Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, DamianRolnikSkup napisał:

Ordynator kurierem zamawia to oddzielnie płaci 😛

jeden głupiego udaje a drugi się z tego cieszy

jak kupujesz na przedpłatę to na fakturze masz cene towaru + wat i koszt dostawy +wat

wozisz wapno i nie wiesz jak ma faktura wyglądać baranie na dotacje ?? lepiej głupiego udawać zapłacić na kopalni po 20 za tone a fakture wypisać na 100 za tone  i niech  chłopek się cieszy że mu 100 wrócą za tone  hahaha

+1 punkt ostrzeżeń za barana

No jak moderator ma taką wiedzę to przepraszam wszystkie barany !!!

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ordynator napisał:

ale to nie jest faktura sprzedaży kopalni tylko handlarzyny

okno bez montażu jest obciązone 23 wat

to samo okno z montażem obciązone jet 8 wat

być może podobnie jest z wapnem , transport 23 wat wapno 8 wat  a łącznie pewnie 8 wat

nikt wam transportu nie będzie dotował , obudzcie się ludzie !!!

Ale zrozum, że nigdzie nie ma wymogu, ze faktura musi być z kopalni. Możesz kupić u handlarza co byś pod tym nie rozumiał. Może to być hurtownia rolna. Tam się często kupuje nawozy i wiozą nawet na pole gratis. Na fakturze lub rachunku masz zakup nawozu i ani słowa o transporcie. Lub handlarz co ma ciężarówkę i działalność i też ci wystawi fakturę na samo wapno w którego koszt wliczy sobie cenę dowozu. Będzie swego rodzaju hurtownią, firmą pośredniczącą. Sama kopalnia tez ci może wystawić fakturę z transportem gratis w cenie wapna. Jest ich cała masa w Polsce i każda robi jak uważa.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, maciej napisał:

Ja mam z 2018 i 2019 badania i nie ma problemu zalecenia tylko zrobiłem teraz tylko kupować wapno i składać wniosek

Zalecenia w stacji ? Długo czekałes? Jakie wojewodztwo? 

Opublikowano
Przed chwilą, maciej napisał:

W łódzkim w okręgowej stacji 10 minut czekałem tylko kolejka była to się trochę zeszło

Dzięki za odp czyli na miejscu ja to wyniki poczta wysle i może zrobia zalecenia do wyników i odesla 

Opublikowano

Mam pytanie odnośnie pewnej mojej nowej działki na której jest słabiutkie PH. Chce to zrobić dobrze, ale i rozsądnie z wydawaniem kasy. Mianowicie na tej działce robiąc analize gleby wyszło PH 3,7

Do tego fosfor na niskim poziomie, potas średnim, magnez bardzo wysokim a mikro wysokie lub bardzo wysokie ( każdy składnik)

Myślałem żeby dać tam 500kg wapna granulowanego AtriGran... ( dobra dawka czy więcej????) 

Mam zamiar tam posiać pszenice. Mimo takiego niskiego PH poprzedni właściciel zbierał 4-5 tony z hektara. Moje pytanie jest następujące. Jakie zrobić nawożenie przedsiewne???? Opłaca się ładować Polifoske 6 w ilości np. 200-300 kg na hektar gdzie u mnie kosztuje 190zł za 100 kg czy jednak pod siew uzupełnić sam fosfor i potas czy dać fosfor potas no i też Polifoske???????

Nie ukrywam że chce to zrobić ekonomicznie ale i SKUTECZNIE. Jakie w takim przypadku zastosować nawożenie? 

Z góry wielkie dzięki za porade. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Mam pytanie odnośnie pewnej mojej nowej działki na której jest słabiutkie PH. Chce to zrobić dobrze, ale i rozsądnie z wydawaniem kasy. Mianowicie na tej działce robiąc analize gleby wyszło PH 3,7

Do tego fosfor na niskim poziomie, potas średnim, magnez bardzo wysokim a mikro wysokie lub bardzo wysokie ( każdy składnik)

Myślałem żeby dać tam 500kg wapna granulowanego AtriGran... ( dobra dawka czy więcej????) 

Mam zamiar tam posiać pszenice. Mimo takiego niskiego PH poprzedni właściciel zbierał 4-5 tony z hektara. Moje pytanie jest następujące. Jakie zrobić nawożenie przedsiewne???? Opłaca się ładować Polifoske 6 w ilości np. 200-300 kg na hektar gdzie u mnie kosztuje 190zł za 100 kg czy jednak pod siew uzupełnić sam fosfor i potas czy dać fosfor potas no i też Polifoske???????

