Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

sagi losów rodu alertów RCB ciąg dalszy - dzisiejszy chyba miał pod wiatr i dotarł w godzinę po jak już burza se poszła

całkiem poważnie nawołuję - lobbujmy gdzie i jak się da aby rozpędzono tę bandę darmozjadów co za nasze pieniądze tę abominację rozumu, sensu i przydatności profanuje i tylko powiększa zasoby ogólnoświatowego spamu

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 2
Opublikowano (edytowane)

tylko dla tego że pod fasolę nie ma znaczenia głęboszowanie bo fasola płytko się korzeni że nie "dostrzega nawet różnicy między orką głęboką a średnią i uprawa/spulchnienie do głębokości 20cm no góra 25 w zupełności wystarcza. Na pewno nie doceni fasola głęboszowania tak jak rzepak, buraki a z motylkowych groch czy bobik i tylko wtedy sens głęboszowania jeśli to wynika z wieloletniego zmianowania czyli tzw "względów ogólnych" a nie gatunku akurat tej rośliny.
Wystarczy zwrócić uwagę na brak lub minimalną różnicę krzaków fasoli rosnących w regularnym łanie względem tych w bruzdach. Fasola jest wręcz ewenementem w tym względzie
Na zlewnych glebach może nieco pomóc fasoli głębosz przerywający podeszwę płużną i szybsze obsiąkanie w przypadku mokrego lata gdy na większości gleb nie nadmiar a niedobór wody jest głównym czynnikiem ograniczającym plon fasoli i na tych glebach w połączeniu z suchym rokiem nawet może zaszkodzić niż pomóc co w bieżącym roku akurat nie ma miejsca przynajmniej w moim regionie gdzie deszcze praktycznie co dwa trzy dni w lipcu bywały jak do tej pory i jakie fasole są na niegłęboszowanym były by i po głęboszu a z kolei ulew takich wielkich jeszcze nie było aby zalewiska jakoweś potopiły fasolę co po głęboszu by szybciej powsiąkały 

na stokach w przypadku ulewy po głęboszu na pewno głębsze jary powyrywa niż bez bo jako roślina jara późno siana nie tworzy darni jak np zboża choćby i jare co jest kolejnym argumentem przeciw ale tylko na polach na stokach i to argumentem przeciwko i jeśli pole wymaga głęboszowania to na takich polach dopiero po a nie przed fasolą

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

I znowu deszcz dawno był chyba dlatego przyszedł jak tam u was szkody porobiło coś wczoraj? U mnie spadło trochę gradu ale nie dużo no i wierzbę połamało 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
3 godziny temu, bartekac7 napisał:

Od wschodu na Zmc piorunami wali, ale sucho.  Na wsi dzisiaj pokapało troszkę i tyle. Susza dalej w najlepsze. 

No u mnie wczoraj dało tego deszczu pożądnie i rano trochę ale już nie tak 

Opublikowano

Gorąca pogoda tej wiosny i lata dała się we znaki fasoli.  Pomimo,że zasiewów jest sporo to plonów nie będzie i nic już tego nie zmieni

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, dysydent napisał:

sagi losów rodu alertów RCB ciąg dalszy - dzisiejszy chyba miał pod wiatr i dotarł w godzinę po jak już burza se poszła

całkiem poważnie nawołuję - lobbujmy gdzie i jak się da aby rozpędzono tę bandę darmozjadów co za nasze pieniądze tę abominację rozumu, sensu i przydatności profanuje i tylko powiększa zasoby ogólnoświatowego spamu

u mnie RCB zadziałało 10 minut po ostatnim piorunie :) i raczej nie tu jest problem bo po prostu nie trzeba liczyć na rząd który powie prawdę jak się pomyli , ta aplikacja RCB chyba nigdy dobrze nie działał i działać nie bedzię  . Skupmy sie na sterowaniu pogodą ,Wczorajszy dzień doskonale pokazał na mapkach w aplikacjach jak  przy pomocy  radaru można wytworzyć deszcz . Ten wczorajszy deszcz  od samego rana było widać w okręgach od Częstochowy az po Ukrainę tylko chmury przyprły dziwny kształt . Pół okręgów występujących co parę kilometrów , kto widział ten wie o co chodzi . Dobrze to było widać w aplikacji Windy . Oprócz teorii spiskowych kto ten deszcz wywołał to tłumaczą się awarią radaru :) bright bandy itp. ale nikt nie umie wytłumczyć dlaczego tak się dzieje .

