Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
Zbyszek3939 napisał:

Wszystko drożeje tylko nie fasola są już oferty na nową fasole jaś  5,50 zł  , czas komuś się  już do d*py dobrać.

Jeszcze fasoli tak nie ma żeby sprzedawać , aby pogoda dopisała to podejrzewam że po tej cenie nikt nie będzie wiózł , moje minimum to 8zł , pszenica sypnęła to jest co sprzedać a fasola niech leży.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Mateusz0110 napisał:

U mnie też w te upały i susze pospadaly wszystkie strąki zostały po 2 na krzaku ale po tych deszczach mocno bujnego fasola jeszcze takich dużych krzaków nie miałem, i teraz mocno kwitnie i ma pełno takich malutkich strakow czy z nich coś jeszcze będzie czy też wjechać talerzowka i będzie porządny poplon

Ktoś tam wcześniej coś pisal o pryskaniu pszenicy lancetem a następnie na tym polu siew fasoli , szczerze powiem ze ja pszenicę pryskam zawsze lancetem i z reguły na polu po pszenicy mam fasolę i do tej pory nic się nie działo jutro podeślę zdj jaka jest bujna ta fasola 

Ja pisalem. Ja jednak stosuje bezorke i u mnie jednak sl9ma zawsze troche lezy na wierzchu wiec troszke sie balem zostawic slome i jednak poszedlem za rada i oddalem ją koledze z tego pola i powinno byc git

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
1 godzinę temu, Kabanos napisał:

Jeszcze fasoli tak nie ma żeby sprzedawać , aby pogoda dopisała to podejrzewam że po tej cenie nikt nie będzie wiózł , moje minimum to 8zł , pszenica sypnęła to jest co sprzedać a fasola niech leży.

Ciekawe co na to ulman,    zapewne powie że masz zbyt "wysokie" wymagania

• Like 1
Opublikowano

Podłóg wszystkiego to i tak w promocji , poczekamy zobaczymy niech się żniwa fasolowe zakończą, moja rada taka nie sprzedawać kto nie musi bo różnie jest są kredyty i inne tam pierdoły

Opublikowano
5 godzin temu, matek89121 napisał:

TY chyba masz zapędy na gaya ?

co to jest "gay"?

3 godziny temu, Mateusz0110 napisał:

U mnie też w te upały i susze pospadaly wszystkie strąki zostały po 2 na krzaku ale po tych deszczach mocno bujnego fasola jeszcze takich dużych krzaków nie miałem, i teraz mocno kwitnie i ma pełno takich malutkich strakow czy z nich coś jeszcze będzie czy też wjechać talerzowka i będzie porządny poplon

Ktoś tam wcześniej coś pisal o pryskaniu pszenicy lancetem a następnie na tym polu siew fasoli , szczerze powiem ze ja pszenicę pryskam zawsze lancetem i z reguły na polu po pszenicy mam fasolę i do tej pory nic się nie działo jutro podeślę zdj jaka jest bujna ta fasola 

z tego co pamiętam to masz półtyczkę a jeszcze z wcześniej pamiętam któregoś roku przesiewałeś bodaj czy nie już w czerwcu
jak w tedy kwitła, kiedy i czy ... jak zbiór i kiedy wyszedł? z talerzówką zdążysz i 15-ego września aby do końca września ew pszenicę posiać tak że spokojnie
a lancet? jeśli nie ma pokręconych liści jeszcze za zielona to znaczy że nie lancet strąki pozwalał choć do końca nie można być pewnym to zaraz po wschodach fasoli było by widać że coś jest nie tak

Opublikowano
18 godzin temu, Zbyszek3939 napisał:

Wszystko drożeje tylko nie fasola są już oferty na nową fasole jaś  5,50 zł  , czas komuś się  już do d*py dobrać.

