Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo proszę o pomoc mam już analizę ziemi . Na jednej działce wskazali mi wpakować zalecenie to jest 3 tony caco na hektar. Powierzchnia tej działki to 1.40 ha. Więc potrzebuje 4.20 tony czystego składnika. 

Zatem co mam kupić zeby bylo najtaniej i opłacanie. Nie mam pojęcia  które wapno granulowany ma 100 caco  bo mają 50 % zatem bym musiał kupić razy 2 czyli osiem ton. Czyli np 400 zł * 8 =32 000zl A zwrotu będzie 1250 zł dobrze myślę??? Bardzo proszę o pomoc 

• Confused 1
Opublikowano
13 minut temu, Makq napisał:

Bardzo proszę o pomoc mam już analizę ziemi . Na jednej działce wskazali mi wpakować zalecenie to jest 3 tony caco na hektar. Powierzchnia tej działki to 1.40 ha. Więc potrzebuje 4.20 tony czystego składnika. 

Zatem co mam kupić zeby bylo najtaniej i opłacanie. Nie mam pojęcia  które wapno granulowany ma 100 caco  bo mają 50 % zatem bym musiał kupić razy 2 czyli osiem ton. Czyli np 400 zł * 8 =32 000zl A zwrotu będzie 1250 zł dobrze myślę??? Bardzo proszę o pomoc 

Skąd Ty wziąłeś te wyliczenia? Ja piernicze 8 x 400=32000👍

Chcesz siać granulat, zapytaj sprzedawcy co wpiszę Ci na fakturze za takie wapno, jakie wapno jaki typ i zawartość? Już  pisałem tutaj że  granulatu nie biorą do dofinansowania przynajmniej mi tak powiedzieli w OSCHR Lublin.

Opublikowano

Podpowiedzcie co wpisać we wniosku w punkcie E podpunkt 2. Jaki ma być adres e-mail inspektora ochrony danych???  jestem z lubelskiego, czy to ten: lublin@schr.gov.pl???

@geo2 o jakim Ty oświadczeniu mówisz???

Zastanawiam się czy jechać drugi raz czy wysłać pocztą .

Opublikowano

To od Ciebie zależy jakie wapno. Masz zastosować 3t czystego składnika a więc czytaj na etykietach ile jest wapna w wapnie. Granulaty mają około 50% czyli kupujesz 6t granulatu a zwracają Ci kase za czysty składnik. Czyli jak masz granulat po 400zł tona to zwracają Ci 200zł z tego.

Opublikowano
46 minut temu, SipmaZ224 napisał:

Czyli jak masz granulat po 400zł tona to zwracają Ci 200zł z tego.

Chyba nie tak SipmaZ224

100, 200 albo 300zł do tony czystego składnika , nie wiemy ile Makq ma ha.

Więc jeśli granulat kosztuje 400/tona to wychodzi 800zł/czytego składnika- koszt dla Makq a zwrócą mu maksymalnie 300zł jeśli poniżej 25ha

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze to 8 x 400 to 3,2 tys a nie 32 tys. Do każdej tony jeśli masz poniżej 25 ha dostaniesz max 300 zł. Czyli 8 x 300 daje nam 2,4 tys. Czyli 800 dokładasz z własnej kieszeni. Granulat jest drogi i wychodzi ci nawet z dotacjami tak jak byś kupił sobie na to pole wapno luzem z wywrotki za swoje pieniądze bez żadnych dotacji. Czyli tak jak robiło się przed wejściem programu wapnowania. 

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

Tak sobie policzyłem przy granulacie i tych 1,4 ha z przykładu powyżej to nawet kupując wapno w wywrotce jak ja po 86,7 brutto za tonę o stężeniu 45% jestem około 150 kg czystego składnika do przodu.. Nawet bez ubiegania się o dotacje. Niż osoba biorąca na tę działkę granulat jak wyżej i dotacje. Granulowanym nie opłaca się wapnować. Chyba, ze doraźnie gdzieś tam. Ale doprowadzanie ziemi z Ph np 4,5 do odpowiedniego poziomu przy pomocy granulatu jest całkowicie nie opłacalne. Oczywiście 150 kg to jest nic. Ale pokazuje tylko jak słabo wychodzi z granulatem

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Chyba że masz ciężkie ziemie i możesz zastosować wapno palone granulowane- koszt ~500zł/t gdzie masz powyżej 90% CaO.

Dla działek o takim zakwaszeniu to najszybszy sposób na podniesienie odczynu- nie mowie że opłacalny.

