Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Kończcie już z polityką i radzę pakować FASOLE W WORY i do żyda bo obniżą na 6 😂 

Edytowane przez szot
Opublikowano

galan99

Może nie wiesz ale rząd nie ma swoich pieniędzy więc jeśli Ci coś daje albo bardziej daje swoim wyborcom którzy nie do końca zrozumieli podstawy ekonomi i funkcjonowania państwa to proponowałbym poczytać i zgłębić to zagadnienie .

Opublikowano

Sorki za politykę  ale odpowiem .

Możni na tym świecie mają ludzi w , d*pie kasę trzepią na ludziach .

Wiec ja robię to samo , każdy niech dba o swój biznes tak jak potrafi .

Życie płynie szybko nie czas na takie przemyślenia .

Była komuna , teraz jest Euro kołchoz i każdy jest sobie Panem w tej rzeczy Pospolitej .

Opublikowano
14 minut temu, Ulman napisał:

Konfederacja ma plan by dać polakom spokój leni zapedzić do roboty i stworzyć warunki by ten który pracuje miał duuuużo lepiej niż socjalny leń z PISowskiego elektoratu.

Każdy ma świetny plan, ale potem co do czego to wiadomo jak wychodzi. 

Opublikowano
39 minut temu, galan99 napisał:

Węglowe 3 tyś .

Inflacyjne 1100 zł .

Tak zwane pomoc rodzinie może wpadnie około 5 tyś .

Ta suma jest przeznaczona na nawozy już pomogli kasa darmowa .

ceny na pszenicę dobra była sprzedana wiec co mi źle zrobili nic .

To moja odpowiedz .

Sorki miał być poplon .

Galan ale Ty nie widzisz, że oni wywołali pożar i próbują gasić to benzyną? Bo wyłączając ceny energii inflacja, którą spowodował PiS to minimum 10%. Ceny gazu poszły w górę to nie ich wina ale ceny prądu? Jakim prawem w górę poszły? A no takim, że sobie narzucili marże gigantyczne by grabić Polaków z kasy (u nas prąd jest z węgla a ceny węgla z naszych kopalń do energetyki wiele się nie zmieniły). A brak węgla czym spowodowany jest? Tym, że pisiory przyspieszyły z zamykaniem kopalń - to nie prawda, że UE im kazała - mogli to zawetować, mogli sie nie zgodzić ale oni grzecznie się zgodzili na to. 

Przez inflację każdy z nas staje się biedniejszy nie muszę tutaj tłumaczyć chyba nikomu? 
A czym to spowodowane, a no tym, że PiSiory od 16 roku rozdają pieniądze na prawo i lewo typu +500 plus, których nie mają i są to pieniądze pożyczone, które będą oddawać nasze dzieci i wnuki. 

• Like 3
Opublikowano
41 minut temu, Ulman napisał:

Konfederacja ma plan by dać polakom spokój leni zapedzić do roboty i stworzyć warunki by ten który pracuje miał duuuużo lepiej niż socjalny leń z PISowskiego elektoratu.

Mam rozumieć że ty z każdego socialu który ci też zapewne  przysługuje honorowo nie pobierasz .

3 minuty temu, melon10641 napisał:

Galan ale Ty nie widzisz, że oni wywołali pożar i próbują gasić to benzyną? Bo wyłączając ceny energii inflacja, którą spowodował PiS to minimum 10%. Ceny gazu poszły w górę to nie ich wina ale ceny prądu? Jakim prawem w górę poszły? A no takim, że sobie narzucili marże gigantyczne by grabić Polaków z kasy (u nas prąd jest z węgla a ceny węgla z naszych kopalń do energetyki wiele się nie zmieniły). A brak węgla czym spowodowany jest? Tym, że pisiory przyspieszyły z zamykaniem kopalń - to nie prawda, że UE im kazała - mogli to zawetować, mogli sie nie zgodzić ale oni grzecznie się zgodzili na to. 

Przez inflację każdy z nas staje się biedniejszy nie muszę tutaj tłumaczyć chyba nikomu? 
A czym to spowodowane, a no tym, że PiSiory od 16 roku rozdają pieniądze na prawo i lewo typu +500 plus, których nie mają i są to pieniądze pożyczone, które będą oddawać nasze dzieci i wnuki. 

