Skocz do zawartości

Ceny ciągników grupy CNH (Steyr, Case IH, New Holland)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, rudinho11 napisał:

Sprzątanie inne. Wykonywanie usług sprzedających ciągnikiem z zamiatarka. Sprzątanie ulic, placów prywatnych, kostki brukowej.

To można prowadzić gospodarstwo i działalność pozarolniczą?

Opublikowano
2 minuty temu, rex15 napisał:

Przeciez jest nawet program z PROW na rozpoczecie dzialalnosci pozarolniczej

Wiem ale nie wiem dlaczego myślałem ze żeby skorzystać z tego to trzeba przestać prowadzić gospodarstwo 🙄

Opublikowano

Na tej działalności chyba przynajmniej na 3 lata będzie trzeba przeskoczyć na ZUS, tak mi doradca mówił, więc sobie to odpuściłem. Szczegółowe informacje pewnie znajdziecie w wątku związanym z działalnością pozarolniczą i w rozporządzeniu.

Opublikowano

Było by fajnie. Ja u źródła nie pytałem,ale tutaj pisali, że albo mały ZUS od początku albo KRUS i ZUS pełny. 

Nastawiasz się na robienie usług czy tak aby wziąć? 

Opublikowano

Z pytaniem u źródła różnie może być, lepiej mieć zapytanie na piśmie żeby ktoś się nazwiskiem podpisał. Znam przypadki że panie z zusu mówiły jedno a po czasie się okazało że jednak nie miały racji. Co nie zmienia faktu że @rudinho11 dobrze to wykombinowales

Opublikowano

najwyżej zapłacę więcej ale i tak się opłaca. Oczywiście że będę robił usługi. W okolicy jest na to zapotrzebowanie i zamierzam to wykorzystać. Zawsze przyda się dodatkowy zarobek do gospodarstwa.

Opublikowano

@rudinho11 Warto, warto nawet po odliczeniu tych 25 tys. na opłaty, tylko, że tak jak @sumek666 napisał jak się w tym rozdaniu wzięło MR to nie można wnioskować o pozarolniczą, a MR z poprzedniego rozdania właśnie nie przeszkadza. Także jak ktoś drąży temat dotacji to jeszcze na koniec tego rozdania troszkę pieniążków może wyciągnąć. 

Opublikowano

A po kilku latach:

- puk puk

- kto tam?

- Urząd Skarbowy. Proszę pokazać ciągnik, który zakupił Pan do celów prowadzonej działalności gospodarczej

- proszę bardzo tam stoi

- O widzę że ma na liczniku 4000 mth, a fakturował Pan jedną usługę rocznie na zamiatanie chodnika u sąsiada. I jak to Pan wyjaśni???

• Like 1
Opublikowano

To jak włączymy myślenie i zaczniemy wystawiać "lewe" faktury, żeby udokumentować przebieg to od tych faktur trzeba będzie zapłacić vat, a wtedy po doliczeniu składek na zus i opłat za prowadzenie rachunkowości może się okazać że taniej i prościej by było kupić maszynę za kredyt komercyjny.

Opublikowano

Ja akurat niczego nie muszę zakrywać, tylko w oczy mnie razi wprowadzanie w błąd osób czytających to forum, że można w taki sposób załatwić sobie ciągnik "za darmo".

Opublikowano

Jasne siedź i nie reaguj na internetowych mędrców co wprowadzają w błąd, a na zaczepkę "dupka piecze" przychodzi mi do głowy tylko jedna myśl "Kozak w nacie - pi..da w świecie"

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v