Edytowane przez marks50
  • Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
7 godzin temu, Sylwi napisał:

Gorąca pogoda tej wiosny i lata dała się we znaki fasoli.  Pomimo,że zasiewów jest sporo to plonów nie będzie i nic już tego nie zmieni

Niestety.  Dwa lata temu chyba była sytuacja podobna, że większości sypało jakieś 700 kg do 1000 kg z ha? Chociaż wtedy mi się udało na jakieś 1,7 t czy cos koło tego. No i cena była 8 zł chyba, albo z 7.5 zł.

Wydaję mi się, że jak będzie pierwszy tydzień sierpnia to pewnie będzie ścinanie. Oby tylko pogoda była. Po 35 stopni dało się we znaki.

Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

u mnie RCB zadziałało 10 minut po ostatnim piorunie :) i raczej nie tu jest problem bo po prostu nie trzeba liczyć na rząd który powie prawdę jak się pomyli , ta aplikacja RCB chyba nigdy dobrze nie działał i działać nie bedzię  . Skupmy sie na sterowaniu pogodą ,Wczorajszy dzień doskonale pokazał na mapkach w aplikacjach jak  przy pomocy  radaru można wytworzyć deszcz . Ten wczorajszy deszcz  od samego rana było widać w okręgach od Częstochowy az po Ukrainę tylko chmury przyprły dziwny kształt . Pół okręgów występujących co parę kilometrów , kto widział ten wie o co chodzi . Dobrze to było widać w aplikacji Windy . Oprócz teorii spiskowych kto ten deszcz wywołał to tłumaczą się awarią radaru :) bright bandy itp. ale nikt nie umie wytłumczyć dlaczego tak się dzieje .

Grubo pojechałeś😆

Opublikowano
3 godziny temu, marks50 napisał:

Ten wczorajszy deszcz  od samego rana było widać w okręgach od Częstochowy az po Ukrainę tylko chmury przyprły dziwny kształt . Pół okręgów występujących co parę kilometrów , kto widział ten wie o co chodzi . Dobrze to było widać w aplikacji Windy . Oprócz teorii spiskowych kto ten deszcz wywołał to tłumaczą się awarią radaru :) bright bandy itp. ale nikt nie umie wytłumczyć dlaczego tak się dzieje .

gównie interferencja fal. Okręgi w wizuaklizacji echa radaru to interferencja gdy wigotność powietrza jest na progu ustwionym na radarze gdzie uznawać za bezchmurnie a gdzie zachmurzenie czy deszcz. wszak radar nie chmury widzi a poziomy wilgotności

w rzeczywistości żadnych okręgów chmur nie było co łatwo stwierdzić na widoku z satelity a że przpadkiem fronty burzowe mogą się układać w formy wycinka łuku to tak się układały od zawsze gdy nie było żadnych radarów

energia fal radarowych jest zbyt mała by wywoływać kondensację choć teoretycznie można by dopuścić taki wpływ w mikroskali ale nie na tyle by .. no tu bym zaczął Fizykę i obliczenia ale ani mi się chce ani kto to przeczyta

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

gównie interferencja fal. Okręgi w wizuaklizacji echa radaru to interferencja gdy wigotność powietrza jest na progu ustwionym na radarze gdzie uznawać za bezchmurnie a gdzie zachmurzenie czy deszcz. wszak radar nie chmury widzi a poziomy wilgotności

w rzeczywistości żadnych okręgów chmur nie było co łatwo stwierdzić na widoku z satelity a że przpadkiem fronty burzowe mogą się układać w formy wycinka łuku to tak się układały od zawsze gdy nie było żadnych radarów

energia fal radarowych jest zbyt mała by wywoływać kondensację choć teoretycznie można by dopuścić taki wpływ w mikroskali ale nie na tyle by .. no tu bym zaczął Fizykę i obliczenia ale ani mi się chce ani kto to przeczyta

ty uczony jesteś?