Nie martw się na zapas że nasze dzieci i wnuki będą oddawać  pożyczone pieniądze bo dużo krajów jest dużo bardziej zadłużonych niż Polska i się tym nie przejmują.

Opublikowano

Oczywiście że pobieram bo to z mojej kasy. Nieroby powinni się wstydzić i nie pobierać bo nic nie wnoszą a wyciągają łapę po nie swoje pieniądze. 

39 minut temu, galan99 napisał:

Sorki za politykę  ale odpowiem .

Możni na tym świecie mają ludzi w , d*pie kasę trzepią na ludziach .

Wiec ja robię to samo , każdy niech dba o swój biznes tak jak potrafi .

Życie płynie szybko nie czas na takie przemyślenia .

Była komuna , teraz jest Euro kołchoz i każdy jest sobie Panem w tej rzeczy Pospolitej .

Co to za bełkot? O czym ty piszesz? 

Opublikowano

Ale te pisiory mają sprane łby. Prosty przykład  :Prowadzisz firmę skupującą płody rolne  to nie płacisz x1,5 ceny rynkowej skoro Cię nie stać i nie zadłużasz firmy aby dogodzić obecnym klientelom nie martwiąc się o to że ktoś Twoje długi będzie musiał spłacić za kilka lat.

• Like 1
Opublikowano

Elektorat PIS nie ma pojęcia o najprostszych mechanizmach.  Dla nich ważne że dostaną pińcet i jeszcze jakiś socjal a pójdą i zagłosują na prezesika.  Nie wiedzą skąd się biora pieniądze, nie rozumieją że najpierw PIS im zabiera a potem daje i nigdy nie rozzumieli i nie zrozumieją że rząd nie ma żadnych swoich pieniędzy. A najśmieszniejsze jest to że uważają się za prawicę😆😅😂🤣 

To jest grupa słabo wykształcona więc łatwa do zastraszenia oszukania i sterowania i łatwowierna. Trzeba pochwalić PIS za skuteczność w ogłupieniu i sterowaniu tą masą.

• Like 1
Opublikowano

A w

4 minuty temu, Grzechooo napisał:

Typowy wyborca pisu jest ruchany w d*pę bez mydła i jeszcze biję brawo.

A weź im to wytłumacz, że tak jest. Oni mają jedno do powiedzenia " bo oni nam dają"

Ale skąd ONI mają to już nie wiedzą, ale pis daje.

Opublikowano
14 minut temu, matek89121 napisał:

Ale te pisiory mają sprane łby. Prosty przykład  :Prowadzisz firmę skupującą płody rolne  to nie płacisz x1,5 ceny rynkowej skoro Cię nie stać i nie zadłużasz firmy aby dogodzić obecnym klientelom nie martwiąc się o to że ktoś Twoje długi będzie musiał spłacić za kilka lat.

Da się tak robić i są tacy, ale na autosance 6-ce nie będzie 7,5t pszenicy z zakładkami, tylko niecałe 6.. tak samo robi rząd, tutaj niby "daje" a tam 2x tyle zabiera.. tak galan chwalił że dzięki państwowym spółkom mamy dobrą cenę pszenicy to czemu teraz obniżają, zamiast trzymać cenę? Czemu prowadzą cichy skup ukraińskiego zboża zapychając magazyny? Jakby się tak o Ciebie galan troszczyli, czy bądź co bądź o tego rolnika, to by próbowali dotrzymać słowa jakie rzucił minister rolnictwa "magazynujcie zboża, w drugim pół roczu na pewno nie będzie taniej". Ja przez ostatni miesiąc jestem w plecy blisko 50k i tym sposobem już se zabrali nawozowe kolejny raz, bo pierwszy raz w cenach nawozu..

Opublikowano

Czytam tak te komentarze, jak my jesteśmy podzieleni, a im tylko o to chodzi.  U nas na scenie politycznej nie ma dobrego wyboru i tyle. Jeden myśli jakby ci rządzili to by było lepiej, drugi nie jakby tamci to było lepiej i tak dalej. A już po 89 różni rządzili i czy jacyś z nich zrobili coś dobrego dla Polski i Polaków ?