Opublikowano
14 godzin temu, Daro20 napisał:

Podpowiedzcie co wpisać we wniosku w punkcie E podpunkt 2. Jaki ma być adres e-mail inspektora ochrony danych???  jestem z lubelskiego, czy to ten: lublin@schr.gov.pl???

@geo2 o jakim Ty oświadczeniu mówisz???

Zastanawiam się czy jechać drugi raz czy wysłać pocztą .

Wydaje mi się, że e-mail powinien być ten:

inspektorodo@wfos.lublin.pl

ale pewien na 100% nie jestem.

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Tak sobie policzyłem przy granulacie i tych 1,4 ha z przykładu powyżej to nawet kupując wapno w wywrotce jak ja po 86,7 brutto za tonę o stężeniu 45% jestem około 150 kg czystego składnika do przodu.. Nawet bez ubiegania się o dotacje. Niż osoba biorąca na tę działkę granulat jak wyżej i dotacje. Granulowanym nie opłaca się wapnować. Chyba, ze doraźnie gdzieś tam. Ale doprowadzanie ziemi z Ph np 4,5 do odpowiedniego poziomu przy pomocy granulatu jest całkowicie nie opłacalne. Oczywiście 150 kg to jest nic. Ale pokazuje tylko jak słabo wychodzi z granulatem

W takim razie co Pan poleca żebym zakupił?

Opublikowano
4 godziny temu, Konrad_Duda napisał:

Chyba że masz ciężkie ziemie i możesz zastosować wapno palone granulowane- koszt ~500zł/t gdzie masz powyżej 90% CaO.

Dla działek o takim zakwaszeniu to najszybszy sposób na podniesienie odczynu- nie mowie że opłacalny.

Wapno palone z pewnością szybko podnosi pH ale równie szybko mineralizuje próchnicę. Trzeba sobie powiedzieć, że jego stosowanie to błąd. Przynosi tyle samo korzyści co szkód a może i bardziej szkodzi niż pomaga. Bo co jest ostatecznie naszym celem? Wyższe pH czy wyższe i lepszej jakości plony? Widziałem wiele wyników badań oraz wiele sytuacji realnych na polach gdzie najlepszym wapnem okazywał się dolomit. Oczywiście musi być dobrze zmielony. I o ile ph faktycznie podnosi nieco wolniej niż wapno węglanowe bez magnezu to jednak po dolomicie, ze wględu właśnie na zawartość w nim magnezu, plony na ogół są lepsze lub lepszej jakości. Mimo, że pH po dolomicie jest nieco niższe niż po samym węglanie.

Opublikowano
Dnia 19.11.2019 o 21:25, poosa21 napisał:

Czyli  jak z cukrowni na fakturze jest napisane wapno defekacyjne 08. To jest źle? Bo na drugiej fakturze mam wapno węglanowe 30% CaO. To też jest źle. 

Masz na 2 fakturach vat to samo wapno; na jednej jest typ i odmiana a na drugiej zaw. CaO. Obawiam się, że nfoś tego nie łyknie bo stwierdzą, że to 2 faktury na dwa różne wapna a rozporządzenie mówi, że do dofinansowania na fakturze jednej ma być typ, odmiana i zaw CaO. Musisz dopytać w stacji chemiczno-rolniczej.

9 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jesteście pewni że zwrócą wam za granulat, sprzedawca tego wapna wystawi wam odpowiednią fakturę?

Ja kupiłem granulat polcalc. Na fakturze miałem typ, odmianę i zaw CaO. Wniosek złożyłem i od 2 miesięcy cisza, więc chyba przeszło.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jaffa napisał:

Masz na 2 fakturach vat to samo wapno; na jednej jest typ i odmiana a na drugiej zaw. CaO. Obawiam się, że nfoś tego nie łyknie bo stwierdzą, że to 2 faktury na dwa różne wapna a rozporządzenie mówi, że do dofinansowania na fakturze jednej ma być typ, odmiana i zaw CaO. Musisz dopytać w stacji chemiczno-rolniczej.

Ja kupiłem granulat polcalc. Na fakturze miałem typ, odmianę i zaw CaO. Wniosek złożyłem i od 2 miesięcy cisza, więc chyba przeszło.

U mnie 2 różne wapna od 2 dostawców.  Dziś dzwoniłem do tych firm żeby zrobili korekty i napisali jak powinno być.

I czy do wapna orcal też jest dofinansowanie?

Edytowane przez poosa21
Słaba pamięć
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, marluk napisał:

Czemu w big bagach?

Przepraszam, że cytuję ale nie mogę tego usunąć na telefonie. 

Inny stopień granulacji i taka polityka firmy odnośnie transportu towaru. 

Edytowane przez DamianRolnikSkup