Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Agrest napisał:

Decyzję de minimis każdy ma mieć w domu. Przecież dostajecie pocztą jeśli korzystacie, czy to z ulgi w podatku, zakupie ziemi, materiału kwalifikowanego... patrzycie na daty i składacie z 3 ostatnich lat

Ja nigdy z takich nie korzystałem to skąd decyzje?

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Decyzję de minimis każdy ma mieć w domu. Przecież dostajecie pocztą jeśli korzystacie, czy to z ulgi w podatku, zakupie ziemi, materiału kwalifikowanego... patrzycie na daty i składacie z 3 ostatnich lat

O zwrot za materiał nigdy nie prosiłem, ulgi i reszta także nie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No to logiczne że nic nie wpiszesz i nie przedłożysz i masz cały limit do wykorzystania.

Oryginał składasz a urząd sobie kseruje- zawsze tak było

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
4 godziny temu, karat7 napisał:

Najważniejszą  częścią z  przeprowadzonych  badań , które Stacja Chemiczno Rolnicza bierze pod uwagę  jest wyliczenie zalecanej dawki wapna. Na samym dole jest  podsumowanie dawka CaO ogółem, jeśli ktoś nie ma wyliczonych dawek CaO , a posiada  sprawozdanie z badań  to można zwrócić się do stacji o takie wyliczenie.Mając takie wyliczenie  zliczamy  zapotrzebowanie  CaO dla działeki poniżej 5,5 PH  do których  należy się dotacja.  Stacja przyjmuje  tylko oryginały dokumentów z oryginalnymi  pieczątkami. Wraz z wnioskiem należy złożyć faktury zakupu i decyzje de minimis z trzech lat do tyłu, też oryginalne. Vatowcy  też zostawiają faktury oryginalne , więc dobrze zostawić sobie kopię do tłumaczenia się przed US. Faktura za wapno ma być bez innych kosztów np. za transport lub usługę nawożenia. Koszty  transportu i innych usług nie są kosztami kwalifikowanymi.

(27.    Wyliczenie kwoty dofinansowania  ),czy w tej tabelce  zmieściły Ci się wszystkie  działki  ,a czy resztę robiłeś na kartce ? Ja mam 11 próbek i nie wiem czy się to zmieści  chyba że w wynikach wyjdzie takie samo PH na kilku działkach .  

26. Oświadczam, że posiadam użytki rolne (UR) o powierzchni [ha]:     Tu wpisywałeś to co na nakazie ,czy to co do dopłat ?                                                                       

Opublikowano

Przecież rolnik się na tym nie bogaci i to nie dofinansowanie rolnika tylko dofinansowanie dla gleby i poprawa pH więc jak najbardziej możemy składać gdy uprawiamy pewną dzierżawe i wiemy że właściciel nie będzie korzystał z dofinansowania na wapno

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę, że słowo posiadam a uprawiam to jest jakaś różnica. Tm bardziej jak ktoś dzierżawi na gębę. Dopłaty bierze właściciel i to on płaci podatki. Może być zamieszanie.

Jeśli ktoś płaci podatek za dzierżawioną ziemię to jest w stanie udowodnić, ze ją uprawia i wapno mu potrzebne.

U mnie powierzchnia do dopłat jest mniejsza o 23 ary od tej z nakazu. Nie wiem dlaczego ale wpiszę tę do dopłat bo to ona przedstawia faktyczną powierzchnię upraw. Ponieważ ci z ARiMR mają wszystko dokładnie pomierzone. A w gminie jak to w gminie ktoś gdzieś kiedyś coś i tak wisi w papierach.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano

Ja dzierżaw na gębę nie będę wpisywał choć mam ich dużo nie biorę dopłat nie robiłem badań , jedną tylko wpiszę bo podaję do dopłat płacę podatek i zrobiłem badania .

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, hubertuss napisał:

Ja myślę, że słowo posiadam a uprawiam to jest jakaś różnica. Tm bardziej jak ktoś dzierżawi na gębę. Dopłaty bierze właściciel i to on płaci podatki. Może być zamieszanie.

Jeśli ktoś płaci podatek za dzierżawioną ziemię to jest w stanie udowodnić, ze ją uprawia i wapno mu potrzebne

Podatku nie musi płacić wystarczy że te działki  masz we wniosku na dopłaty bezpośrednie i już możesz się ubiegać o dofinansowanie do wapna . A jeśli dzierżawisz a dopłaty bierze właściciel to nic nie dostaniesz 

2 minuty temu, Azor07 napisał:

Ja dzierżaw na gębę nie będę wpisywał choć mam ich dużo nie biorę dopłat nie robiłem badań , jedną tylko wpiszę bo podaję do dopłat płacę podatek i zrobiłem badania .

I Dobrze robisz bo tylko taka jest prawidłowa droga do dofinansowania

Edytowane przez Gość
Opublikowano
8 godzin temu, pawelol111 napisał:

Zostawiałeś im oryginały czy ksero dokumentów? (zalecenia, decyzje o pomocy itp)

6 godzin temu, pawelol111 napisał:

Wniosek już składałeś? Nie czepiał sie nikt o temat braku transportu na fakturze? W 95% przypadków na fakturze jest samo wapno a transport w cenie. Ciekawe jak na to będą patrzeć.

5 godzin temu, radekz200 napisał:

A skąd trzeba wziasc decyzje de minis? 😛

Tak jak pisał @Agrestde minimis decyzje masz w domu jeśli korzystałeś, np suszowe , podatek przy zakupie ziemi czy właśnie zwrot przy materiale siewnym. Ja wniosek też składałem i nie było rozbite na transport tylko cena u mnie była 119 za tonę i poszło normalnie. I  w Olsztynie chcieli oryginały wszystkiego, powiedzieli że odeślą po rpzpatrzeniu wniosku

• Like 1
Opublikowano
14 minut temu, czesio1612 napisał:

Tak jak pisał @Agrestde minimis decyzje masz w domu jeśli korzystałeś, np suszowe , podatek przy zakupie ziemi czy właśnie zwrot przy materiale siewnym. Ja wniosek też składałem i nie było rozbite na transport tylko cena u mnie była 119 za tonę i poszło normalnie. I  w Olsztynie chcieli oryginały wszystkiego, powiedzieli że odeślą po rpzpatrzeniu wniosku

Zeszło roczne suszowe mozna bylo wziac z pomocy krajowej i de minis. Pamietam jak pani w agencji pytala

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, czesio1612 napisał:

Składałem o materiał siewny właśnie 😛 to co tam jest potrzebne z tego wniosku

Edytowane przez radekz200
Opublikowano

Jak otrzymałeś już pomoc to otrzymałeś i decyzję.  Inaczej się nie da. Może wyrzucileś do kosza.