Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez danielhaker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

nie ma szans Martin,zmień doradcę,uciekaj z odr 😅

To nie jest problem odr tylko osoby, korzystam z usług odr i nie mam większych problemów. Tylko doradca stąpa po twardym gruncie a nie fantazjuje, przy wypełnieniu wniosku powiedział z czym może być problem ale udało się uniknąć. A nie tak że będzie dobrze a wychodzi jak wychodzi.

Opublikowano

No właśnie.... Mój wniosek z naboru 2018 został źle wypełniony, owszem na Młodego 60% tak ale kwota wyliczona z 50% czyli 10% do tyłu a to nie mało. I teraz tego cofnąć nie można bo ustawa zabrania powiększania kwoty pomocy. Każdy zasłaniał sie tym §paragrafem i co można zrobić?

Opublikowano
5 minut temu, Sadek napisał:

To nie jest problem odr tylko osoby, korzystam z usług odr i nie mam większych problemów. Tylko doradca stąpa po twardym gruncie a nie fantazjuje, przy wypełnieniu wniosku powiedział z czym może być problem ale udało się uniknąć. A nie tak że będzie dobrze a wychodzi jak wychodzi.

Kolego chciałeś przyczebe jako inwestycje budowlana i to jest ok?

Opublikowano
axe300 napisał:

No właśnie.... Mój wniosek z naboru 2018 został źle wypełniony, owszem na Młodego 60% tak ale kwota wyliczona z 50% czyli 10% do tyłu a to nie mało. I teraz tego cofnąć nie można bo ustawa zabrania powiększania kwoty pomocy. Każdy zasłaniał sie tym §paragrafem i co można zrobić?

Z całym szacunkiem całe nie masz w domu kalkulatora? 🙈 tak to jest jak się nawet minimum wysiłku nie chce włożyć w sprawdzenie tego pod czym się podpisuje....

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Był to mój pierwszy wniosek na modernizacje a zarazem finansowanie z PROW. W całości zaufałem ODR i widzisz z jakim wynikiem. 10% to jakieś 27tysiecy które nie otrzymam. Włóż minimum wysiłku aby pomóc a nie docinać bo tobie wyszło najlepiej w tej wypowiedzi.

Opublikowano
Moja rada to , czytać rozporządzenia, planować inwestycje i kalkulacje samemu i sprawdzać doradcę przed oddaniem dokumentów do ARiMR ....jednym zdaniem- trzeba zgłębić temat i dopilnować roboty no doradca często hurtem robi wnioski na 4 nabory naraz i często może coś odwalic

Niestety nic już z tym nie zrobisz....mniej można wziąć, więcej nie da rady

• Thanks 1
Opublikowano

sprawdzałem przed wysłaniem o płatność to kwota była niezgodna z tą która została zatwierdzona. 4tysiace do tyłu, a doradca na to że to nie możliwe... Każdy sie trzyma rozporządzenia ok. Nie po to oferują 60% wsparcia dla Młodego żeby wypłacić 50%. 
Taki wniosek nie jest łatwy by samemu ogarnąć...

Opublikowano

Daniel ma sporo racji, to że ktoś wypełnia wniosek nie zwalnia nikogo z odpowiedzialności. Axe pamiętaj, że to Ty podpisujesz i Ty z tego będziesz się rozliczał. 

• Thanks 1
Opublikowano
axe300 napisał:

Był to mój pierwszy wniosek na modernizacje a zarazem finansowanie z PROW. W całości zaufałem ODR i widzisz z jakim wynikiem. 10% to jakieś 27tysiecy które nie otrzymam. Włóż minimum wysiłku aby pomóc a nie docinać bo tobie wyszło najlepiej w tej wypowiedzi.

Ale jak 27tys skoro pomocy jest 200tys więc 10% to 20 tys . Chyba że z kimś składałes na nie pełna sumę?

Opublikowano

Axe300 napewno dobrze to liczysz? Skoro piszesz że wniosek został wypelniony na młodego rolnika to taki będzie zwrot. A że np.ceny ktoś pomylil to inna sprawa.Przecież zwrotu jest zawsze 200 tys. Czy jest się młodym rolnikiem czy nie. Taka jest tylko różnicą że rolnik żeby otrzymać max zwrot czyli 200 tys musi zrobić zakupy za 400 tys. A młody rolnik za 333 tys i też dostanie zwrot 200 tys.

