Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

nie za dużo tylko niepotrzebne no i szybciej trzeba luz w skrzyni kosiarki niwelować bo naparzają się wzajem naprzeciwne jak się za duży zrobi gdzie przy trzech ten luz może być większy

4 godziny temu, rolnik039 napisał:

deszczu ... tego czwartku wieczorem 

to ja tak po cichu wyglądam; odmoknie to się przy koszeniu tak sypać nie będzie no i po nocach nie trzeba będzie ślipać z rosą bo przez cały dzień będzie można łupić
Oczywiście o ile za dużo nie wleje bo w błocie dużo ciężej talerzom i szybciej przekładni w kosiarce tryby łamie

te nożyki sztangowe to taki trochę niedorób konstrukcyjny no ale gotowiec i weszło w standard. Lepiej gdyby noże były profilowane z jakiej twardej blachy tak by nie musiał talerz ryć w ziemi a tylko noże no i wtedy to te pięć ma większy sens ale na takie noże dolna część  nie powinna być tak schowana pod górną talerza no i dobrze gdyby te noże były na jakich sprężynach co by w razie kamienia czy zbyt szybkiej jazdy się chowały a nie łamały ale tego jakiś domorosły mechanik nie zaakceptuje w przeróbce i jest jak jest.

nawet już ktoś produkuje/przerabia seryjnie takie kosiarki w/g wynalazku na sztangowych nożykach i rzeczywiście ograniczył się do trzech
nie wiem czy mi tu podlinkuje fotkę z olx-a ale spróbuję
image;s=1000x700

kiedy dawno temu jak wydumywaliśmy tę przeróbkę zbrakło mi blachy na rozdzielacz łanu co by ze ściany nieskoszonego nie zaciągało na skoszone i widzę - nikt tego nie dokończył/usprawnił i klepią niedoroba a później traktor prawymi kołami jedzie po nazaciąganych krzakach bo komu chce się ganiać z widłami i odrzucać

nie wiem czy w tym roku będę musiał dokończyć "patent" czy mizerne w tym roku fasole "pójdą i tak"

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, dysydent napisał:

no i uwrocia nie za wąskie i lepiej o jeden pokos więcej zrobić na poprzeczce niż za mało to sobie poprzeczki wymłóci pierwsze a później bez łamania wałków może manewrować. To jest maszyna ciągana i ma dużo większe ograniczenia manewrowe nawet niż ciągana przetrząsaczo zgrabiarka
zmuszanie mastera do cofania na polu podczas młócenia (pod wysypanie to co innego) to dowód na permanentny brak wyobraźni przestrzennej podgrabiającego

a i jeszcze jedno - nie robić pokosu na uwrociowych łukach; ogólnie - unikać zbytnich krzywizn w pokosach  bo wiadomo - przeciązenia WOM no i operator nie musi być prima sort kierowiec i może nie trafić podbieraczem  i straty

7 lajków bym dał za ten tekst, ale mogłem tylko jednego więc będę lajkował 7 Twoich postów z rzędu 

Debili nie sieją i często zbieram pokosy w poprzek aż sobie zrobię te 30 m na zawracanie, trudno że jeżdżę po pokosie ale czasem brak słów, farmer siedzi w 60-tce i się paczy, nie wyjdzie 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

no dobra, jeszcze sześć lajków Ci wiszę

nie pamiętam czy w tym temacie ale zastrzegłem że nie dla lajków tu pisuję nie mniej dzięki i zanim co dalej odpisze to posprawdzam czy jakich durnot z rozpędu nie polajkowałeś ;)
ale zaraz; te

27 minut temu, ravoj napisał:

aż sobie zrobię te 30 m na zawracanie

to ze dwadzieścia zawierają "grzywny" za głupotę ;) bo na dziesięciu już spokojnie da radę zawrócić bez spiny
czy mało?

nie dla lajków; odpowiedź potwierdzająca mojego słuszność cenniejsza od wszystkich lajków całego neta

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

U mnie w poniedziałek wlalo. We wtorek caly dzien zachmurzony ale woda poszla w dol a straki zostaly mokre. Wieczorem wjechalem i pieknie szlo ale przekladnia jebla i byla jeszcz naprawa 🙈 ogolnie udalo sie przez noc ponad 5ha wykosic. Dzis jeszcze 2 i koniec.

Ja u siebie mam 3 nozyki na talerz i ile ja sie wczoraj z tymi nozykami namordowalem to nie wiem. Ja lacznie ponad 2h pewnie prostowalem i wymienialem nozyki w ciagu nocy. Przez wszystkie wczesniejsze lata lacznie nie zgubilem i skrzywilem i nie powyrywalem tyle nozykow co wczoraj. Nie mam pojecia dlaczego tak. Plus byl taki, ze wilgotno to sie praktycznie wcale nie ścierały ale co z tego jak sie krzywily 😂

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
12 minut temu, kamil800 napisał:

U mnie w poniedziałek wlalo. We wtorek caly dzien zachmurzony ale woda poszla w dol a straki zostaly mokre. Wieczorem wjechalem i pieknie szlo ale przekladnia jebla i byla jeszcz naprawa 🙈 ogolnie udalo sie przez noc ponad 5ha wykosic. Dzis jeszcze 2 i koniec.

