Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, bialy2005 napisał:

I taniej nie będzie bo wapno nie stanialo ceny utrzymali i szykują się podwyżki od kwietnia a zawsze były obnizki od grudnia stycznia.

Słyszałem, że kopalnie dostały w tym roku podwyżki cen prądu o 50-60%. A te ich maszyny do kruszenia są właśnie na prąd. Trudno oczekiwać, żeby były obniżki cen.

Opublikowano

Kto z was ma porównanie z radkowitem premium i kujawitem premium??? podejrzewam, że te 2 rodzaje wapna są z 2 różnych rejonów polski , więc skąd są transportowane?  jak dam wczesną wiosną pod kukurydzę dawkę około 4t/ha to chyba nie powinno popalić systemu korzeniowego w końcu to węglan wapnia no i chyba jeszcze w tym samym roku chociaż część zacznie działać. Chcę je rozsiać nie później jak 20-25 marzec aby było minimum 4tyg aby rozsiać nawozy fosforowo-potasowe, chociaż myślę o całkowitym zrezygnowaniu w tym roku z nich bo i tak mam wysoką/bardzo wysoką zawartość tych składników a ph kuleje. Ale wszystko zależy jak szybko przyjdzie wiosna. 

Opublikowano

Radkowit to Radkowice k. Morawicy, Kujawit to Barcin w Kujawskim. Do Morawicy mam ok 200km a do Barcina ok 160 i cena 90zł za radkowit a kujawit 200zł w BB. I chyba bardziej opłaca się dać 2 razy więcej radkowitu niż kujawitu.

Opublikowano

te big bagi to pewnie po 500kg. w sumie by mi pasowały bo mam siewnik motyl to może tak by się z niego nie kurzyło a i załadunek wygodny ale transport na Podlasie mnie zje i plus cena wapna. najbliżej kreda z mielnika ale ją to najlepiej na zimę rozsiać i zostawić do wiosny. bialy ile radkowit premium może kosztować z transportem na 19-104?

Opublikowano
1 godzinę temu, karol091193 napisał:

te big bagi to pewnie po 500kg. w sumie by mi pasowały bo mam siewnik motyl to może tak by się z niego nie kurzyło a i załadunek wygodny ale transport na Podlasie mnie zje i plus cena wapna. najbliżej kreda z mielnika ale ją to najlepiej na zimę rozsiać i zostawić do wiosny. bialy ile radkowit premium może kosztować z transportem na 19-104?

Kreda i tak wchodzi ~80-90zł netto z transportem. Zależy jaka część podlasia. 

Opublikowano

Mońki, jak dobrze pamiętam to z Boćki dla mnie facet przywozi albo 110 albo 130 brutto ale chyba to pierwsze. raz przywiózł 2 tiry a potem zamawialem chyba z miesiąc wcześniej na konkretny dzień bo chciałem w wapnie przetestować rozrzutnik przed jego zakupem i nie odbierał odemnie telefonów. kawal ..... więc tego faceta szczerze nie polecam

Opublikowano
1 minutę temu, Uziu92 napisał:

a ten wapniak koszelowski granulowany ktoś stosował ?

Które, z KZK, kulki z pod sita, czy chodzi ci o gotowy zgranulowany produkt z BB?

Bo te kulki ja stosowałem, elegancko szło nie zapychało się tak jak kreda luzem. Było droższe ze 10zł/t ale nie ma nerw że się zapycha czy coś. Tylko t kulki to najlepiej na jesieni rozsiać i nie ruszać do wiosny aby dobrze rozmiękły i się rozpłynęły.

Opublikowano
10 minut temu, karol091193 napisał:

Mońki, jak dobrze pamiętam to z Boćki dla mnie facet przywozi albo 110 albo 130 brutto ale chyba to pierwsze. raz przywiózł 2 tiry a potem zamawialem chyba z miesiąc wcześniej na konkretny dzień bo chciałem w wapnie przetestować rozrzutnik przed jego zakupem i nie odbierał odemnie telefonów. kawal ..... więc tego faceta szczerze nie polecam

To drogo masz, ja przez marten Jan Kuna co roku ciągnę czy to morawica, mielnik i kopalnie obok. Jak masz dobry rozrzutnik z talerzami jeszcze to bez prosto z złoża. Taniej a problemu nie ma z rozwiezieniem. 

Opublikowano

spróbowałbym bo jeszcze ze 2-3 ha będe musiał poprawić, a nie chce brać całego składu od Białego i myslałem kupić tego wapniaka ze 3 tony, rozsiewaczem bez stresu rozwalić. Ewentualnie jak nie uda mi się go kupić to ma być na składzie Polkalc.

Opublikowano
2 godziny temu, Uziu92 napisał:

spróbowałbym bo jeszcze ze 2-3 ha będe musiał poprawić, a nie chce brać całego składu od Białego i myslałem kupić tego wapniaka ze 3 tony, rozsiewaczem bez stresu rozwalić. Ewentualnie jak nie uda mi się go kupić to ma być na składzie Polkalc.

ECOGRAN to czysta kreda z mielnika czy tam koszelówki, najmłodsze złoże, polkalc starsze złoże skała jurajska?? Czy coś pomieszałem. 

Jakby nie było lepiej ecogran albo wapniak kornicki z kornicy to samo. 

Opublikowano

Po żniwach poszła kreda. Koło 20 lutego dam 120 kg  siarczan magnezu granulowany i chcialem następnie dac saletre 100 kg i      100 kg saletrosanu na pierwsza dawke czy to nie bedzie za dużo siarki. Może saletrosan dać na drugą dawke a w miejsce saletrosanu dac drugie 100 kg saletry.

Opublikowano
mefjurolnik napisał:

Oferta z agroloku na wapna z dostawą w lutym i terminem płatności 2 miesiące. Z dostawą w okolice Konina

Kujawit 70zl 

Radkowit 77zl 

Radkowit premium 108,44 zl

Ceny brutto. 

Premium drogo w porównaniu do standardu bo po podwyżce różnica w cenie to 15zl a tu widzę 30🤪

Opublikowano

Dostałem ostatnio wyniki badań i jestem trochę w szoku. Na działkach gdzie miałem Miałem pH w granicach  5-6  i po wapnowaniu 4 t kredy z Mielnika  na ha spadło mi na 4-5. Zasobnośc w PK też w dół gdzie nawozilem większymi dawkami niż zalecane. Dodam że plony jak na tą klasę gleby są dobre i nic już nie rozumiem.

Stąd moja prośba, czy mógłby ktoś polecić mi miejsce gdzie mógłbym otrzymać jakieś doradztwo

Opublikowano

Pewnie coś pomylili w laboratorium albo z kapelusza dane wyciągnęli.