Opublikowano
26 minut temu, ramzes10 napisał:

Przecież zwrotu jest zawsze 200 tys.

no niekoniecznie, nie trzeba kupować sprzętu za pełną pule, czyli 334 lub 400 tys.

Opublikowano

Chodzi mi o max zwrot. Bo niektórzy myślą że jak kupią maszyn za 400 i standardowo jest do tego zwrotu 200 tys. To mlody rolnik jak kupi za 400 to zwrotu będzie miał 240 tys . Zwrotu jest max zawsze 200 tys , tylko młody wykłada mniej swojej kasy 

Opublikowano
1 godzinę temu, marek1mazury napisał:

Ale jak 27tys skoro pomocy jest 200tys więc 10% to 20 tys . Chyba że z kimś składałes na nie pełna sumę?

Maksymalny zwrot to 200tyś netto dla 50% to inwestycja za 400tyś netto a dla 60% będzie to 333333tyś netto.
Więc stracone 10% dla pomocy 60% może wynos wynosić 33tyś a nie 20tyś.

U mnie koszt inwestycji jest mniejszy niż 333tyś wiec nie było pisane na pełną pule oraz nie było żadnych manipulacji z ofertami.

Opublikowano

Witam mam pytanie, czy ktoś składał na utwardzenie podwórka, bo ja mam poprawki i chcą żeczy niemożliwych jak pozwolenia na budowę wiele innych co nie obowiązuje. 

Opublikowano (edytowane)

Według ich zasad doboru niby potrzeba 75 ha, ale pewnie jakaś dobra argumentacja  i pewnie by przeszło. Np zbiór z szarpaczem zmniejsza już powierzchnię o 25%, więc już niby tylko 60 ha zostaje ;) Jeżeli kukurydza jest w zasiewach to też zmniejsza się ilość potrzebnych ha .

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, Lok125 napisał:

Czytalem na top agrar że rząd przesuwa pieniądze z restrukturyzacji i modernizacji czyli wychodzi ze najbliższa modernizacja gdzieś 2023....

Możesz więcej napisać co jest w tym artykule? Dotyczy to kolejnych naborów, czy może tego ostatniego? 

Opublikowano (edytowane)

3 godziny temu, Mkb17 napisał:

Witam mam pytanie, czy ktoś składał na utwardzenie podwórka, bo ja mam poprawki i chcą żeczy niemożliwych jak pozwolenia na budowę wiele innych co nie obowiązuje. 

Przerabiałem to w tamtym roku, nie trzeba zadnych pozwoleń ani zgłoszeń, ale  je*ane niedorozwoje w tych agencjach co tam siedza myślą, ze wiedzą lepiej. Ja skladalem do starostwa takie pismo z prośbą o wydanie zaswiadczenia, ze na mojej dzialce nie jest potrzebne potrzebne pozwolenie budowlane. 

Edytowane przez damiano12332
Opublikowano
19 godzin temu, Fabian napisał:

Pismo z ARiMR ,  "wnisek  o przyznanie pomocy bez rozparzenia" dalej w uzasadnieniu co poprawić i dostarczyć , formułka  o SARS CoV-2 , Z listy mnie wyrzucili.  co dalej będzie z tym wnioskiem?

Nic się nie przejmuj ja też takie dostałem bo po miesiącu dopiero odesłałem poprawki, pisz poprawki normalnie 

A wogule to jaja w tej agencji przed swietami dzwoniłem do prowadzacej wniosek to nie chciała zaakceptować zestawu uprawowo siewnego aktywnego na 22ha, a dziś zadzwoniła sama i że sobie ten wniosek przemyślała i się jednak zgadza. Jak widać swieta czas cudów 😄

Opublikowano
1 godzinę temu, damiano12332 napisał:

Przerabiałem to w tamtym roku, nie trzeba zadnych pozwoleń ani zgłoszeń, ale  je*ane niedorozwoje w tych agencjach co tam siedza myślą, ze wiedzą lepiej. Ja skladalem do starostwa takie pismo z prośbą o wydanie zaswiadczenia, ze na mojej dzialce nie jest potrzebne potrzebne pozwolenie budowlane. 

A jak wyglądała kontrola po inwestycji.