Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mariuszzz napisał:

Krąży mit, że "dolomit nie działa". Bzdura. Tu jak widać kolejny zadowolony głos, że dolomit dobrze działa. I to Siewierz a więc wcale nie jakiś super dobrze rozdrobniony.

A jakie są lepsze dolomity, które rozsieje zwykłym rcw? bo radkowit premium nie za bardzo

Opublikowano
31 minut temu, marluk napisał:

Stosował ktoś z was ostatnio Agrocarb z Kornicy? Jak się sprawdza to wapno? Warto?

W ubiegłym roku kupiłem ok 180t. 

Warto, jedne z najlepszych dostępne na rynku, szybko podnoszące ph. 

Tylko w porównaniu do zwykłych dolomytow nie może leżeć bez okrycia. 

• Like 1
Opublikowano

Pod jakim względem "lepsze" ?? Złoże z tego samego okresu, zaw. CaO podobna, rozdrobnienie tak samo, więc w czym niby jedno ma być LEPSZE od drugiego ??? jedynym kryterium przy wyborze może być cena, ale ta pewnie też podobna..

Opublikowano
Dnia 21.07.2020 o 10:33, damian12345 napisał:

A jakie są lepsze dolomity, które rozsieje zwykłym rcw? bo radkowit premium nie za bardzo

Jak jest bezwietrznie to premium ładnie się sieje zwykłym rcw

Opublikowano
Dnia 20.07.2020 o 21:24, bialy2005 napisał:

tak premium jest caly rok tylko w sezonie problem z dostepnoscia. Poza sezonem mialem tego ile chciałem teraz juz sie trzeba prosic i zamawiac z duzym wyprzedzeniem.

Ile trzeba czekać mniej więcej na premium, gdybym w następnym tygodniu złożył zamówienie u Ciebie?

Opublikowano

takie pytanie mam pola z potrzebnym wapnowaniem ok 5t na hektar mi wyszło i na to co w tym roku chce wapnować to wychodzi 1.5 ciężarówki i teraz pytanie czy mogę rozłożyć to na 2 lata czyli z 1 badania wapnować 2 lata z rzędu (badania z zeszłego roku) i dostać zwrot czy tylko raz na parę lat i czy jeżeli wywapnuje te 5t wapna węglowego na ha to coś się stanie niepożądanego?

Opublikowano

od 4.6 do 4.9 dzisiaj chce zamówić kujawita i nwm i nwm czy zamawiać 2 ciężarówki wziasc zwrot za 1.5 czy lepiej zamówić 1 resztę zostawić i za rok zamówić z innymi to co w tym roku nie wywapnowalem

Opublikowano
Unexpected napisał:

Dnia 20.07.2020 o 21:24, bialy2005 napisał:

tak premium jest caly rok tylko w sezonie problem z dostepnoscia. Poza sezonem mialem tego ile chciałem teraz juz sie trzeba prosic i zamawiac z duzym wyprzedzeniem.

Ile trzeba czekać mniej więcej na premium, gdybym w następnym tygodniu złożył zamówienie u Ciebie?

nie obiecuje juz szybciej jak miesiąc

Opublikowano

Właśnie też nad tym myślę, bo nie chcę już na polu żwirku i kamyczków z wszelakich dolomitów 😉 Ile płaciłeś za tonę i jaka odległość ?

Opublikowano

Słuchajcie. Jestem zmuszony zastosować granule na pewien nowy kawałek w tym roku a nie sypkie i teraz pytanie ile tego dać? PH tragedia 3.9. Plon mimo wszystko idzie zrobić 4-5 ton na luzie. Gleba ciezka. Glina ale lubi pszenice 4 klasa. Aktualnie tam jest ściernisko. Polcalc u mnie po 600 za tonę ale sprowadzę z innego sklepu to będzie dużo taniej. Są też tańsze specyfiki. Nawet i za 250 zł widziałem. Caco3 90%  CaO 52% typ 04 granula od 2 do 6mm Opłaca się dawać takie coś czy brać tego polcalca czy coś innego? Jaki byście mi polecili plan na to? 

Nie chce ze tak powiem spier sprawy a żeby coś tam drgnęło. Wiadomo w rok wiele nie narobię ale od czegoś trzeba zacząć.

Opublikowano

Ciężko doradzić mimo wszystko wolałabym kupic łódkę wapna na jedno pole niz kilka ton granulatu ale jak uwazasz, na pewno ten granulat polu nie zaszkodzi tylko twej kieszeni 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

POLCALC jest produkowany z mączek wapiennych, które mają nieco wyższą reaktywność niż kredy Koszelówki i Kornicy ale w działaniu w glebie różnicy nie będzie.

Kreda raczej nie będzie gorsza.

Problemem jest tylko cena granulatów. Jeśli pole ma sporo mniej niż hektar można próbować granulatem.

Ale skoro pisze Pan, że gleba jest ciężka a pH wynosi 3,9 to w takim wypadku w zaleceniach ma Pan dawkę 6 ton czystego składnika CaO na hektar.

Wapna mają najczęściej ok 50% CaO czyli zalecana dawka wapna to 12 t/ha.

Czyli jeden TIR wapna luzem pójdzie na 2 hektary.

Edytowane przez mariuszzz
uzupełnenie informacji
  • Like 1