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)

nie musiałem ściągać na maturze z Fizyki i to wystarczy aby takie rzeczy wiedzieć

nno może znajomość propagacji fal radiowych jest konieczna dla Informatyki w dobie wifi i innych blutoczów a że ...

a bedzie- to temat o fasoli a nie kącik kompetencyjno zapoznawczy :P  xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
12 minut temu, Mateusz1q napisał:

propsuje

a co "pro" naprawia? ;) dobry bajer? xD

42 minuty temu, bartekac7 napisał:

Niestety.  Dwa lata temu chyba była sytuacja podobna, że większości sypało jakieś 700 kg do 1000 kg z ha? Chociaż wtedy mi się udało na jakieś 1,7 t czy cos koło tego. No i cena była 8 zł chyba, albo z 7.5 zł.

Wydaję mi się, że jak będzie pierwszy tydzień sierpnia to pewnie będzie ścinanie. Oby tylko pogoda była. Po 35 stopni dało się we znaki.

"Perkins" czy jak to się tam pisze wrzucił filmik z sobotniej ulewy i moment ujęcie jest tam z żółknacej już fasoli
sie nie przyjrzałem bo rzeczywiście tylko kilka klatek ale chyba to jakaś drobna i ta to jeszcze w lipcu może być do cięcia

Opublikowano

tak

dysydent napisał:

12 minut temu, Mateusz1q napisał:

propsuje

a co "pro" naprawia? ;) dobry bajer? xD

42 minuty temu, bartekac7 napisał:

"Perkins" czy jak to się tam pisze wrzucił filmik z sobotniej ulewy i moment ujęcie jest tam z żółknacej już fasoli
sie nie przyjrzałem bo rzeczywiście tylko kilka klatek ale chyba to jakaś drobna i ta to jeszcze w lipcu może być do cięcia

tak to szabelka sąsiada już liście żółkną i myślę że za 2 tygodnie będzie do cięcia

• Thanks 1
Opublikowano
31 minut temu, dysydent napisał:

znaczy Aura? bo na Igołomską ciut przywcześnie

U mnie aura to szabelka 😀. Już 15 lat chyba jak ją rodzice ostatni raz siali.  Nigdy nie wróciłem do niej. Czerwoną jak już miałem. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Grubo pojechałeś😆

Dlaczego grubo ??? To że sterują pogodą jest faktem , w budżetach państw sa nawet w budżecie rezerwowane pieniądze na ten cel , na studiach uczą geoinżynierii  a ostatnia nowością jest że nawet komunistyczna UE zajeła się tematem i chce zakazać wpływu na sterowanie pogoda . To tak jak z tymi pseudoszczepionkami :) , każdy kto podważał ich skuteczność był sprowadzany do roli idioty i płaskoziemcy ale z perspektywy czasu to wiemy że to był wielki biznes z ulą fon nogaj włącznie bo jej mąż pracuje w firmie produkującej ten syf . Dlatego zamawiała po 10 sztuk na każdą głowę w UE :) . Kto miał zarobić -zarobił . Kto miał kopnąć w kalendarz -kopną . A najgorsze jest to że ludzie i tak nie wyciągną wniosków i przy następnej pseudopandemi ustawią się grzecznie po 7 dawkę :) - nawet ich ostrzec nie wolno bo wprowadzą cenzurę - juz nad tym pracują tylko im sie Musk wygadał :)