Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja w ubiegłym roku rozsiałem 4 patelnie kredy z kopalni omya mielnik kosztowała mnie 90zł brutto tona przy odległosci 130km od kopalni. sama kreda kosztuje około 45zł + transport licz 3zł km w obie strony

Opublikowano

Dawałem około 4t w tym roku nic nie daje ale pewnie w przyszłym dam weglanu ze 2-3 t bo ta kreda zacznie dziłąc dopiero na tegoroczne zasiewy no i troche dziłął juz tam gdzie siałęm jare pod oziminy nie dałą efektu bo ja przyorałem( mój bład). Ph tam gdzie siałem miedzy 3,8-4,5 zaleznie od działki. 2 lata temu siałem weglan 6t/ha i w tym roku były zboza git widac rónice po wapnowaniu takze tez szybko działa i jest tanszy u mnie 72zł/t brutto przy 100t odległosc 220km w jedna strone a kopalni bukowa.

Opublikowano

Witam wszystkich

muszę teraz wapnować pole bo ph gleby niskie i nie wiem na jakie się wapno zdecydować u mnie w okolicy sprzedają WAP-MAG po 500zł/t lub zamówił bym w Kielcach tylko nie wiem które lepsze oto linki

http://allegro.pl/wapno-nawoz-magnezowe-cao-36-mgo-18-i2548318157.html

http://allegro.pl/wapno-weglanowe-53-cao-i2548318141.html

dajcie znać które wybrać i jak stosujecie to jaką ilość na ha

z góry dzięki

Opublikowano

wap-mag to to samo co w pierwszym linku tylko zworkowane. przy zakupie wapna kieruj sie rozdrobnieniem im drobniejsze tym lepiej. ja bym brał to z drugiego linka czyli weglanowe ale i z jak najmłodszej epoki czyli twardosc. polecam weglanowe białe z epoki jury kopalnie w okolicach kielc np liohst bukowa itd. koszt 22-29netto tona loco kopalnia. Jak to posiejesz nie pod pług a pod agregat to efekt bedzie juz na wiosne.

Opublikowano

Czyli sianie wapna na ściernie a następnie orka odpada. Według Kolegi lepiej jest zaorać posiać wapno a następnie uprawić pole.

Najlepiej rozsiać na ściernie i zrobić podorywkę, talerzowanie lub inna płytka uprawę ścierniska.

Opublikowano

kolego bialy2005 mam zamiar to wapno siać pod agregat bo będę siał na tym polu buraki, pytam jakie wapno bo wcześniej siałem ten WAP-MAG ale wystąpiły mi na polu place gdzie nic nie urosło jedynie chwasty, zrobiłem badanie gleby i już wiem że tam gdzie były place to ph gleby wynosi 3,8 a w innych miejscach 6,9 więc muszę sypnąć wapnem aby poprawić ph gleby

Opublikowano

Gdzieś czytałem, że między wapnowaniem a nawozami fosforowymi powinna być przerwa, co najmniej dwa tygodnie, bo fosfor robi się trudno przyswajalne przez rośliny, nie wiem jak to się ma kredy.

Opublikowano

witam, a co sądzicie o wapnie z cukrowni? u nas w tym roku sialiśmy, ale jedni mówią że to nic nie warte, że po co ziemię na pole wozić, że na nim tylko chwast rośnie (jak leży na pryzmie), ja słyszałem że oprócz wapnia zawiera jeszcze dużo innych makro- i mikroelementów.

Opublikowano

Stosowałem z cukrowni przez dwa lata i więcej tego dziadostwa nie chcę widzieć. Dawałem po 8-10 ton i nie było efektu.

Wapno zawiera jeszcze mikroelementy w bardzo małych ilościach.

Żadnych makro. T ak wyczytałem kiedyś w Top agrze.

Opublikowano

mam pytanko, chciałem pod rzepak rozsiać wapno magnezowe, i teraz mam dylemat, pole jest już potalerzowane, na to chce wysiać wapno i potem orka pod rzepak, czy mogę razem z wapnem wysiać nawozy pod korzeń (150kg. Polidap + 400kg KornKali), czy lepiej przyorać wapno a potem przedsiewnie po orce nawozy ?? dodam że zamieszam to przed siewem broną wirnikową , co poradzicie bo już sam nie wiem, miałem wapno siać wcześniej przed talerzówką ale kurde pogoda trochę plany popsuła

Opublikowano

koledzy w poniedzialek przywiezli mi wapno weglanowe z Morawicy 52% CaO..cena wapna w kopalni 27 zl/t..za 28.5 t zaplacilem 1430 zl z transportem do Dębicy..wczesniej stosowalem wapno weglanowo magnezowe granulowane...powiem tylko ze jest ono dobre jedynie do podtrzymania ph bo odkwasic glreby sie nim nie da...zobaczymy co da tegoroczne nawozenie..pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Kolego ile masz km do koalni???

Ja mam okolo 280km i zaplace 85zl t. weglanowe.

W pszyszlym roku wezme z Gniewkowa z Kuj-pom okolo 100km. Polecacie ta kopalnie?

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Potrzebuje wapno węglanowo-magnezowe najlepiej w postaci granulatu aby mozna było je wysiać zwykłym roziewaczem istnieje takie coś?? i czym różni się od zwykłego wapna?

Opublikowano

Kolego ile masz km do koalni???

Ja mam okolo 280km i zaplace 85zl t. weglanowe.

W pszyszlym roku wezme z Gniewkowa z Kuj-pom okolo 100km. Polecacie ta kopalnie?

do kopalni mam jakies 170 km w jedna strone..

Opublikowano

Różni sie tym że jest granulowane :D

mam pytanko, chciałem pod rzepak rozsiać wapno magnezowe, i teraz mam dylemat, pole jest już potalerzowane, na to chce wysiać wapno i potem orka pod rzepak, czy mogę razem z wapnem wysiać nawozy pod korzeń (150kg. Polidap + 400kg KornKali), czy lepiej przyorać wapno a potem przedsiewnie po orce nawozy ?? dodam że zamieszam to przed siewem broną wirnikową , co poradzicie bo już sam nie wiem, miałem wapno siać wcześniej przed talerzówką ale kurde pogoda trochę plany popsuła

Wapno pod pług nie jest dobry. Do tego stosowanie wapna i nawozów fosforowych powoduję uwstecznianie fosforu. Ktoś na forum pisał że pomiędzy wapnem a nawozów fosforowych powinien być określony odstęp( chyba user @akacja o tym pisał). Zależy tez jakie wapno będziesz stosował, bo jak te wolno działające( tzn CaCO3+MgCO3) to ewentualnie można spróbować.

Opublikowano

hej Panowie, ja u siebie nie miałem wapnowanej ziemi od około 6-7 lat. Jakie wapno najlepiej zastosować na taką glebę,w jakiej dawce?

Sieję zboże i kukurydzę. Ziemie są III i IV klasy.

Co sądzicie o stosowaniu wapna z cukrowni? Mieszkam ok 10 km od takiej, więc miałbym łatwy dostęp do takiego wapna.Tylko, czy rzeczywiście wyjdzie to taniej?

I jak wapnowanie ma się do gnojenia pól? Wiem, że bezpośrednio po sobie tych zabiegów nie można wykonywać, ale na przykład wapnowanie teraz a gnojenie po pół roku będzie działało?