Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
13 godzin temu, Tomek12 napisał:

Kupię przyczepę sztywną 4,5-6 ton z kwiatem ktoś może ma?

z kwitem zapewne, :)
Znajomy gotów był zamienić na wywrotkę z dopłatą ale czy mu "nie przeszło"? Zapytam przy pierwszej okazji.

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek100 napisał:

Jak tam koledzy tydzień minoł ,czy notowania fasoli idą w górę, czy już jest po 4 zł.to może by sprzedawał.

Tak cena idzie do góry u nas już po 6zł. za 2kg

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Jeśli  chodzi o cenę  'Jaśka Karłowego' to widzę  pozytyw bo w  końcu po tak długim okresie  cena  ruszyła do góry dobrze że ludziska zaczęli  RACJONALNIE  MYŚLEĆ 🤤   TAK  TRZYMAĆ  !!!         

Edytowane przez szot
Opublikowano

nieliczni trzymają większość wysprzedała fasole i będą trzymać do 4zł w tamtym tygodniu miałem już propozycje 3.10zł na konto

Opublikowano

Tylko pomyśl teraz sprzedali wcześniej coś zrobili , ale było wszystko tańsze o x % a teraz niech fasola będzie i po 3,40 to wszystko podrożało niech tylko 2 % to już ta podwyżka z fasoli nie pokryje  kosztów .

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli podrożeje znacząco żywność to fasola zacznie zwiększać udział w codziennej diecie jako substytut mięsa, oczywiście całkowicie go nie zastąpi ani nie wyprze soi ale...
Nadal utrzymuje się zwiększony zbyt w detalu na ryneczkach i to zwiększony znacząco w stosunku do ub. r. (wcześniejszych lat nie pamiętam) i jeśli by się to utrzymało to jaśka karłowego ode mnie nikt w hurcie nie kupi nawet jeśli go jeszcze mam. Nawet zaczynam zbierać różne resztki kilkuletnie i nastawię gdzie w styczniu próby kiełkowania bo szkoda tegorocznym jeśli schodzi na rodzimym rynku a nalistnie pryskany tylko raz na początku wegetacji  i żadnych insekty i fungicydów w plantacji nie było to taki towar przede wszystkim dla "swoich" najwyżej dokupię torebek foliowych zanim nie zabronili używania :)
Wahania cen fasoli największe ostatnimi laty były najczęściej na przełomie sezonów, czyżby w tym roku miało być inaczej?
Nie wiem co tam na Ukrainie się wydarzy ale stan wojenny jeśli ogłoszą (co akurat rozważają) to jakiś tam wpływ to mieć powinno na notowania cen nie tylko fasoli.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, a-zA-Z0-9 napisał:

nieliczni trzymają większość wysprzedała fasole i będą trzymać do 4zł w tamtym tygodniu miałem już propozycje 3.10zł na konto

Propozycje 3.10zł na konto gdzie dają?

Edytowane przez Andrju65
Opublikowano

Proponuje nie podawać danych skupujących którzy więcej płacą ,bo z braku towaru niektórzy handlarze zaczynają się wyłamywać ze zmowy cenowej. Bo później bardziej pazerni handlarze ich nękają a jaka cena jest oferowana na dany dzień to jak najbardziej podawajmy, Ja osobiście sprzedałem 6-ton nieprzebieranej  po 3,30 we żniwa.Reszty nie mam zamiaru sprzedawać poniżej 4-ki a w skrajnym przypadku nie posieje fasoli wcale tylko jęczmień.Na całym świecie susza nieurodzaje a z nami lecą w ptaka zobaczymy.

Opublikowano

Heh, to w przyszłym roku będzie chyba sporo kukurydzy i jęczmienia... 

U mnie fasola leży w garażu i leżeć będzie, chybaze dziadek będzie marudził to trzeba będzie przerzucić do innego garażu bo mu cyrkulatke zastawiłem..

Do nowych zbiorów zżółknie?

Opublikowano

Jeśli fasola była dojrzała (bez zielonych strąków) podczas wycinania , za sucha młucona i przechowywana w suchym przewiewnym miejscu to nic jej nie będzie gorzej jak wycięta z połową zielonych strąków , wyduszona na mokro a jeszcze złożona w pomieszczeniu wilgotnym ,oparta o ścianę betonową i dość często bezpośrednio na posadzkę bo niby izolowana to zżółknie już po trzech miesiącach . Oczywiście zależy jeszcze od odmiany bo coś mi się wydaje że nasiona odmian o większym kalibrażu szybciej żółkną .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, stempos1980 napisał:

Tomek a jak fasola cenowo taka z odsiewu? Chodzą mi myśli żeby rozsiać siewką pod orke

Można sprawdzić gdzie w ogłoszeniach po ile paszową oferują i nieco doliczyć do ceny aby to nie były połówki jeśli ma powschodzić. Nie bardzo rozumiem owe "pod orkę" czy ona ma powschodzić czy tylko jako kompost? Choć to drugie to raczej bez sensu bo poniżej 50gr/kg trudno kupić i połówki a tyle wartości nawozowej to nie wiem czy ma jakakolwiek biomasa jeśli zestawić z cenami nawozów mineralnych plus jakieś chlapadła rzekomo uszlachetniające glebę z których niektóre nawet coś tam uszlachetniają ale w tym temacie (chlapadeł) ja nie praktyk.

