Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 minuty temu, RolAnonim napisał:

Jaka cena za wapno z morawicy jest rozsądna? Odległość do kopalni 325km. Oferty jakie dostałem to od 120 do 140zł/t , jedna była za 110zl. To normalne ceny?

110zl to super cena o ile przywioza ci to co zamawiasz a nie podsypke pod kostke brukowa. Ceny netto tak?

Opublikowano

Czy sprawdzał ktoś z Was jakie są efekty rokrocznie po stosowaniu wapna węglanowego? Rzucone w roku 2021 jesienią po 5,5t Kujawitu i ciekaw jestem jak to podskoczy w tym roku

Opublikowano

Rok dopiero się zaczął a de minimis już ponad 50% wykorzystane? Dostał ktoś zwrot ostatnio w Lubelskim? Tydzień temu odesłali mi decyzje, to pewnie dopiero poszło do ochrony środowiska tak sobie myślę. 

Opublikowano

Ja z Lubelskiego składałem we wrześniu wniosek. Narazie cisza, ale dzwoniłem dopytać czy wszystko w porządku/dobrze wypełnione to dostałem potwierdzenie że tak.

A ty po jakim czasie dostałeś decyzję?

Opublikowano (edytowane)

A ja w sierpniu składałem i pierwsze pieniądze przelali a decyzja i wszystkie papiery w tym faktura za wapno przysłali z dwa tygodnie po wypłacie. Też lubelskie i dużo osób u nas dostało już zwrot. 

Edytowane przez Mariu
Opublikowano

Wielkopolska. Wysłałem do Poznania 3 września 2021, po kilku dniach telefon że poprawka, z miesiąc temu dzwoniłem do nich pani mówiła że wszystko jest dobrze, poszło dalej do funduszu no i cisza, jak myślicie długo to potrwa?

Opublikowano
Dnia 5.01.2022 o 08:45, GRZES1545 napisał:

Czekamna wyniki po Morawicy i Jazwicy .

Ja wapno z Morawicy stosuję trzeci rok. Miałem pole pH 4.7 i w ciągu dwóch lat osiągnąłem pH 6.2 . Wapnowalem oczywiście po żniwach i badania robiłem na drugi rok w marcu i było 5.2 za rok o tej samej porze 6.2 a więc efekt jest. Ogólnie nie mam zamiaru kupować i innego, pewnie dlatego też, że za 30 ton palacilem 1600zl. 

Opublikowano
2 godziny temu, Mati17 napisał:

Ja wapno z Morawicy stosuję trzeci rok. Miałem pole pH 4.7 i w ciągu dwóch lat osiągnąłem pH 6.2 . Wapnowalem oczywiście po żniwach i badania robiłem na drugi rok w marcu i było 5.2 za rok o tej samej porze 6.2 a więc efekt jest. Ogólnie nie mam zamiaru kupować i innego, pewnie dlatego też, że za 30 ton palacilem 1600zl. 

Jakos podejrzaniebszybko te ph ci rosło...

Opublikowano
2 godziny temu, Michal014d napisał:

Jakos podejrzaniebszybko te ph ci rosło...

Może i podejrzanie, mam wyniki analiz glebowych, jak chcesz to mogę wrzucić. Czemu niby miałbym zmyślać? Nie mam udziałów w kopalni.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie trudno mi powiedzieć bo nie ważyłem tego. W pierwszym roku dwa czubate rcw 3 rok później jeden czubaty na ten sam kawałek czyli hektar.  Trzy miesiące na wyniki? Trochę długo. U mnie zawsze w sześciu tygodniach się mieszczą. Okręgowa stacja chemiczno rolnicza Lublin.

Edytowane przez Mati17
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 8.01.2022 o 15:52, maciej napisał:

jaki typ rozsiewacza wapna polecacie do siarczanu wapna i wapna defekacyjnego ? łańcuchowy taśmowy ?

Duże ilości to szedłbym w rozrzutnik. 

Opublikowano

u mnie łódź to masakra tak nie było a odkąd wnioski o dofinansowanie to ludzie zbzikowali

30 ha rok w rok po 2 tony wapna/ha i z po 2 tony siarczanu co 2lub 3 lata lata . rozrzutnik by się spisał czy lepiej jakieś rcw 5 ? Amazon z łańcuchami ?

Opublikowano

Ja ważyłem w tym roku Morawicę to na czubetego piasta wchodzi 4t, w Mazowieckim to 4-6 tygodni się czeka i są wyniki. Jakie macie opinie o wapniaku Koszelowskim? Muszę kupić granule i sypac jak najszybciej.

Opublikowano (edytowane)

Stosowałem...a właśnie teraz mi się przypomniało, że na to pole p którym wcześniej pisałem sypnąłem jeszcze zaraz pierwszej wiosny worek tego koszelowskiego. Więc może i to trochę pomogło. Chociaż szczerze mówiąc to kiedyś stosowałem wapniak kornicki i też wydawało się, że Pomorze ale efektów nie było widać po badaniach. W tym roku miałem jakąś czarną kredę co kolwiek to jest. Kredę sypią z tego co wiem na wiosnę, pogłownie na ratowanie plantacji jeśli słaba...ale.. czy to coś pomaga nie wiem a po drugie ale...między wapnowaniem a nawożeniem azotowym powinno być minimum 6 tygodni przerwy, więc...jak widzę w mojej okolicy sypią kredę i za tydzień albo dwa azot. Moim zdaniem nie ma to sensu.

Jeszcze co do wagi Morawickiego, mówisz o suchym czy mokrym? Bo do mnie towar przyjeżdżał suchy... pięknie się sieje wtedy.

Edytowane przez Mati17
Opublikowano

Ważyłem dość suche, bo w kwietniu przywiezione i od razu przykrywaliśmy nową folią, mimo tego to od gruntu lekko wilgotne było. Teraz od razu jak przywiozą w Sierpniu to będziemy rozsiewać bo pewnie nie tylko mnie wkurza jak zawiesza się co rusz.

Opublikowano

Z łopatą trzeba jeździć i patrzeć czy leci bo czasami czubek na rozsiewaczu jest a na talerze nie leci. Ogólnie ja będę tylko to wapno stosował no chyba, że magnez będzie słaby to z magnezem trzeba będzie dać. A ciekaw jestem jakie parametry ma to wapno z cukrowni ? Kolega mi proponował ale jakoś nie mam przekonania ale nie wiem czy mam rację...?