Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano

Najlepsze jest to, że pogoda nas wydymała, bo z tego co widzę ten deszcz to był jakiś straszak. Pokropiło co tylko i spokojnie mogło leżeć jeszcze tydzień, chyba że jutro dowali, ale skoro ja już fasolę zabrałem to będzie susza przez miesiąc 

Opublikowano (edytowane)

u mnie szurnęło że musiałem się przebrać bo dopadło mnie po za domem i zanim zwiałem... i nadal pada i kolejne chmury w kolejce widzę na radarze
Gdyby tutaj była fasola na wałach to już by przemokły do spodu
z pn wschodu dla odmiany dzisiaj naciągnęło i z tego co widać na tym radarze to i Hrubieszowa nie ominie tylko trochę później

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

za zimno i fasole spowolniły praktycznie zatrzymały procesy życiowe i jedyne co mogą to tylko zmarznąć bo od środy pogodniej i jeszcze zimniej czyli na bank mrozy będą nocami co "zwarzą" te zielone strąki i - tak - niezależnie od fazy strąków w takiej już zostaną zanim zmarzną bo w tych temperaturach jakie prognozują na pewno już nie dojrzeją naturalnie

ja bym ciął a nawet więcej - już by była wycięta w minionym tygodniu niezależnie od tego jaka by nie była zielona

a przegapiłem, zapomniałem lub nie wspominałeś @slavik80 dlaczego tak późno Ci wyszła?

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, slavik80 napisał(a):

Signal była 25 kwietnia

rozumiem że liter.. właściwie to wyrazówka i nie signal a siana

kiedyś miałem tyczkowego jaśka i na czas nie podciąłęm części  aby schło na tyczkach i w tych niepodciętych zielone strąki jak zmarzły to ziarno sczarniało w dwa dni po mrozie a w tych podciętych i te co w czas cięcia były zielone zdążyły nieco doschnąć przed tym mrozem i ziarno z nich było nieco drobniejsze ale białe i handlowe
Oczywiście suchym strąkom i na tych niepodciętych mróz nie zaszkodził

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie obejdzie się bez suszenia w taką pogodę do 15 stopni nie wysuszysz fasolę a trzymając ją na polu z każdą godziną następne strąki gniją i odpad 30% wyjdzie. Tnij mloc co się da i tyle. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Najlepsze jest to, że pogoda nas wydymała, bo z tego co widzę ten deszcz to był jakiś straszak. Pokropiło co tylko i spokojnie mogło leżeć jeszcze tydzień, chyba że jutro dowali, ale skoro ja już fasolę zabrałem to będzie susza przez miesiąc 

Bede sial pszenice wiec susza. Bylo zrobic mi przelew to bym wczesniej zasial 🤣

• Haha 1
Opublikowano

Ja swoja wysuszylem juz na okolo 20%. Z tym juz nie problem. Jeszcze kilka ladnych dni i bedzie sucha. Wiekszym problemem jest to, ze ziarno nie jest ladne okragle.... Bylo mocno mokre i jedna od drugiej zrobila wgniecenia w ziarku

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Massy napisał(a):

Witam 

Jak tam ceny w nowym tygodniu , dają już po 2zł czy już trzeba dopłacać żeby sprzedać?😉

gdy spadła poniżej 3,8 przestaliśmy pytać a i tak sąsiad sam doniósł niepytany że po 3,5 znalazł to teraz nie wiem czy Go nie mijać łukiem ;) i za jakiś czas się podzwoni z zastrzeżeniem że jeśli nie co najmniej cztery to niech nie śmie nawet podawać po ile a fasola niech leży tam gdzie leży.

