Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

Nie chwal dnia przed zachodem... na razie nikogo nie było a obietnica z ub tygodnia. Zobaczymy.
Sugerował  bym poniżej 3zł nie sprzedawać niesortowanej po potrąceniu wysortu i jest to jawna propozycja zmowy cenowej producentów, ale sądzę uczciwa. Zresztą i tak nieskuteczna bo kto ma dziesiątki ton a jeszcze z jakością na bakier... dobra jakość to pewny zbyt gorsza i za darmo trudno rozdać
Jeśli komu uda się kupić towar po niższej cenie w większych ilościach, będzie go stać obniżyć innym handlującym w dalszym obrocie i wtedy nikt nie będzie w stanie dać więcej mimo najszczerszych chęci. Tak to działa i nie trzeba zmowy na pewien stabilny poziom cen we wszystkim bo ustalają się na zasadzie samoregulacji.
Zdarzają się paniki rynkowe i działa to w obie strony. Jeśli panikują sprzedający ceny lecą poniżej dumpingu, jeśli kupujący; powyżej sensownych poziomów wynikających z relacji podaży i popytu ale to w fasoli zdarzyło się ostatnio kilka lat temu kiedy po 6zł wiosną nowi plantatorzy wywindowali poszukując ziarna na siew i trwało to krótko.
Kłopot wielki sprzedam czy nie. Siejąc nie wiem czy zbiorę to i nie spinam się na zbyt za wszelką cenę (dosł). Na razie nie mam zbyt wiele za żadną bo jeszcze dosycha na polu, no chyba że po 4 zamówiono u mnie kilkadziesiąt kilo karłowego z dostawą to i kupić mogłem po 3,5 bo 10% marży i transport a przebierać swojej ręcznie nie zamierzam przynajmniej w czasie pogody i innych prac. No to "meter" leży a czy przepłaconej? W tym przypadku - nie.

(edit) ... ha! dowiedziałem się że wzięli ze trzysta kilo po umówionej cenie i skup zawieszają na razie co najwyżej 2.7 ale też na razie nie wezmą, ale nie powiedzieli ile przecież kupią tak że w przypadku sąsiada słowo handlarz dotrzymał bo wziął po umówionej cenie cokolwiek. chwała i za to bo transakcję zamknął zgodnie z umową.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

skup w łaszczowie  cena utrzymuje  z piątku 3zł gotówka 3,20 konto widać już janowiacy też jeżdzą po wioskach ich cena to 2,70-2,80zł ha ha ha

Edytowane przez a-zA-Z0-9
Opublikowano

Ja dzwoniłem do kilku handkarzykom cena 3 zł na konto z Janowa jeden też tak samo zaproponował oczywiście fasola przebierana żadnych bajek o mastersie nie słyszałem

Opublikowano (edytowane)

brawo panowie tak trzymać dziś stoi 3 auta busy na wlocie do łaszczowa skupują po 2,80 majo ledwie 15 worki tak trzymać cena  na dziś 3 zł gotówko konto 3,20zł poniżej 3zł nie sprzedawać

Opublikowano

Rejon Janowa Lub i dalej na zachód i południe przez Kielecczyznę po Podkarpacie  to dawniej rejon jaśków tyczkowych a wschodnimi granicami były okolice Kawęczyna na Zamojszczyźnie. Siłą rzeczy wykształciły się tam też firmy handlujące fasolą i stamtąd pochodzą pierwsze odmiany czy typy półtyczek z czego nawet uczyniono nazwy regionalne typu jaśka tycznego i biczykowatego (na ten moment zapomniałem który jaki ale jeden Korczyński i jeszcze jakiś tam , chyba Fasola Wrzawska... no jestem nieprzygotowany)
Tradycje uprawy regionalne to i tradycje handlu. Dostrzegam nowy rynek hurtowy tzw. Świętokrzyski i tam fasola notowana najniżej, przynajmniej jaśki. Nawet nie wiem czy ten rynek przejął schedę po sandomierskim.

Powstrzymywało wielu skupy. Co? kasa się skończyła i trzeba skupiony towar "opylić"aby na dalszy skup było? Czy próba wywołania paniki na rynku fasolowym?