Ja u siebie mam 3 nozyki na talerz i ile ja sie wczoraj z tymi nozykami namordowalem to nie wiem. Ja lacznie ponad 2h pewnie prostowalem i wymienialem nozyki w ciagu nocy. Przez wszystkie wczesniejsze lata lacznie nie zgubilem i skrzywilem i nie powyrywalem tyle nozykow co wczoraj. Nie mam pojecia dlaczego tak. Plus byl taki, ze wilgotno to sie praktycznie wcale nie ścierały ale co z tego jak sie krzywily 😂

Dziwne 😅

Opublikowano (edytowane)

Przewracacie u siebie fasole po wycieciu rotacyjna? Czy lezy do konca i dopiero przed mloceniem na rzedy?

Ja wczesniejsze lata przewracalem po kilku dniach a w tamtym roku nie ruszalem i sam nie wiem jak lepiej 😂 bo trafia sie, ze jakis strak jest lekko przysypany ziemia to bez ruszenia go, nie wyschnie ale czy jest to warte przewracania? 🤔 Bo nie ma takich za duzo

Edytowane przez kamil800
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kamil800 napisał:

Przewracacie u siebie fasole po wycieciu rotacyjna? Czy lezy do konca i dopiero przed mloceniem na rzedy?

Ja wczesniejsze lata przewracalem po kilku dniach a w tamtym roku nie ruszalem i sam nie wiem jak lepiej 😂 bo trafia sie, ze jakis strak jest lekko przysypany ziemia to bez ruszenia go, nie wyschnie ale czy jest to warte przewracania? 🤔 Bo nie ma takich za duzo

Wykosilem w sobote poprzeczki rano No i dzisiaj przerzucałem widłami z poprzeczek to trochę zielonej jest od spodu lisci i chyba będę przewracał bo będę chciał żeby wyschła przez tydzień ogólnie to nie przewracałem przez te lata co kosilem rotacyjna No ale deszcze chodziły to prawie 2 tygodnie się czekało żeby sucha była do koszenia więc przez ten czas wyslcha 

Ciekawe czy się sprawdzi lepiej żeby nie 

Screenshot_20240807_212935_Samsung Internet.jpg

Edytowane przez rolnik039
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja wycinałem czwartek/piątek u siebie i przewrócić muszę, bo trochę padało.  W tamtym roku raz zgrabiłem i tyle, ale deszczu wtedy fasola nie widziała po ścięciu. 

Jeszcze miałem tak na oko 10-15ar sporo łobody w fasoli to dzisiaj powyjmowałem z pokosów. Zawsze to będzie lepiej młócić.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, bartekac7 napisał:

Ja wycinałem czwartek/piątek u siebie i przewrócić muszę, bo trochę padało.  W tamtym roku raz zgrabiłem i tyle, ale deszczu wtedy fasola nie widziała po ścięciu. 

Jeszcze miałem tak na oko 10-15ar sporo łobody w fasoli to dzisiaj powyjmowałem z pokosów. Zawsze to będzie lepiej młócić.

W tym roku trochę ostu jest u mnie 😅 ale on to szybko wyschnie 

Opublikowano (edytowane)

Kamil nożyków u nas jest 6 na bębnie, a bęben też zaostrzony, idzie jak burza. Szybko się kręcą ale szybko się jeździ. 

Nigdy w życiu nie wsiądę na tego quada samojezdnego, niech go .... jeszcze mi się śni jak wycinałem od 1:00 do 11:00 a hektar dwie godziny. Teraz w 2 godziny robi się 4 ha, no prawie... 

17 godzin temu, dysydent napisał:

to ze dwadzieścia zawierają "grzywny" za głupotę ;) bo na dziesięciu już spokojnie da radę zawrócić bez spiny
czy mało?

Trochę mało, bo prawie 9 m jest od haków tuza w ciągniku do wyrzutu kurzu w masterze

Mamy na wałku krzyżak podwójny to można giąć się bardziej, ale staram się tego nie robić. a 30m to tak mi się napisało, nigdy tego nie mierzyłem, 20 już jest git 

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano

@ravoj to czym jezdzisz i na jakim biegu z ta kosiarka, ze taki wynik? 

Ja wycialem prawie wszystko a na jednym polu mam problem bo nie moge za cholere ustawic na nim kosiarki... Kawalek idzie dobrze a za chwile prawy beben za***rdala w ziemi jak jakis obsypnik. Za wilgotno i za miekko jest czy co?

