Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 21.06.2018 o 10:21, loquito napisał:

Ktoś z Was spotkał sie naocznie z nawozem Terra Magnez 40?

Odświeżam . potrzebuje podnieść zawartość magnezu w glebie z racji tego że po badaniu gleby wyszedł mi niski poziom magnezu  od 3,3 do 4,8 mg / 100 g gleby , ocena - niska  . kizerytu bym nie siał ponieważ siarka by była z RSM 26+S . Pytanie jak to się sieje , jak rozpuszcza  i ile magnezu jest aktywnego  ( rozpuszczalnego w wodzie )

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, mysza103 napisał:

Odświeżam . potrzebuje podnieść zawartość magnezu w glebie z racji tego że po badaniu gleby wyszedł mi niski poziom magnezu  od 3,3 do 4,8 mg / 100 g gleby , ocena - niska  . kizerytu bym nie siał ponieważ siarka by była z RSM 26+S . Pytanie jak to się sieje , jak rozpuszcza  i ile magnezu jest aktywnego  ( rozpuszczalnego w wodzie )

A co tam w tym rsm 26 jest siarki?Tyle co kot napłakał. A roslina tez potrzebuje siarki zeby lepiej azot pobrac

Edytowane przez lonoh
Opublikowano (edytowane)

W  550 litrach masz ok . 180 azotu i ok. 20 siarki plus jeszcze nawożenie dolistne   siarczanem magnezu  , plus  na jesień polifoska 8 - 300 kg ( 14 kg siarki ) i już sie robi blisko 40 kg siarki na hektar , a to pod pszenice jest wystarczająco.               

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
14 minut temu, mysza103 napisał:

W  550 litrach masz ok . 180 azotu i ok. 20 siarki plus jeszcze nawożenie dolistne   siarczanem magnezu  , plus  na jesień polifoska 8 - 300 kg ( 14 kg siarki ) i już sie robi blisko 40 kg siarki na hektar , a to pod pszenice jest wystarczająco.               

No tak nie wiedzialem że rsm 26 pójdzie w dwóch dawkach , to wyjdzie przy takich dawkach 32 czystej siarki .Szkoda że ten rsm z siarka idzie tak bys sypnął kizerytu i gitara

Opublikowano
19 godzin temu, mysza103 napisał:

Jak nie chcesz siać kizerytu o co się pytasz? Saletra 1380brutto  LTM.

Opublikowano
16 godzin temu, farmerss34 napisał:

no ceny kosmos się robią na jesieni, także do wiosny wyciągną od nas z powrotem trzy razy tyle  co dali w suszowym

wlasnie suszowe to taki temat że nie każdy go dostał 

Opublikowano

Słuchajcie stosował ktoś taki nawóz npk 22 plus z siarką tj. 4-10-22(8,5-22)Ca,S Brałem na szybkiego pod żyto i niby producent na big bagu Luvena, ale teraz na stronie żadnego producenta nie mogę znaleźć informacji w cenie 1180 brutto.

Saletra lokalnie 1260 brutto, a w agroloku na dziś 1420

Opublikowano

Jest opcja że to nawóz robiony przez luvenę dla jakiegoś podmiotu, tak jak np yara dla caldeny robi PK.

Opublikowano
1 godzinę temu, Adam86 napisał:

Jak nie chcesz siać kizerytu o co się pytasz? Saletra 1380brutto  LTM.

pytam się o terra magnez 40 , jakaś nowość  , ale do czego to sie nadaje to nie wiem.

Opublikowano

Wczoraj próbowałem się coś z netu dowiedzieć o tym nawozie, ale jest tak skąpa informacja że aż lampkę kontrolną zapala.

Dowiedziałem się że to nawóz jednoskładnikowy tylko nic nie napisane czy z powietrza wody kosmosu czy laboratorium.

Najważniejsze to że nawóz wymyślony przez rolnika obszarnika🤔. Daje do myślenia bo z reklamą kiepsko.

