Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

koledzy z całym szacunkiem ale mówienie ze saletra bedzie po 1500 zł to jakieś urojenie 1250 brutto to cena max. i dobrze o tym wiedzą zakłady azotowe . bo po cholere kupować saletre jak wystarczy kupić 10 ton kurzaka i za 500 zł/ha  to masz obornik i rozwiezienie  razem   wiec jaki sens wtedy kupować saletre za 1500 zł????

Ja gospodarze na swój rachunek od 10 lat  zawsze kupuje nawozy w marcu( przymusł ekonomiczny)  i nigdy jeszcze wiecej nie zapłaciłem jak 1250 zł brutto za saletre. chyba ze kupowałem na łaki po 1 tonce. to jest propaganda i tyle kupujcie ludziska puki macie kase bo kosmos cenowy idzie. a przyjdzie marzec i bogaci wypna dupe na sprzedających a  ja kupie i tak z duzymi upustami bo albo dostane upust albo sprzedajacy bedzie sie bujał z tym nawozem do grudnia.. 

oczywiscie zaznaczam ze zapłace i tak wiecej niz ci co w lipcu kupują  ale ekonomika zmusza mnie zawsze w marcu kupowac. a teraz to poprostu gupota kupować co kolwiek

Opublikowano

Warto zauważyć, że nie każdy ma dostęp do zakupu obornika. Zresztą hodowcy też już zaczynają doceniać wartość tego nawozu, bo kiedyś oddawali za darmo i jeszcze pomagali ładować aby tylko się tego pozbyć. A teraz ogłoszenia na olx 100zł za tonę. :P

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

wzrost cen nawozow spowodowany jest wzrostem na rynkach swiatowych . nawozy takie jak sól potasowa , mocznik  , fosforan  są produktami kturymi handluje sie na całym swiecie , to próbuje odnalezc w necie jakąś giełde czy cokolwiek odnosnie cen nawozow na swiecie i niemoge nic wyguglowac  moze ma ktos link z cenami w rosji ;usa; indiach to sa kraje które mają wpływ na cene .

https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea&months=12

Tu masz wykres roczny ceny mocznika w portach czarnomorskich. Na tej stronie znajdziesz ceny wszystkiego co jest notowane na giełdach od ropy po mleko.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak będzie saletra po 1500zł to po prostu jej nie kupie, kupie rsm  i zastosuje tylko jedną dawkę i koniec będzie nawożenia. A może w tym roku będzie więcej padać to i nawozu tyle nie będzie trzeba sypać.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bartek933 napisał:

Na 21m wczesną wiosną?

Taka maszyna chyba może sobie poradzić. Tylko czy straty azotu w postaci amoniaku nie będą wtedy zbyt duże?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, gustaww napisał:

Jak będzie saletra po 1500zł to po prostu jej nie kupie, kupie rsm  i zastosuje tylko jedną dawkę i koniec będzie nawożenia. A może w tym roku będzie więcej padać to i nawozu tyle nie będzie trzeba sypać.

A co to u ciebie pada deszcz azotowy ? ;)

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)

Nie ale mam kwaśne ziemie bo jeszcze nie zdążyłem wyrównać ph więc czy dam 300kg nawozu czy 100 to i tak wielkiej różnicy nie będzie. Tata nie sypał dużo i zbierał 5t ja sypie i zbieram 5,5-6t więc jak sypnę mniej to świat mi się nie zawali a naładuje najwyżej wapna więcej :) . Swoją drogą  jak sucho to będzie i tak d*pa  a jak pada deszcz często to jakoś lepiej to wszystko rośnie.  W każdym bądź razie saletry po 1500 kupować nie będę a najwyżej RSM  zastosuje zwykłymi końcówkami bo nie mam sprzętu pod RSM a jak wiadomo do hardiego to nie są tanie rzeczy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

U mnie na ph 5 jęczmień potrafi dac 6 ton. Ale podsypane 0.5 t oxyfertilu. Zwykłymi końcówkami to raczej nie pójdzie moim skromnym zdaniem. Raz że spalisz rośliny dwa że mogą się zapychac dysze choć tego nie jestem pewien 

Opublikowano

a ja jestem ciekawy jak na ceny wpłynie nowa dyrektywa  azotanowa jak przyjdzie opracować  plany nawozowe i w planie wyjdzie że rolnik kupił 2 razy tyle nawozu co może użyć na posiadanych  gruntach albo co lepsze jak nie będzie mógł kupić więcej nawozów niż wychodzi mu w planie nawozowym

Opublikowano

hahah ta derektywa to jakiś pić na wodę bo jak ustalą ile masz naprawdę ziemi do obsiania 

Opublikowano

wystarczy że wezną ha które zgłaszasz do dopłat albo jest napisane że wójt lub burmistrz będzie musiał zatwierdzić taki plan i sprawdzi za ile ha płacisz podatki  i wyjdzie że masz ziemie bez umów

Opublikowano

ale to żadna nowość że ktoś bierze dopłatę a kto iny uprawia po mojemu to jest tylko dlatego zrobione żeby unia się odwaliła 

a wójt czy burmistrz będzie zatwierdzał tylko duże gospodarstwa bo tylko one będą robić takie palny 

byłem na szkoleniu z tego 

Opublikowano

Wójt czy burmistrz, którzy znają się na rolnictwie jak wilk na gwiazdach będą zatwierdzać rolnikom często będących po studiach rolniczych czy też technikach rolniczych plany nawozowe, niezłe jaja

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v