Opublikowano (edytowane)

to i tak masz równe pola jeśli tylko na jednym placowo

52 minuty temu, kamil800 napisał:

za miekko

na błotnisty czas koniecznym jest się nauczyć tak ustawić kosiarkę aby był możliwość manipulacji podnośnikiem w razie na jakim placu piachu, torfu czy większego błota topi się kosiarka w ziemi bo nikt nie będzie cięgłem co i raz korygował kąta nachylenia talerzy co zmiana rodzaju gleby.
Na początek tak ustawić ramiona podnośnika i ew listwy podwieszającej korpus kosiarki aby przy opuszczaniu oba talerze jednocześnie dotykały ziemi a nie jeden - najczęściej prawy - wczesniej.
Bywa że trzeba lewe cięgło obniżyć gdy prawemu do góry zabraknie aby wypoziomować kosiarkę a często jeszcze co najmniej wskazane jest czy wspawanie w listwę/wieszak korpusu (tę z otwieraną blokadą na czas koszenia) jakiego szmela na ogranicznik by prawy talerz unieść względem lewego.

nie sztuka kosić w suchy czas gdy pole na skałe; "każdy głupi potrafi" bez urazy bo ja też w błoto łamywałem kosiarki :D
Niedokończona konstrukcyjnie ta przeróbka rotacyjnej i tyle, a co jeszcze do dorobienia to wymądrzał się nie będę
albo sam dorobię i pokażę albo kto inny tylko trzeba aby trafiło na eksperymentatora pasjonata któremu przyjdzie w mokry czas na niejednolitych glebowo polach kosić no i byle był wystarczająco bystry i z odpowiednim poziomem agresji to ... kwestia czasu ;)

i tak jest to ustrojstwo przejściowe w ewolucji fasolowych kosiarek bo wymaga podcinania i uprzątania uwroci oraz pierwszego przejazdu - rzecz przy obecnym poziomie "cywilizacyjnego lenistwa" już dawno nieakceptowalna :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Uwrocia zgrabiam taśmówką z przodu zaraz po wycięciu a tniemy Lovolem M504, a jaki bieg to jutro, jak będę wycinał sobie to napiszę. Ja tnę wolniej, sąsiad szybciej. Dziś na 6 ha poprzeczki wycięte i prawie 4 ha leży, jutro reszta, jak nie popada

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, ravoj napisał:

a jaki bieg to jutro,

lepiej ile km/h

uniwersalniejsza informacja i nie trzeba później pytać szybkości w km/h dla konkretnego biegu jak "Łukaszka" o te mastery bo znów odpowie pytaniem - "a na jakich oponach i rpm silnika?" :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Ja wycialem prawie wszystko a na jednym polu mam problem bo nie moge za cholere ustawic na nim kosiarki... Kawalek idzie dobrze a za chwile prawy beben za***rdala w ziemi jak jakis obsypnik. Za wilgotno i za miekko jest czy co?

Oj mi się trafiło u jednego pole krzywe, nierówne z pagórkami namordowałem się mega.

1 godzinę temu, kamil800 napisał:

Oj mi się trafiło u jednego pole krzywe, nierówne z pagórkami namordowałem się mega.

Opublikowano (edytowane)

dobrze w necie wyszukałem? ten

23 minuty temu, ravoj napisał:

Lovol

ma jednostopniowe sprzęgło?
to nawet jeśli przykręcili w tym jakiś WOM to po co?

no chyba że napęd brany jak w kacapieju do pompy podnośnika - z korony koła zamachowego czy w podobnej filozofii

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Sprzęgło jednostopniowe a WOM załącza się pstryczkiem. Grunt że działa już kilka lat, pewnie jakiś wałek pośredni leci do sprzęgła załączanego hydraulicznie

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Gorszego dnia chyba nie będzie zębatki poszły a po skoszeniu 20 ar poszedł wałek 😡😡

10 godzin temu, kamil800 napisał:

To samo mam miejscami może zbyt pulchno albo coś i nie równo ogólnie to 3512 szybko idzie jak idzie fajnie i bez chwastu nie zapycha się i 2 biegiem to pewnie jest realne ten hektar w ponad godzinę u mnie powójki od chu....

Opublikowano
2 minuty temu, androproteam napisał:

Jaka cena fasoli na dzień dzisiejszy?

Na fb na grupie fasola piszą że 4,50 brutto także handlarzyki chcą sobie zarobić kosztem rolnika

2 minuty temu, androproteam napisał:

Jaka cena fasoli na dzień dzisiejszy?

Na fb na grupie fasola piszą że 4,50 brutto także handlarzyki chcą sobie zarobić kosztem rolnika

Opublikowano
28 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

h*j z tych masterów  jak jutro ma coś przysrać , a połowę mam już do młocki.

Nom a w niedzielę miałbyć u mnie i jak popada to nawet nie ma o czym mówić.