w tym roku później zebrane fasole to nawet strąkowce się nie zdążą rozwinąć bo dla nich już się za zimno robi a nasza jeszcze chroniona w plantacji to do czerwca może leżeć spokojnie a pewnie i te niechronione też byle w zimnie
cena nie wzrośnie ponad ten próg to się nie posieje albo mniej byle odmiany nie zatracić i tyle w temacie cen fasoli u mnie na ten sezon.
Poprzednie dwa lata się sprzedawało prosto z pola; no w tym roku - hola.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał(a):

gdy spadła poniżej 3,8 przestaliśmy pytać a i tak sąsiad sam doniósł niepytany że po 3,5 znalazł to teraz nie wiem czy Go nie mijać łukiem ;) i za jakiś czas się podzwoni z zastrzeżeniem że jeśli nie co najmniej cztery to niech nie śmie nawet podawać po ile a fasola niech leży tam gdzie leży.

w tym roku później zebrane fasole to nawet strąkowce się nie zdążą rozwinąć bo dla nich już się za zimno robi a nasza jeszcze chroniona w plantacji to do czerwca może leżeć spokojnie a pewnie i te niechronione też byle w zimnie
cena nie wzrośnie ponad ten próg to się nie posieje albo mniej byle odmiany nie zatracić i tyle w temacie cen fasoli u mnie na ten sezon.
Poprzednie dwa lata się sprzedawało prosto z pola; no w tym roku - hola.

Pytanie czy wzrośnie ta cena bo towaru w uj jest .

Prawdopodobnie w przyszłym roku będzie jeszcze większy areał obsiany tym dziadostwem może być jeszcze ciekawiej , takie przewidywania ma sąsiad handlowiec ŚOR , rejony jakie obrabia to zamojski , tomaszowski , herbatkowo i część Podkarpacia i to właśnie ci ostatni zaczeli interesować się temem fasoli 😉

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jak będą siać obszarowcy to ceny nigdy już nie będzie takiej jak była, 4 zł i całować w rękę to i tak lepszy zysk jak pszenica

Moja po suszarni ta po gradzie ma 14% ale wstyd zdjęcia wrzucać , 6 ton z 5 ha to już nie wina tyle gradu co może  mojej zaprawy i wschodów w rozstawie jak sosny w lesie

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja mieszkam na zachodnim krańcu zamojskiego i jak do tej pory prawie nie było tak na nowy rok już ogłaszają się że będą brać nowe mastery i chcą ludzie siać 

Opublikowano

Jak z ludzi robia debili to tak jest. kto ogladał Agropierdoły to widział funkcjnariusza który stwierdził że sprzedawał po 6 zł a w tym roku zebrał 3 tony (materiał nakrecany podczas zbiorów a już wiedział po ile ton zebrał :)  ) to na ludzi musi działać bo każdy wrzuca na kalkulator i mu wychodzi 18 tyś :)  . To pozostaje nam w tym roku sprzedać fasolę na nasiona po 10 zł i wiecej nie siać bo MY wiemy jaka jest sytuacja a inni muszą sie przejechać na tym biznesie by sie dowiedzieć :),Już raz to przerabialiśmy gdy wprowadzono na rok dopłaty do fasoli  to wtedy fasola spadła 4.20 zl na 2 zł  .Teraz jak zaczynaja reklamwać ten produkt jako kokosy to wielu naiwnych się znajdzie .A jak trafia na taki rok jak ten to dopiero się nauczą że nie trzeba wierzyć TV.

• Like 4
Opublikowano
19 minut temu, ravoj napisał(a):

Jak będą siać obszarowcy to ceny nigdy już nie będzie takiej jak była, 4 zł i całować w rękę to i tak lepszy zysk jak pszenica

Moja po suszarni ta po gradzie ma 14% ale wstyd zdjęcia wrzucać , 6 ton z 5 ha to już nie wina tyle gradu co może  mojej zaprawy i wschodów w rozstawie jak sosny w lesie

No to właśnie sąsiad mówił o obszarowcach bo on handluje z podhurtami i obszarowcami .

Ale odszkodowanie jakieś wpadło chyba? Z okolic werbkowic Jesteś? 