Żółknie Kontra bardziej niż karłowy jasiek bo ona ma już naturalnie biel taką kremową.
A przechowanie fasoli takie same reżimy jak i zboża bo wilgotnawe zboże też zatęchnie i co do standardów magazynowania to jedna sprawa a naturalnej zmiany barwy fasoli inna. Po roku przechowania w dobrych jeśli nie ma porównania z inną laik nie rozpozna ale hurtownik ma zawsze możliwość porównania ze świeższą i nawet jeśli kupi znając "ułomność" laika to i tak rozpozna czy świeża czy dwuletnia lub starsza. (jeśli nie rozpozna to d..pa z niego nie handlarz ale spotykałem i takich)
Mam trochę kontry z 2017-ego w strąkach i jak wymłócę zobaczę jak ona w strąkach ale gdy odwilgnie i wyschnie to zawsze zmieni nieco barwę czyli niczego dobrego się nie spodziewam i z braku motywacji nie wiem kiedy wymłócę bo na pewno na nasiona dobra i taniej dla detalistów którzy "dwuletność" zaakceptują bo raczej hurtownik nie zaryzykuje i go rozumiem..

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
22 godziny temu, szot napisał:

Proponuje nie podawać danych skupujących którzy więcej płacą ,bo z braku towaru niektórzy handlarze zaczynają się wyłamywać ze zmowy cenowej. Bo później bardziej pazerni handlarze ich nękają a jaka cena jest oferowana na dany dzień to jak najbardziej podawajmy,

Popieram, radzę też zbytnio się nie chwalić na forum jak i w realu komu ile zostało fasoli. Niestety to jest wojna podjazdowa, nie ma tu żadnej współpracy między rolnikiem, a pośrednikiem jak chociażby na Zachodzie.

Opublikowano (edytowane)

Podawanie namiarów na komercyjne firmy jakimi i handlarze czy nawet sprzedający płody rolnicy jest też jakąś formą reklamy i wszelkie wynikające z tego niuanse o których nie pora mi teraz pisać.
Wspomniałem tylko dla tego bo zobaczyłem lokalną gazetę (papierową) a tam najwięcej ofert kupna fasoli chyba ze wszystkich innych i przez moment mi... że jako przykład foto wrzucić z pytaniem dlaczego lokalna prasa a nie globalny internet jest domeną ofert kupna fasoli? Niczego innego nie znajdzie tyle co chętnych kupowania fasoli tak jak by walczyli między sobą o rynek a to przecież reklama głównym narzędziem jest sprzedaży, nie skupu w gospodarkach rynkowych z nadprodukcją.
Czy specyfika tego towaru jakim fasola sprawia że tak łatwo nim handlować i łatwiej niż produkować?
To tak z lokalnej gazety której kopii tutaj z ogłoszeniami nie wrzucę (po dłuższym namyśle, niestety dłuższym mimo iz to oczywistość :ph34r:) bo i gazecie by sprzedaż spaść mogła i af nic z tego nie zyska bo co?
Portal ten daje możliwość rozmów prywatnych i tam można jak najbardziej personalia firm i inne drażliwe dane poruszać np kto akurat u mnie po ile kupił tylko tu też ryzyko komu podaję.
Sporego wyczucia trzeba aby pewnych granic nie przekroczyć i niechcący komu krzywdy nie wyrządzić.
Ja od siebie trochę zaczynam linkować af na innych portalach bo to ani zabronione (jeszcze) ani szkodliwe a publikę tylko może zwiększyć co w zestawieniu z tymi relacjami - reklama/zbyt/skup - w fasoli służyć powinno bardziej producentom niż kupującym

nie wiem czy sam bym dokładnie zrozumiał wszystko co napisałem ale nie chce mi się poprawiać bo myślenia kupa jak to uprościć :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Adresy czy też telefony  firm kupujących fasolę jak najbardziej udostępniajmy.Natomiast każdy wie że na rynku fasoli jest zmowa cenowa kupujących,w ostatnich 3- tygodniach z różnych zapewne przyczyn drastycznie zmalała podaż więc niektórzy handlarze zaczęli się wyłamywać płacąc więcej i bardo dobrze!!! Dlatego sprzedając im nie upubliczniajmy ich danych bo mają później opiernicz od kolesi  tylko tyle i aż tyle.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, szot napisał:

Adresy czy też telefony  firm kupujących fasolę jak najbardziej udostępniajmy..... - ....Dlatego sprzedając im nie upubliczniajmy ich danych......

o.O .... ten..... znaczy?.... acha, rozumiem 
:)
A nie pisałem że nie łatwo prosto napisać? 

Edytowane przez dysydent