Nie ukrywam że chce to zrobić ekonomicznie ale i SKUTECZNIE. Jakie w takim przypadku zastosować nawożenie? 

Z góry wielkie dzięki za porade. 

Przecież polifoska to fosfor potas 

Opublikowano
13 minut temu, zetorr6441 napisał:

Atri gran z ekonomią to raczej nic wspólnego niema.  Co do dawki to stacja zapewne zalecila ci pow 4t cao ty chcesz dac jakies 250kg i pytasz czy to dobra dawka... 

Granulowane chce dac. 450 zł tona. Są wapna granulowane u mnie po 700 zł więc patrząc na to jednak z ekonomią ma coś wspólnego. Nie dostałem żadnych zaleceń w jakich dawkach. Dostałem wyniki i tyle. 

Opublikowano (edytowane)

@Samsung123321 Skoro piszesz że atrigran to ekonomia, to na 3.7ph daj 4t tego wapna żeby odczyn się poprawił i policzysz sobie jaka to ekonomia.

Lepiej kup dobre wapno z Morawicy czy Radkowit będzie bardziej ekonomicznie, tyle że trzeba rozsiewacz do tego i trochę czasu. Granulat ewentualnie jak masz kasę to na zimę rozsiej po wzejściu roślin.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
58 minut temu, Samsung123321 napisał:

Granulowane chce dac. 450 zł tona. Są wapna granulowane u mnie po 700 zł więc patrząc na to jednak z ekonomią ma coś wspólnego. Nie dostałem żadnych zaleceń w jakich dawkach. Dostałem wyniki i tyle. 

Chcesz placic za ta sama zawartosc cao tylko ze w granuli 5x tyle i dalej twierdzisz że to ekonomiczne... 

A zalecenia za 2zl nie zamowiles

• Like 1
Opublikowano

Z tego co wiem to tak

1kg MgO liczymy jako 1,4 kg Cao także z wapna dolomitowego 45 % w tym 15% MgO da nam 300 kg z CaO i 150 x1,4 z MgO czyli łącznie z tony wychodzi 300+210=510 kg

dla poprawności musimy znać reaktywność wapna ale pominę ten krok załóżmy po prostu 100%

teraz patrzymy do zaleceń nawozowych np 1,5 t/ ha czystego składnika  wyjdzie nam  prawie 3 tony masy towarowej.

co do faktur to tak

załóżmy że na kopalni wapno kosztuje 20 zł za tonę

to samo wapno z dowozem do pomorskiego kopalnia sprzedaje po 115 zł

u miejscowego pośrednika 135 zł

i teraz ile zwrotu otrzymamy

zgodnie z rozporządzeniem  koszt transportu nie podlega zwrotowi, a więc

przykład nr 1

kupujemy z kopalni z transportem po 115 zł OSCHR prosi o rozbicie transportu na fakturze ( informacja sprawdzona jak ktoś nie wierzy niech sprawdzi)

tak więc otrzymamy zwrot tylko za wapno w cenie 20 zł czyli  (20zł x 510 kg=10.20zł)

możemy oczywiście powiedzieć że odbieraliśmy sami ale jak wytłumaczyć dwie różne ceny na kopalni t.j. 20 i 115.

Przykład nr 2

kupujemy u pośrednika  po 135 zł

w tym przypadku jeżeli odbieramy sami otrzymamy zwrot za wapno 135 zł (135zł x 510 kg= 68.85 zł)

Opublikowano

Powiem tylko tyle nie wymyslajcie ludzie tylko zadzwoncie do stacji chemicznej do kierownika to wam wytłumaczy. Bo to co Hiszpan napisał to tylko bujna wyobraźnia. A temat był już wałkowany i wszystko wytłumaczone

Opublikowano

wapno musi mieć certyfikat dołączony do wniosku o dofinansowanie  a stąd krótka droga ustalić ile kosztuje na kopalni

gdyby faktycznie tak było że dopłata do transportu  i wapna to dofinansowanie byłoby do tirów a nie wapna , bo wapno kosztuje grosze

być może o to chodzi w tym wszystkim żeby rolnik wiedział po ile wapno , a dostawca zapłacił odpowiednie podatki

oby tylko przez to dofinansowanie wapnowanie pola nie wzrosło 2x hahaha