17 minut temu, STIG13 napisał(a):

Ja mieszkam na zachodnim krańcu zamojskiego i jak do tej pory prawie nie było tak na nowy rok już ogłaszają się że będą brać nowe mastery i chcą ludzie siać 

Trzeba jeszcze tylko nowych rynków zbytu szukać

Opublikowano
W dniu 22.09.2025 o 19:35, dysydent napisał(a):

i weź może zważ 100 gramów policz ziarnka i ten parametr użyj jako atut marketingowy ; może pomóc

Jakie są przedziały tych parametrów? Ile powinno być ziaren w 100g?

Jak określić Kaliber?

Od którego momentu jest lepsza cena za fasole? 

Opublikowano
24 minuty temu, Michall51 napisał(a):

Jak określić Kaliber?

O kalibrze z jaśka zapomnij nikt nie jest aż tak głupi, poltyczka to poltyczka jest płaska bardziej, większość handlarzy robi ja z jaśka i nie pozwoli ci osiągnąć lepszą cenę bo masz np 90 ziaren a zwykły Jasiek ma 100/105 w tym roku. I czekam na odpowiedź doktora tego forum co ma hektar.

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał(a):

Gdzie ten towar? Jak sie jezdzi po okolicy to on jest ale jeszcze w 50% na polach

Chyba u Cb większość w okolicach Zamość ,Tomaszów , Hrubieszów już pozbierali zostali po gradobiciu itp.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Michall51 napisał(a):

Jak określić Kaliber?

w przypadku jaśka "zwykłego" nie o cenę grasz a o zbyt w ogóle co w tym roku może być istotne i podając to jako jeden z parametrów nie drożej a łatwiej znaleźć będzie nabywcę gdy skupujący zaczną spławiać rolników hasłem - "na razie nie biorę", a może już zaczęli
jasiek średnio z wieloletniej 100-120szt/100g (w samym tym parametrze zawarty sposób jak ten parametr określić)

a co? nasiał po korek swych pól jaśków i se pluje w brodę i jeszcze innym?
w tym roku kto większy frajer? ten co nasiał jaśka miast drobnej lub czerwonej jak nigdy czy dawno wcześniej czy ten

3 godziny temu, Jcb napisał(a):

co ma hektar

? :P
:D

a poważniej to niektórym udało się sprzedać w tym r. na początku skupu i po czwórce jaśka no i Ci powodów do narzekań nie mają bo rzeczywiście

6 godzin temu, ravoj napisał(a):

4 zł i całować w rękę to i tak lepszy zysk jak pszenica

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, marks50 napisał(a):

Już raz to przerabialiśmy gdy wprowadzono na rok dopłaty do fasoli  to wtedy fasola spadła 4.20 zl na 2 zł 

a nawet nie pamiętam; tylko jeden rok te dopłaty były? chyba coś więcej?

CZEKAJ CZEKAJ; to pisowcy te dopłaty cofnęli a wprowadzili ci co znów przy korycie i kto wie czy znów nie wprowadzą? jeśli by to

6 godzin temu, STIG13 napisał(a):

nowe mastery

zejdą jak świeże bułeczki i tym więcej ich będzie i tańsze tak bliżej ceny złomu  na wtórnym rynku jak ew dopłaty rozwalą kolejny raz rynek fasoli w Polsce
tyle że teraz kasa potrzebna na utensylia wojenne i na dopłaty do fasoli to tak za bardzo nie będzie z czego

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 godzin temu, dysydent napisał(a):

a nawet nie pamiętam;

Dokładnie też nie pamiętam ale to było przy wprowadzeniu dopłat białkowych ,szumu narobili , naobiecywali 1500 zł do hektara , dopłata  była tylko przez rok ale rynek na tyle popsuła że ceny zanurkowały . Po roku dopłatę zawiesili do fasoli a pozostała po dziś dzień dopłata do soi, grochu czy łubinów .Jak wiemy pula środków na ten cel jest stała i im więcej posiane tym dopłata mniejsza .Wtedy z dopłaty do fasoli z 1500 zł zrobiło się o ile pamiętam 370 zł na hektar - wiec to wyglądało tak że zyskał rolnik 370 zł -stracił tysiące . Tak zawsze wyglada system dopłat dopłacić złotówki zwinąć tysiące złotych.