Opublikowano (edytowane)

Słupy fasoli to nie serce jak stanęły to i rusza co roku takie zagrania mają jedno jest pewne każde skupione kilo fasoli to dla nich zarobek także oni na tej grze też mogę dużo stracić .Coraz więcej osób zwiększa zasiewy ozimin kosztem międzyinnymi fasoli

Edytowane przez BADYL16
  • Haha 1
Opublikowano

Jak przekonać gościa żeby na danym polu nie siał fasoli?
Rok temu jęczmień na tym polu zastąpiła włośnica i tylko na gliniastej górce było widać co tam posiane a teraz masowo szarota błotna a i szczaw się trafia (taki dziki na barszcz) naściernisku po przyrzadkiej pszenicy, czyli tam kwaśno jak w akumulatorze i wapnowanie aby skuteczne dla fasoli na nast, rok będzie zbyt wysokie a On się uparł - może się uda i jeszcze powoje placami no skrzypu chociaż nie ma bo głębokie orki na tym polu bywały regularnie. Przy dobrym układzie lekko ponad tonę drobnicy z ha może wyciągnie tam jaśka a i to jeśli gęsto rzędy da. Jedyny plus to żniwa mu wypadną na początku sierpnia i zero odpadów jeśli odpadami nie nazwiemy nasion wielkości Igołomskiej. 
Spróbuję pokazać Mu to forum z cenami tegorocznymi i tendencją spadkową w stosunku do ub. roku. Może to pomoże? xD 

Opublikowano

Łatwa matematyka ; trzeba zważyć dziesięć deko i policzyć ile ziaren a igołomska to gdzieś ze 220szt/100g. Przy rozstawie 45cm to 10000/45=22,2km rządka czyli te 22200/rozstaw w rzędzie i wyjdzie ile szt nasion potrzebne itd. Ja drobne fasole sieję co 37cm , m. rzęd. a w rzędzie jakieś 15-20cm. Przy rzadszym siewie większe nawożenie a odmian igołomska, aura czy czerwonej trudno przenawozić bo wcześniej dojrzewają i z początku maja siewy wychodzą w sierpniu nawet na silnych stanowiskach i dawki jak pod buraki czy rzepak PK nie są czymś nadzwyczajnym (wtedy i pół metra między rzędami akceptowalne) bo azotu do 60-80kg/ha wystarczy. Te odmiany mają o wiele wyższy potencjał plonowania niż karłowe jaśki tylko jeszcze nie wiem jakie dobrać rozstawy i nawożenie aby maxa osiągnąć. Zbyt gęste na dobrym stanowisku mało strąków ale na słabym czerwoną potrafiłem 170kg nasion na ha wysiać a rzędy co 25cm były i plon do dwóch ton wyszedł bez nawożenia na polu przez ostatnie dwa lata. Z kolei wysiałem czerwonej w tym roku jakieś 85kg/ha i miejscami mogła by być nawet rzadsza bo na mijakach kilkumetrowych rządka sąsiednie zamknęły międzyrzędzia już pod koniec kwitnienia (37cm) podczas gdy na górkach suchszych czy pośniejszych wyszła za rzadka i ledwie pod koniec wykształcania ziarna w strąkach międzyrzędzia skryła. Gdzieś w moich wiosennych postach liczyłem te parametry i powinien być link do arkusza z gotowymi wzorami do policzenia. teraz nie mam czasu szukać bo mam jeszcze czerwoną właśnie na polu do podgrabienia w wały z późnego siewu (sam koniec maja) co jeszcze w suszę wzeszła ze dwa tyg później niż powinna  tak że nie jest to jakaś trudna uprawa o ile siew zagwarantuje pełnię wschodów. poniżej hektara to sobie ręcznie grabiami delikatnie... jeszcze ziarno po sobotnim deszczu wilgotne i do młócenia ze dwa dni tak że spokojnie...
Kategorycznie w marcu kwietniu należy zrobić próbę kiełkowania nasion skąd by nie pochodziły bo kilka razy pozornie sucha i zdrowa mi i innym nie wschodziła dobrze lub wcale bo przez pewien okres wilgotność wystarczyła aby pleśnie pojedynczymi strępkami zarodek (kiełek) przerosły i trup. Im drobniejsza tym prędzej traci zdolność czy choćby energię kiełkowania  a dobre (równe) wschody to 80% gwarancji sukcesu i bardziej krytyczne moim zdaniem niż ryzyko przekropnych żniw w drobnych fasolach. Bardziej szkodliwy siew za głęboki niż za płytki przy drobnych odmianach bo jedna porządna zlewa przed wschodami i "pozamiatane" ale to już temat na wiosnę.

Opublikowano (edytowane)

cena dziś fasoli ha ha zielony bus z janowa 2,70 stało kilku na targowisku w łaszczowie dawali 2,80zl ale zrozumieli ze nikt im nie przewiezie za te cenę bo skup na podhajcach w łaszczowie  płaci gotówko 3zł niedawno sprzedawałem konto 3,20zł u mnie sprzedaje tam cała wioska fasoli