Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

Ciekawe czy gaz na ogrzewanie, albo prąd tak poleci w dół. Z Tym popierdolonym rządem to niemożliwe raczej, bo socjal trzeba dawać, przecież to nie ich kasa. Jak się wkurwie to rzucę robotę i przejde na utrzymanie państwa. Będę miał więcej czasu na ręczne pielenie fasoli. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

No i u mnie to samo to ze biala to nic. Jej i tak juz raczej nie wezmie... Nie pisałem o niej nawet bo ją akurat bierze corum czy basagram ladnie ale normalnie sobie rosnie. W tym roku na fasole dalem specjalnie oryginalny comand i gowno. Przepuszcza

Możliwe że śor mogą  celowo mieć zaniżaną skuteczność.

W tym roku musiałem rozważać oprysk na  chwasty w pszenicy i ku mojemu zdziwieniu w 20 gramowym opakowaniu brakowało 3 gramy, dodam że waga ma 0.1 grama dokładności i legalizację także okradają  nas jak tylko mogą.

Opublikowano
2 godziny temu, bartekac7 napisał:

Też coś mi się wydaję, że Zbyszek ma rację. Chociaż z drugiej strony tym razem upatrują ludzie w tym, że zimno i może racja. Kurde żeby pryskać fasolę w fazie wschodów od chwastów. 

Albo chrzczone albo nie wiem 3 lata temu zasiałem fasolę piekne czyste pole było od zasiewu aż po zbiór ani szarlatu ani nic tylko ostów trochę powychodziło 

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, kamil800 napisał:

Jak? Gdzie? Ja szukalem w tamtym roku i nic znalezc nie moglem

W Krasnymstawie w Arganii jest normalnie legalny z BASF

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, bartekac7 napisał:

Comannd u mnie puszcza jednoliścienne aż miło. 3lisc i ja lecę z leopardem. 

Już lepiej chyba przed wschodami glifosat. Albo doglebówkę dawać 2x mocniejszą. Nie wiem

Nie polecam  leoparda na tak małą fasolę jest mocno parzący , popdpalasz fasole  najlepsza fusilade lub agil  koszt trochę większy ale bezpieczny .

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Nie polecam  leoparda na tak małą fasolę jest mocno parzący , popdpalasz fasole  najlepsza fusilade lub agil  koszt trochę większy ale bezpieczny .

W pełnych dawkach? Fusilada 1l na perz nie działa. Dopiero 1.7 l, agil to widzę w dawkach dzielonych dwa razy po 0.6.

Opublikowano (edytowane)

To daj 0.6l wgl mnie to lepszy niz leopard chociaż nim nigdy nie pryskałem fasoli a fasola to nie jest też za duża 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano (edytowane)

o! dzięki za footki bo dla mnie to info za ile dni jaka będzie siana 5-ego maja no może odjąć ze dwa bo miała ... ma teraz cieplej i szybciej wegetuje

pisaliście o glifosacie tużprzedwschodowym i np dany tuż przed tymi deszczami mógł/może zniszczyć fasolę ale jeśli by się prognozy miały sprawdzić i ew deszcz dopiero w najbliższy czwartek a jest szansa że fasola jeszcze nie wzeszła a do czwartku powschodzi to jak nieco owieje czyli zapewne jutro może i zaryzykuję glifosat na dodatek do tej zawieszonej pendimetaliny bo i ziemia już "zamknięta" i między grudami nie przeleci a "zawiśnie" na wierzchniej  skorupie którą te deszczyska wytworzyły a fasola wschodząc rozepchnie na boki tę mikrowarstewkę z glifosatem i małe szanse na jakikolwiek jej z tym kontakt a gdy już powschodzi to se może glifosat wsiąkać z ew kolejnym deszczem bo korzeniami rośliny go nie pobierająno igdyby suchy czas miał nastać to powierzchnia w słońcu zacznie wysychać i ruch wody w pierwszych milimetrach warstwy gleby nie będzie w dół (bo co miało wsiąknąć już wsiąknie) a w górę czyli i doglebówki i tenże glifosat będą się "samokoncentrować akurat tam gdzie ... powinny z punktu widzenia i fasoli i plantatora

oczywiście tylko opisuję mechanizmy bo ryzyko zawsze jakieś jest i owo każdy na własny rachunek.

