w "głupiego jasia" jest towarzystwo zamojskie i kupują taniej paliwo śor to co każdemu by szkodziło 10groszy z kilograma na własne towarzystwo fasolowe dać, ale to polska zaraz by coś musiało nie wyjść i tak jesteśmy bici w d*pę z trzodą chlewną zbożem warzywami etc.. Mówicie fasola 2,8 , na olx jest dużo ogłoszeń i jakoś nie ubywa ich jakby to był zarobek to każda firma wolałaby kupić taniej od rolnika.

• Haha 1
Opublikowano
W dniu 25.02.2026 o 14:42, Ulman napisał(a):

Nie biadol jak wiejska baba tylko działaj żeby ten problem rozwiązać. 

Z kim mam działać z takimi jak Ty co im pasują zmowy albo sami są , pazadłużani  po uszy z nowymi ciągnikami na pokaz  my za swoich czasów jak zaczęli po 1 zł łaskawie płacić  ,to porozganialiśmy kilka rynków nie było sprzedawania ani kupowania teraz wy młodzi  pokażcie jakie kozaki z was bo w fajsbuku to kozak co drugi 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jacoooo napisał(a):

Z kim mam działać z takimi jak Ty co im pasują zmowy albo sami są , pazadłużani  po uszy z nowymi ciągnikami na pokaz  my za swoich czasów jak zaczęli po 1 zł łaskawie płacić  ,to porozganialiśmy kilka rynków nie było sprzedawania ani kupowania teraz wy młodzi  pokażcie jakie kozaki z was bo w fajsbuku to kozak co drugi 

Mądrze napisane i w samo sedno. 

Edytowane przez Daxxx
Opublikowano
1 godzinę temu, jacoooo napisał(a):

To po co biadolisz jak to nic nie da? Co chcesz osiągnąć?

Jak Ci nie pasuje to przecież nie musisz siać. 

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał(a):

Dobrze że Ty nie biedolisz. W sumie to nie musisz kupować. Żaden Rolnik przy  tej cenie 2.8 czy 3.6 nie ma z czego być zadowolonym. 1.7 x 2.8 to 4700zł. Na wczasy się wybierzemy wszyscy.  Człowiek od wiosny się stara, i po co? Za 2 tyś z ha. Wow

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał(a):

Co to za odpowiedź ,Ty czytałeś co napisałem ale tak ze zrozumieniem ,i co to znaczy jak mi nie pasuje to mam nie siać , a co mam ku..a siać mam sprzęt do dyni i fasoli i to sieje  co mam się przebranżowić  bo ktoś rynkiem fasolowym manipuluje , tak jak ten mastiff jedna wielka giełda spekulacji kto ma kapitał ten rządzi .Ty nie jesteś rolnikiem koniec kropka nie będę z Tobą dyskutował 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano

Jestem rolnikiem i też cena mnie nie zadawała. Niestety jest tak że trzeba się przystosować do rzeczywistości bo ona się do ciebie napewno nie przystosuje. Smutne jest to że uwazasz ze chłop to musi biadolic , bo jak nie biadoli to znaczy że nie chlop tylko handlarz spekulant wyzyskiwacz i kto tam jeszcze. Robiąc ciągle to samo, trudno oczekiwać innych rezultatów 

Opublikowano

Najlepiej siedzieć cicho i nie narzekać bo chłopu to nie można nic. Przystosować się do rzeczywistości? Niech handlarze się przystosują, chłop też ma swoją cierpliwość do czasu.  Handlarz swoje musi zarobić, a chłop co dostanie i niech siedzi cicho dobre myślenie. 

• Like 2
Opublikowano

Ale po co ty koniecznie chcesz się szarpać z tymi handlarzami? Nie szkoda ci nerw?  Skoro z tego nie ma pieniędzy i jeszcze masa nerwów to przestań to siać i po kłopocie. Ja kiedyś uprawiałem kukurydzę bo się opłacała, a jak przestała się opłacać to przestałem siać. W czym masz problem żeby tak zrobić?