Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś tu kiedyś podlinkowal artykuł odnośnie przemieszczania się wapnia w glebie który obalił mit ze wapno trzeba mieszać i to jeszcze w uprawach pozniwnych. Opisali tam że wapno może się przemieszczać tylko w głąb gleby a nie jak nawozy w górę i w dół. Wnioski z tego takie ze najlepiej wapno dac po siewie lub ewentualnie pod agregat jeśli oczywiście chcemy żeby wapno zaczęło wpływać od razu na daną uprawę.

Opublikowano

Ja tak jak pisalem czesto wbrew roznym artykulom naukowcow 95% jakie wysialem w swoim zyciu szlo przedsiewnie pod agregat mieszany z npk, azotem a efekty sa bardzo dobrw bo w ciagu kilku lat z pH 4-5 mam twraz wiekszosc dzialek powyzej 6😁

Opublikowano
2 godziny temu, michal_19 napisał:

Radkowit premium w agroloku 120zł/t ,na zdjeciu kawalek nie posypany  ph pola przed wapnowaniem 3.9

P_20200420_095803.jpg

Zdjęcie reszty pola z tego co pamietam poszło około 3- 3,5 t ha przedsiewnie

P_20200420_095938.jpg

Przedsiewnie dawałeś tylko wapno? Jakieś nawozy NPK dawałeś?

• Like 1
Opublikowano

A orientuje się ktoś może, czy jak Radkowit Premium dostanie od góry wody i poleży trochę (2-3 miesiące) to robi się mocna skorupa? Nie ma problemu z rozbiciem i rozsianiem tego?

Opublikowano
Dnia 2.12.2018 o 14:41, damianzbr napisał:

Magnez na wysokim poziomie to jedna sprawa, a niskie pH to druga sprawa. Kompleks sorpcyjny z powodu niedoboru kationów zasadowych Ca, Mg, Na, K, jest na to konto wysycony kationami kwaśnymi. Dlatego wynik wskazuje na niskie pH.

Nie wiemy których zasadowych kationów brakuje, jednak trzeba pamiętać że magnez ma większe właściwości odkwaszające. Na pierwszy rzut jak najbardziej stosuj wapno magnezowe. W kolejnych etapach możesz rozważyć czysty wapń.

Kiedys wstawiałeś tabele jak podniosło ci się pH po pierwszym roku po zastosowaniu wapna. Możesz przypomnieć z ilu do ilu? Radkowit premium stosowales 3 t / ha??czemu wapno tlenkowe jest mało popularne skoro szybciej odkwasza?

• Like 1
Opublikowano

Nie pamiętam dokładnie ile, ale pewnie dużo podskoczyło.

Już tu pisałem. gleba o pH 4 ma pojemność szklanki

gleba o pH 5 ma poj. kanki

gleba o pH 6 ma poj bańki.

Aby podnieść pH o 1 pt. trzeba napełnić dane naczynie o pełna.

Więc w pH 4 wystarczy raptem 250 ml aby podnieść o 1 pt. pH

w pH 5 trzeba już 3 l aby podnieśc pH o 1 pt.

w pH 6 trzeba już 20 litrów aby podnieść pH o 1 pt.

Warunkuje to pojemność sorpcyjna. Wraz ze wzrostem pH wzrasta poj. sorpcyjna.

Stosowałem wózek RCW 3 z górką na 1 ha. Ciort wie ile tam było, 2,5 - 3,2 tony.

Tlenkowe wypiera jony wodoru bardzo szybko,a na ich miejsce dostarcza wapn i tak zmienia się pH.

Z powodu że dzieje się to bardzo szybko, wzrasta temp. gleba się przesusza i zabijane jest życie biologiczne gleby.

Tlenkowe powinno się stosować tylko na gleby ciężkie, lub w okresach intensywnych opadów, np. bardzo mokra jesień.

Opublikowano

Optymistycznie  z doświadczenia wiem że akurat po RP raczej do 5 może wzrosnąć nie wyżej.

Zależy na jakiej płaszczyźnie chcesz widzieć tą różnicę. Place ginącego zboża od nadmiaru glinu zginą w pierwszym roku po wapnowaniu, jednak kultura gleby na którą składa się biologia, chemia i fizyka tak szybko nie ulegnie zmianą na lepsze.

Opublikowano

Innego jak RP i kreda nie stosowałem więc nie jestem w stanie polecać. Ewentualnie mogę polecać najtańsze ale najbardziej pyliste.

Opublikowano

Wapnowanie działek o pH w przedziale 4-5. W pierwszym roku wapno magnezowe nieznanego pochodzenia (ok. 2,5 t/ha- jakieś z okolicy Kielc). Drugi rok kopalnia Piskrzyn (magnezowe) ok. 4,5 t/ha. Magnez z niskiej i średniej zawartości na wysoki i bardzo wysoki. pH skoczyło zależne od działki od 0,2 do 1,1. Próba kontrolna była pobrana rok po zastosowaniu pierwszego zabiegu wapnowania (wspomniane 2,5 t). Druga próba po rok po zastosowaniu Piskrzyna. Teraz poszło jeszcze ok. 4,5 t/ha Morawicy i mam nadzieję, że po 3 roku wapnowania pH będzie już powyżej 6. Gleby lekkie.

Na innych działkach zastosowałem odwrotnie na początek Morawicę 4,5 t/ha i zobaczymy jak zadziała po roku.  Tak też zalecali w firmach sprzedających wapno jak jest bardzo kwaśne to na początek węglanowe, a dopiero w kolejnych latach magnezowe.

Opublikowano

Wzrośnie powyżej 5 pH, od RP po zastosowaniu odpowiedniej dawki na ha.

Opublikowano

Tak, tylko czynność trzeba powtarzać przez 3 lata. Czy rozłożyć to na 5 lat aby zbytnio nie nadwyrężyć finansow gospodarstwa. No chyba że cierpi się na nadmiar gotówki można w dwa lata pod rząd dać po 5 t RP a później co roku czy co dwa lata po 1t dla świętego spokoju podawać.