zaś - ktoś tam pisał - odchwaszczanie np Basagranem w momencie wschodów fasoli niczym nadzwyczajnym nie jest bo na dawki dzielone to faza chwastów decyduje o terminie pierwszego (a jak dobrze trafiony to i jedynego) zabiegu a nie faza fasoli

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

o! dzięki za footki bo dla mnie to info za ile dni jaka będzie siana 5-ego maja no może odjąć ze dwa bo miała ... ma teraz cieplej i szybciej wegetuje

pisaliście o glifosacie tużprzedwschodowym i np dany tuż przed tymi deszczami mógł/może zniszczyć fasolę ale jeśli by się prognozy miały sprawdzić i ew deszcz dopiero w najbliższy czwartek a jest szansa że fasola jeszcze nie wzeszła a do czwartku powschodzi to jak nieco owieje czyli zapewne jutro może i zaryzykuję glifosat na dodatek do tej zawieszonej pendimetaliny bo i ziemia już "zamknięta" i między grudami nie przeleci a "zawiśnie" na wierzchniej  skorupie którą te deszczyska wytworzyły a fasola wschodząc rozepchnie na boki tę mikrowarstewkę z glifosatem i małe szanse na jakikolwiek jej z tym kontakt a gdy już powschodzi to se może glifosat wsiąkać z ew kolejnym deszczem bo korzeniami rośliny go nie pobierająno igdyby suchy czas miał nastać to powierzchnia w słońcu zacznie wysychać i ruch wody w pierwszych milimetrach warstwy gleby nie będzie w dół (bo co miało wsiąknąć już wsiąknie) a w górę czyli i doglebówki i tenże glifosat będą się "samokoncentrować akurat tam gdzie ... powinny z punktu widzenia i fasoli i plantatora

oczywiście tylko opisuję mechanizmy bo ryzyko zawsze jakieś jest i owo każdy na własny rachunek.

zaś - ktoś tam pisał - odchwaszczanie np Basagranem w momencie wschodów fasoli niczym nadzwyczajnym nie jest bo na dawki dzielone to faza chwastów decyduje o terminie pierwszego (a jak dobrze trafiony to i jedynego) zabiegu a nie faza fasoli

Ja siałem 4 maja i na wierzchu już jest 

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, rolnik039 napisał:

Ja siałem 4 maja i na wierzchu już jest 

zatem masz jakieś "ciepłe pole" no i nasiona miały dobrą energię kiełkowania a to nieco inny parametr od zdolności kiełkowania

szwagier niczego z kiełkowania nie sprawdzał a Jego jasiek był bardzo suchy a przechowany we względnie szczelnych workach i nie przeszła dostatecznie dobrze procesu stratyfikacji co u fasoli ma pewne znaczenie bo tuż po zbiorach ma mniejszą energię kiełkowania jak po przechowaniu (oczywiście w odpowiednich warunkach) wiosną
bywa że najlepsze parametry wschodów fasola ma dwuletnia czyli np z ub rocznych zbiorów na siewy w 2024-ym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Gleba lekka i siane zaraz po deszczu to pewnie dlatego ale ci co siali 1 maja to sucho było to moja zaraz dzień po przebijała się u mnie na przyczepie leżała całą zimę pod dachem 

Edytowane przez rolnik039
Opublikowano
40 minut temu, rolnik039 napisał:

Gleba lekka

i wszystko jasne bo szybko się ogrzewa a w tym roku czynnikiem ograniczającym wschody ciepłolubnych (w tym i chwastów jak szarłaty, żółtlice a nawet prosowate) nie była woda bo tej nie brakowało a temperatura gleby

Opublikowano (edytowane)

Bylem na fasoli i przytulie po deszczu command zaczal brac i mozliwe, ze wezmie bo dosc agrewywnie ją zaatakowal ale reszta stoi... Wczoraj bylo zimno to i chwasty nie urosly ciagle wszystko w fazie liscieni. Czyli jade jutro wieczorem. Jeszcze przez noc cos powychodzi