Powstaje z magnezytu. Tylko że to produkt w Polsce już śladowy i występuje zawsze w towarzystwie innych , głównie dolomitów. Jakoś nie widzę kruszarki sortującej dolomit i magnezyt. Ale jestem zwykłym rolnikiem , nie obszarnikiem😁

Opublikowano

No i właśnie nie wiem czy zainwestować w jakąś ultrę 8 po 1600-1700 czy taki npk 4-10-22 z wapniem i siarką po 1180. Po przeliczeniu według mojego zapotrzebowania na moje łąki wychodzi cenowo podobnie, czyli bardzo drogo względem zeszłego roku...

Opublikowano

panowie a teraz powiedzcie mi jak dokladnie przelicza sie nawozy cene czystego skladnika , np jak obliczyc w polifosce cene danego skladnika a jak np polidapu cene czystego skladnika itd ? 

Opublikowano (edytowane)

cene nowozu dzieli sie przez zawartosc składnika na przykolad mocznik 1800 : 460 saletre 1500: 340 sóp potas 1560:600 superfosfat 1100 :190 podstawisz niższe ceny bedziesz miec taniej lub wyzsze bedziesz miec drozej

Edytowane przez AleksanderX
Opublikowano
2 godziny temu, czesio1612 napisał:

Słuchajcie stosował ktoś taki nawóz npk 22 plus z siarką tj. 4-10-22(8,5-22)Ca,S 

Ten nawóz produkuje Luvena dla firmy Skłodowski i dla Centrali Nasiennej w Kielcach, dzwoń do nich to Ci wszystko powiedzą.

• Thanks 1
Opublikowano

Chłopaki, jest ktoś z bliższych okolic Włocławka? Sprawa jest taka że jako firma mamy do odbioru 27-28 grudnia kilka aut saletry, a że to okres około świąteczny to wiadomo  że ruch w interesie niewielki, a produkcja idzie i trzeba odebrać lub kara, chcemy to komuś w okolicy puścić lub żeby ktoś sobie sam odebrał z Anwilu. Cena wyjściowa to 1090 zł netto + dostawa lub odbiór własny, ale koniecznie 27-28 grudnia. Z terminem płatności można się dogadać.

Opublikowano

to teraz wiadomo ile składy zarobią i po ile jest w fabryce a jak ktoś tu piszę już 1380 zł tona to może samemu by to kupił i potem jeszcze od sprzedał komuś zarobkiem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomek15h
      Interesuje mnie kwestia siewu nawozów pod rzepak?Dotych czas siałem nawozy po zaoranym polu natomias w tym roku chciałbym zrobić nieco inaczej ,mianowicie posiać nawozy na ztalezowane ściernisko a potem przeorać i siać.Prosze o opinie tych którzy mają coś do powiedzenia w tej tematyce???Pozdrawiam
    • Przez sumek666
      Witam, 
      Czy ktoś użytkuje lub planuje używać płynny nawóz ASL? Co sądzicie na ten temat? 
      http://agrotrader.pl/oferta/asl-plynny-nawoz-organiczno-mineralny-ID244225.html
      Pozdrawiam 
      Sumek
    • Przez gosciu506
      Witam 
      Czy używa ktoś nawozu Alzon neo 46 czy wart jest swojej ceny  i czy zeczywiscie sa niższe straty azotu czy to tylko dobry bajer wymyslony przez handlowców?
      Cena na tą chwilę 1720-1740zł brutto  gdzi emocznik mozna kupić po 1620zł 
    • Przez Ramzes1987x
      Witam panowie co sądzicie to tym nawozie?producent niby Yara i jest to ponoć import z Norwegi czy Niemiec i sprowadzany luzem a u nas przesiewany (bo przywożony jest nie do końca dobrze zgranulowany a ten odsiew osobno sprzedawany głównie sadownikom) i pakowany w BigBagi.Cena okazyjna bo 1300zł netto.Sprzedawca się zarzeka że skład w 100% prawdziwy i z wysoką przyswajalnością i że musi być wszystko byc prawdziwe bo już nie jedną kontrolę miał dzięki uprzejmości konkurencji i bez problemu może dać próbki nawozu

• Przez hesus37
      Witam nie wiem czy było już na forum, ale chciałbym rozpocząć temat dotyczący melasy buraczanej jako nawozu dolistnego. Może ma ktoś doświadczenie w tyn temacie?
  • Dodaj nową pozycję...
v