Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Ponoć robili zakusy żeby cene obniżyć do 5,8 netto co niektórzy... raczej żęby zmusić ludzi do sprzedaży a nie z nadmiaru fasoli.   A może zrobią jak rok temu cena sztywna i basta, oni też nie chcą sobie skakać do gardeł.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jedyna roznica, ze rok temu to ja mialem ponad 24t fasoli na czysto a teraz mam okolo 14 i od tego jeszcze z 15% odpadu trzeba odjac przy tym samym areale i mysle, ze u 99% jest podobnie 😁

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Panie malo kto po kukurydzy uzywa a ty po fasoli chcesz latać? Ja pozyczalem telexa to jak dla mnie nie bylo sie do czego przyczepić od strony mechanicznej. Aleee mialem wrazenie, ze chcialby walka 1000 obr. Ladnie rozdrabnial i nie wibrowal. Jedynie te plozy w kukurydzy potrafily czasem zlapac troche slomy i po paru metrach spadala i zostawala kupka slomy. Nie wiem jak teraz sie płaci ale ze 3 lata temu nowy byl w cenie uzywanego trupa z zachodu wiec za te pieniądze bylo warto kupic.

Ogolnie po taniosci to mozesz kupic starego ciaganego orkana i zatkac mu wylot aby walil wszystko pod spod i tez da rade. Kiedys tak robilem po fasoli jak sie bizonem mlocilo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Fakt jest 6.2 brutto tylko odliczył siostrze procent po przebraniu, finalnie wyszło 5.90-6zl mniej więcej średnia z 5t odpady zabrała - białego jest tyle że umówiła się na inną przebieraczke żeby to odebrać . Coś za coś 

Opublikowano

Dzięki @kamil800

Podzielę się z Wami, bo co mi szkodzi: Znalazłem najtańsze mikro w helacie, tańsze niż dr green, po przeliczeniu składników wychodzi 3x taniej

Nazywa się Pionier Blue NPK, producent Azelis, a można kupić w  sklep dla roślin.pl -  co prawda nawóz makroelementowy, ale mikroelementów jest tyle samo  co w dr green a kosztuje 11zl za kg i to już z fosforem i posotem

Dla mnie bomba, bo green wychodzi już za drogo. 

Za 300zl niezły strzał na 12  hektarów,.opakowanie 25 kg 

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 25.10.2024 o 18:30, ravoj napisał(a):

A może ktoś z Was mulczera używa? Jaki wybrać żeby pół hektara łąki zrobić i pokosy po fasoli rozdrobnić? Orkan, Samasz, Telex czy Zeppelin

Ja osobiście używam STARK KDL 140 i na prace typu koszenie miedz, rozdrabnianie słomy z fasoli chyba niczego lepszego nie trzeba, a jak kupowałem (2021 r.) to używane maszyny były droższe od tego nowego. Jeżeli chodzi o pracę na łące to trzeba pracować powoli i z głową bo momentalnie paski się palą, natomiast wszelkiego rodzaju chwasty czy nawet drobne drzewka nie stanowią najmniejszego problemu. 

Godzinę temu, ravoj napisał(a):

Dzięki @kamil800

Podzielę się z Wami, bo co mi szkodzi: Znalazłem najtańsze mikro w helacie, tańsze niż dr green, po przeliczeniu składników wychodzi 3x taniej

Nazywa się Pionier Blue NPK, producent Azelis, a można kupić w  sklep dla roślin.pl -  co prawda nawóz makroelementowy, ale mikroelementów jest tyle samo  co w dr green a kosztuje 11zl za kg i to już z fosforem i posotem

Policz jeszcze raz, a okaże się, że ten dr green wcale nie wychodzi drogo w stosunku do tego produktu, ba nawet mikro od Adob wyjdzie taniej.

Opublikowano
W dniu 25.10.2024 o 18:30, ravoj napisał(a):

A może ktoś z Was mulczera używa? Jaki wybrać żeby pół hektara łąki zrobić i pokosy po fasoli rozdrobnić? Orkan, Samasz, Telex czy Zeppelin

Używam Starka KDL 160.