@dysydentty jedz pryskaj bo u mnie juz miejscami sa rzadki gdzie poludniowa gora a siana dzien pozniej. Zaraz i u ciebie cos sie zacznie pokazywać 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
18 minut temu, kamil800 napisał:

Bylem na fasoli i przytulie po deszczu command zaczal brac i mozliwe, ze wezmie bo dosc agrewywnie ją zaatakowal ale reszta stoi... Wczoraj bylo zimno to i chwasty nie urosly ciagle wszystko w fazie liscieni. Czyli jade jutro wieczorem. Jeszcze przez noc cos powychodzi

@dysydentty jedz pryskaj bo u mnie juz miejscami sa rzadki gdzie poludniowa gora a siana dzien pozniej

Ja myślałem jutro rano pojechać, ale gdzie tam. Nie ma szans

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamil800 napisał:

....

@dysydentty jedz pryskaj bo u mnie juz miejscami sa rzadki gdzie poludniowa gora a siana dzien pozniej. Zaraz i u ciebie cos sie zacznie pokazywać 

iem wiem tylko kto mnie z błota wytarga jak się w glinie utopię a samolot od oprysków... no gdzieś mi się zapodział ;)
z resztą jak by nawet to niedaleko niemieckie Patrioty stoją i czort wie co im do łba może - nomen omen - strzelić :D

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

A basagran w dawcę 1,25l może zrobić szkodę rzepakowi,który kwitnie? Czy już za duży rzepak żeby bentazon mu krzywdę zrobił. Kur. Mam obok rzepak a jutro w tą stronę ma wiać lekko.

Najwyżej opryskam tylko jedną stronę z daleka od niego. Obok zbóż nie strach, ale przyjarać rzepaku komuś nie mam ochoty.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano

jeśli nawet zawieje na dolne liście i któremu jaką plamkę zrobi to i tak nie ma takiego eksperta który by to od chorób rzepaku odrożnił
na kwiatki jak zawieje to co innego ale aż w taki wiatr to nikt niczym nie pryska bo trudno zgadnąć jaka dawka poszla na własne pole a jaka uciekła na okoliczne

Opublikowano

Jak sprawdzą się Twoje Tomeczku przepowiednie o glifosacie to fasoli nie będę miał, bo przed deszczem 1.5 roundapu i setkę Starane (fluroksypyr) dostała na samosiewy gryki. Na chwilę obecną fasola wschodzi, rządki już widać a moja fasolo-gryka wygląda tak.

Następnym razem gryki nie będę siał, tylko zostawię samosiewy na następny rok, dwa razy talerzowana i rośnie lepiej jak ta co siałem niedawno. Żadne doglebówki jej nie straszne widać w tym roku. 

IMG_20230519_112957_copy_1040x780.jpg

Fajnie nie? 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

jeśli nawet zawieje na dolne liście i któremu jaką plamkę zrobi to i tak nie ma takiego eksperta który by to od chorób rzepaku odrożnił
na kwiatki jak zawieje to co innego ale aż w taki wiatr to nikt niczym nie pryska bo trudno zgadnąć jaka dawka poszla na własne pole a jaka uciekła na okoliczne

Witr niby 10km/h, ale cholera tam akurat miedze niskie. Nic zobaczymy jutro popołudniu. Dzisiaj ani jutro rano i tak nie wjadę.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

iem wiem tylko kto mnie z błota wytarga jak się w glinie utopię a samolot od oprysków... no gdzieś mi się zapodział ;)
z resztą jak by nawet to niedaleko niemieckie Patrioty stoją i czort wie co im do łba może - nomen omen - strzelić :D

Oo to juz wiem gdzie pojechaly bo byly u mnie i po swietach zabrali😂

@bartekac7jakie masz koncowki w opryskiwaczu? Ja juz od kilku lat pryskam ezektorami mmat ezk. Robia średnią krople. Dla nich taki wiatr to jest nic. Ale w sumie na tak malutki chwast to moze zalozyc zwykle szczelinowki 🤔 zobaczymy jak bedzie z wiatrem najwyzej na polu przekrece

Edytowane przez kamil800