Cena startowa towaru mało to i cena będzie tylko poczekać trzeba.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, lajkzxc napisał:

Ciekawe co na to ulman,    zapewne powie że masz zbyt "wysokie" wymagania

Ulman na to ze mozna oczekiwac dowolnych cen. To ze wszystko drozeje nie oznacza ze pójdzie za tym fasola. Dla konsumenta jest to dosc drogi produkt i jesli będą oszczedzać  to zjedzą mniej fasoli a zapchają kichy kapuchą i kartoflami. Jedno wiem napewno - jesli będzie po 5-6 pln to bedzie spisek handlarzy a jak po 8 pln to znaczy zesmy tych handlarzy przeczołgali i musieli zaplacic.😆

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Juz nie raz byla po 8 i to w duzo lepszych czasach. Nic nie jest wykluczone. Moze bedzie i po 10 co jest calkiem realne przy tym co sie z fasolami dzieje a moze bedzie po 3. Jakbym wiedzial jak bedzie to bym posial wszystkie pszenice w listopadzie i kosil po tonie wiecej 😂

Opublikowano
23 minuty temu, Ulman napisał:

Ulman na to ze mozna oczekiwac dowolnych cen. To ze wszystko drozeje nie oznacza ze pójdzie za tym fasola. Dla konsumenta jest to dosc drogi produkt i jesli będą oszczedzać  to zjedzą mniej fasoli a zapchają kichy kapuchą i kartoflami. Jedno wiem napewno - jesli będzie po 5-6 pln to bedzie spisek handlarzy a jak po 8 pln to znaczy zesmy tych handlarzy przeczołgali i musieli zaplacic.😆

Opublikowano (edytowane)

siane w jeden dzień, identyczna uprawa gleba, nawożenie, no wszystko identyczne odm Wawelska z jednego worka a taka różnica a pola oddalone o jakieś może 200m. Dwa z trzech pól jeszcze kwitnie a jedno ... no już do koszenia
fotki z wczoraj
Te akurat sąsiada ale ja pryskałem pomagałem siać i z sąsiadem ustalamy ile flaszek trzeba na konsorcjum co by zgadnąć o co chodzi z tymi fasolami :D

20220806_110300.jpg

20220806_110922.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

moja kontra podobnie wygląda tylko nie taka czysta bo już zaczynają komosy i szarłaty wyłazić a nawet nie zaglądałem czy ma jakieś strąki i ile a i kwiatki jeszcze ma ale już widać że ostatnie
Dziś już wieczór jutro zajrzę.
Ja swoją potrzymam na pewno do połowy września mimo spodziewanego lasu chwastów co tej nie grozi bo nie widać aby coś wyłaziło. Najwyżej opóźnisz do października siew pszenicy a może jaki przymrozek zrobi jej desykację jeszcze we wrześniu i "problem" się sam rozwiąże. Nie zapomnę to zapytam za jaki miesiąc co z tego wyszło.

a tu mamy wybitnie "profesjonalnego" posta

5 godzin temu, matek89121 napisał:

gówna żeś nawalił to co się dziwisz że zielono.

zanim co chlapniesz przeczytaj pierwej ze zrozumieniem na co odpowiadasz

w zasadzie takie wstawki się ignoruje jak i takich komentatorów a tylko przy okazji odpowiedziałem że nie ma sensu na coś takiego odpowiadać i cokolwiek wyjaśniać

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

skąd się u Ciebie wzięło że to moje fasole? już pomijając że pola sąsiada od co najmniej czasów Jaruzelskiego obornika nie widziały. Wtedy zlikwidował ostatnie ogony w oborze jak zaczęli kartki na mięso znosić xD
fasole posiał aby jakieś w końcu zmianowanie zbożom zrobić i tylko 150 kilo polifoski na 1,3 ha (w trzech kawałkach ) wczesną wiosną rozsypał i tyle

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
29 minut temu, Sylwi napisał:

Plonowanie 500 do max  1500.

Średnio tona z ładnie wyglądających pokosów.

Zasłyszany dzisiaj komentarz... '' tylko usiąść i płakać"

I 5,5

Dobry żart