Opublikowano

A no byli różni po solidarności sprzątała lewica ale tu nic dziwnego bo solidarniość nie dała rady posprzątać po komuniźmie, dzięki kwaśniewskiemu i Milerowi macie te nowe ciągniki bo jakby uni nie było to gooowno by było w tym kraju, potem przyszły rządy pisu który nie potrafił z nikim się dogadać i znowu bałagan, który miało posprzątać po, i wszyscy na nich narzekali pomimo stabilnej kondycji Polski w czasie kryzysu światowego w 2008-09r. Nie było dobrze ale nie było tragicznie a i jeszcze jedno w 2014r jeszcze za rządów po ruski zajął Krym ale węgiel, ropa czy gaz można było kupić bez limitów. Tak tylko dla przypomnienia.

• Like 2
Opublikowano

przestancie w koncu narzekac

teraz jest dobrze bo kiedyś rzad dawał biznesmenom a teraz wiecej zwykłym uczciwym pracującym uczciwie ludziom, ja nie narzekam, ale wy tak!

miałęm 3 he fasoli i 2 he dyni i reszta czyli 12 he pszenicy i wszystko czyste  bo z dziecmi obroblilismy fasola plon 1.5 t z he, dynia 1 z he

a pszenica niesprzedana,

fasola po 8.30. dynia po 12.90 pola dobre dałem troche nawozu fasola i dynia bez oprysków bo po co, tylko w spód od chwastu. 

można? można?

teraz tez tak sieje, pszenicy mniej bo trzeba wiecej dac wszystkiego a nasiane w ciula widze

panstwo pomaga rózne zasiłki i pomoc taka ze mam swoje drzewo z lasu, na wegiel na zime te 3 tysiecy mi starczy.

można zyć? a

wy czego chcecie?

• Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano

Nie każdy jest Stasiem co ma hektar lasu, ale pamiętaj że bez asygnaty nie możesz legalnie wywieźć nawet gałązki że swojego lasu a jeżeli tak nie robisz to tak samo łamiesz prawo jak Twój idol tj mały karakan. Dzieci pójdą w świat a Ty zostaniesz z emeryturą 1100zł i wtedy będzie płacz jak trzeba będzie kupić węgiel. No i jak to na typowego wyborcę partii rządzącej to piszesz że są oni fajni bo dają, tylko idź do okulisty bo bo nie widzisz że najpierw zabiorą a teraz dadzą. I kupuj dalej npk po 5000 i azoty po 4000 a nie cudowny rząd robi promocje w kgs saletra będzie po 3600, ach co byśmy zrobili jakby nie rząd. Tak dla przypomnienia 2lata temu o tej porze saletra była po 900zł. A wy dalej bijcie brawo swoją drogą ciekawe po ile będzie chleb po nowym roku bo część piekarni już się zamknęła? ps. fasolę też sprzedałem - żeby nie było że nie w temacie.

Opublikowano
28 minut temu, staś21 napisał:

przestancie w koncu narzekac

teraz jest dobrze bo kiedyś rzad dawał biznesmenom a teraz wiecej zwykłym uczciwym pracującym uczciwie ludziom, ja nie narzekam, ale wy tak!

miałęm 3 he fasoli i 2 he dyni i reszta czyli 12 he pszenicy i wszystko czyste  bo z dziecmi obroblilismy fasola plon 1.5 t z he, dynia 1 z he

a pszenica niesprzedana,

fasola po 8.30. dynia po 12.90 pola dobre dałem troche nawozu fasola i dynia bez oprysków bo po co, tylko w spód od chwastu. 

można? można?

teraz tez tak sieje, pszenicy mniej bo trzeba wiecej dac wszystkiego a nasiane w ciula widze

panstwo pomaga rózne zasiłki i pomoc taka ze mam swoje drzewo z lasu, na wegiel na zime te 3 tysiecy mi starczy.

można zyć? a

wy czego chcecie?

Musisz klapki z oczu ściągnąć i zobaczyć świat rzeczywisty trochę szerzej, niż do słowa bo oni dają. A czy odpowiedz na pytanie, co oni Tobie zabierają znasz?

Czy jesteś wstanie rozpoznać różnicę?

Cieszysz się że węgiel masz za 3 tys, tylko ile mógłbyś kupić wcześniej za te 3 tys. Ogrzał byś rodzinę na 3 lata a nie na rok. I jeszcze takie pier..leni że węgla nie ma u nas na Śląsku. Kopalnie nie są zamykane przez nasz nierząd, ale totalnie likwidowane bezpowrotnie. Ręce opadają.