Koszenie głównie miedz poboczy rowów. Mam go krótko ale jak na razie ok. Poza lipnym końcówkami przewodów hydraulicznych i tym że przy max przesuwie i pochylaniu w dół osłona z wałka zachacza o ramę to reszta ok. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ravoj napisał(a):

Mam glupie pytanie ale czym sie roznia sole od helatow i jak je rozróżnić? Znaczna ilosc jest chyba w helacie? Nigdy sie nie zaglebialem w ten temat 🙈

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)

Jestem idiotą, jak ja to k..... liczyłem 🫣

🥴

Miałem kupić, ale myślę poczekam, bo zawsze ktoś mądrzejszy się wypowie. Chociaż tu się nie myliłem

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 2
  • Haha 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 22:18, ravoj napisał(a):

Jestem idiotą, jak ja to k..... liczyłem 🫣

🥴

Miałem kupić, ale myślę poczekam, bo zawsze ktoś mądrzejszy się wypowie. Chociaż tu się nie myliłem

Tylko ludzie z klasą potrafią przyznać się do błędu 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.10.2024 o 18:09, kamil800 napisał(a):

Mam glupie pytanie ale czym sie roznia sole od helatow i jak je rozróżnić? Znaczna ilosc jest chyba w helacie? Nigdy sie nie zaglebialem w ten temat 🙈

najczęściej sam producent nie wie co to jest chelatyzacja i używa zwrotu czysto z akurat modnej ostatnio wartości marketingowej tego "trudnego słowa" do wszystkiego co nie jest w stanie chemicznie wzorem np sumarycznym określić tak że chelatami nazywane jest wiele wynalazków które z chelatyzacją stricte w encyklopedycznym znaczeniu nic mają wspólnego bo i zwykłe mechaniczne mieszaniny czy same związki o typowym charakterze soli bywają nazywane chelatami nawet i soli nieorganicznych.
Nawet pod pewnymi względami chelaty bywają swoistym rodzajem soli gdzie rolę reszty kwasowej tej soli spełnia związek organiczny tylko ową resztę nazywają lingandem i można uogólnić że chelaty są to związki o wiązaniu nieorganicznym  chelatowanego obiektu z chelatującym dodatkiem który najczęściej jest strukturą chemiczną zawierającą i wiązania kowalencyjne ("organiczne").

Tak naprawdę nie ma precyzyjnej definicji chelatu - Pojęcie ligandu (jak również atomu centralnego) nie jest jednoznaczne i w wielu przypadkach jest kwestią umowną

a zatem ani to termin naukowy ani wolny od podatności na nadużycia i na użytek praktyczny wystarczy rozumieć że chelat to mieszanina różnych pierwiastków związana chemicznie w której pierwiastek "nawozowy" jest tylko jednym z komponentów związku chemicznego co wcale nie oznacza że musi być z automatu bardziej wchłanialny ale na pewno oznacza że jest w mniejszej koncentracji niż w związkach prostszych i trzeba tego więcej wychlapać na zabieg a czy to będzie bardziej efektywne czy nie to i tak nikt wszystkich wariantów ne przebadał no ale jedno jest pewne - droższe w aplikacji będzie zawsze
jakiś biznesowy łoś nabełcze krwi z zieleniną i jeśli napisze że bełt zawiera schelatyzowane magnez i żelazo napisze prawdę bo hemoglobina i chlorofil to też chelaty :D

....

co ja i tak podtrzymuję że najzgodniejszym z Naturą jest odżywianie minerałami niegazowymi roślin korzeniowych - no w obliczu zaleceń współczesnych "agro-gnomuf" niewiarygodne :P  - ale przez korzenie

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano
W dniu 30.10.2024 o 12:48, ravoj napisał(a):

Dzięki @kamil800

Tylko że dr green to nie jest chelat. Dwa to co piszesz to jest NPK. A mikro to jest śladowa, minimalna ilość 

Opublikowano

@STIG13 tak,dr green to nie chelat, to wiem, a faktycznie tamten źle policzyłem i jest katastrofalny. Jednak dr green jakoś mnie od 8 lat nie może odstąpić, znaczy ja jego. 

Metrybuzyny nie będzie, co człowiek się przyzwyczai i nauczy to k... wycofają, już mam chyba dość tego mojego hobby, na początku myślałem że to jakoś normalnie w tym rolnictwie a tu jednak wszędzie k.. dobrze widzę. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko, ze teraz nic nie opryskasz na ta ziemie wiec co za roznica czy ruszusz czy nie 😂 znowu bedzie hektar, dwa pod motyle 

UK w ostatniej chwili wyszly z tego kołchozu. U niech pendimetalina to podstawa w walce z wyczyncem. U nas jeszcze z 5 lat i nawet na miotle nic nie zostanie a co mowic o wyczyncu czy Stokłosie 😂

Edytowane przez kamil800