Ta sama gadka  z ceną cukru, nawozów prądu paliwa, sztucznie wywołali problem aby potem wmawiać ..... ludowi jak oni nas ratują, ale nie powiedzą że to  za nasze ukradzione pieniądze. Jeszcze jak oni pięknie szczerzą zęby w tv gdy mówią jakie to zyski rekordowe uzyskały firmy państwowe. Oczywiście naszym kosztem.

To samo z  pandemią, nam Polakom lasy zamykali, dostęp do lekarza, normalnego leczenia, szczepienia na siłę a gdy ukry weszły do naszego kraju wszystko zatrzymało się,  u nich pandemii nie było nagle oni mogą bez kolejki do lekarza a ty musisz czekać, w aptekach płacą 1/3 ceny recepty a ty 100% nam mieszkania zabierają im dają.

Polak stał się obywatelem drugiej kategorii we własnym kraju. Kto nam to zrobił jak nie pis.

Cały czas wmawiają To wina putina i rudego. Ale nie karła w kłakach i pinokia.

Na całe szczęście mamy zasiłki.

Żeby nie było, fasola jeszcze nie sprzedana. Czeka.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)

no
o zeta jesiek w dół przynajmniej w ofertach kupna

i od razu się im wskaźniki inflacji obniżyły
https://www.money.pl/gospodarka/inflacja-w-listopadzie-spadnie-tak-uwazaja-ekonomisci-najwiekszego-polskiego-banku-6839244309809728a.html :P

fasola i tak w detalu nie potanieje bo hurt i detal to dwa odrębne światy

przynajmniej u mnie w okolicy prawie wszyscy już fasolę sprzedali kto się w detal nie bawi
I cóż mi po tej obniżce hurtu jeśli nie ma u kogo kupić, znaczy na razie mam jeszcze swoją i pewnie się obejdzie, ale jak by co...

z resztą powiem tak na te 7,50 - jaka fasola taka cena
Prima sort tzn taka co sucha z pola i suszarni nie wymagała no i w idealnej bieli to i po 9,5 (jasiek) jest już nie do kupienia

jakiś tydzień temu jedna z transakcji na czerwonej było 6,53  no ale to był na prawdę ładny towar i wręcz za suchy bo poniżej 13%

sztuczne dosuszanie obniża - że tak nazwę - przymaczalność masy fasoli tzn spada zdolność zwiększania masy o wchłoniętą wodę im agresywniej była suszona co przecież ma znaczenie dla klienta np do puszek czy detalicznego garnka
Tak szacunkowo w/g mnie od 2,5 do 4,0 raza co do objętości i 2 do 3,5 .. masy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
8 minut temu, dysydent napisał:

no
o zeta jesiek w dół przynajmniej w ofertach kupna

i od razu się im wskaźniki inflacji obniżyły
https://www.money.pl/gospodarka/inflacja-w-listopadzie-spadnie-tak-uwazaja-ekonomisci-najwiekszego-polskiego-banku-6839244309809728a.html :P

fasola i tak w detalu nie potanieje bo hurt i detal to dwa odrębne światy

przynajmniej u mnie w okolicy prawie wszyscy już fasolę sprzedali kto się w detal nie bawi
I cóż mi po tej obniżce hurtu jeśli nie ma u kogo kupić, znaczy na razie mam jeszcze swoją i pewnie się obejdzie, ale jak by co...

po co ta polityka ?

fasola i pszenca to jak hustawka nigdy nie wiadomo po ile kto sprzeda komu się uda, mi sie udalo a rzepaku i kukurydzy nasiane i cena leci

patrzcie same rzepaki i pszence na polach i szykuje się duzo moich znajomych siac kukurydze

buraki i dynia cena pewna od kontraktacji z zimy i caly rok czlowiek spokojny bo wie po ile sprzeda

nie chcesz nie kontraktuj

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, staś21 napisał:

po co ta polityka ?

gdzie Ty politykę wypatrzyłeś w moim poscie? o.O xD
co najwyżej delikatna kpina z czwartego rodzaju "prawdy", znaczy po - g..wno prawda jest jeszcze gorsze - statystyka

a już poważniej - akurat w fasoli kontraktacje jakoś nie wychodzą pomimo prób tu i tam i nie wiem co o tym do końca myśleć
specyfika produktu czy ... no właśnie - czego?

Edytowane przez dysydent