Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Daro20 napisał:

Czasami są darmowe ale na wyniki trochę trzeba poczekać.

Ps. Z jakiej jesteś gminy?

Daro20 gm. Kąkolewnica.

Kilka lat temu były pieniądze na darmowe badanie w gminach. Facet nawet przyjechał do mnie z Łosic odebrał próbki i tyle go widziałem , zadzwoniłem do niego to powiedział że gmina nie przesłała mu pieniędzy bo prze kierowała kasę na ten cel przeznaczoną i nici z badania.

U mnie w okolicy też ludzie nie badają gleby, mało kto to robi, tak samo z wapnowaniem jest, mogli by sfinansować na gospodarstwo darmowe badanie chociaż raz na 3lata,  nie zbiedniało by ministerstwo mocno od tego.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Mi się też udało kilka lat temu ale to był limit tylk 10 próbek. Później robiłem sam i w 2017 załapałem się do "grunt to wiedza" ale też nie wszystkie działki bo był limit. Ale takie badanie co kilka lat daje już obraz efektów wapnowania.
Opublikowano

Do bialy2005. Jak się można z Panem skontaktować?

Opublikowano
6 minut temu, bialy2005 napisał:

Zgadza się nie jest to drogie tylko trzeba trochę czasu jak u mnie jest okolo 80 dzialek a tak to tylko pokazałem gościu sam pobierał 😁

Wiadoma sprawa masz więcej pola i więcej działek do badania ,ja od 3 lat daje około 10 próbek co roku i sobie nie wyobrażam nie dawać przez następne lata ziemi do badań.Wiadomo po tych badaniach ile pH wzrasta po wapnie i ile dawać PK pod dana uprawę 😉

• Like 1
Opublikowano

U mnie jeśli ktoś by za rozsądną cenę chciał pobierać te próbki to też bym wynajął, działek ponad 60, jeszcze na dodatek ta cała laska jak trafi na kamień to albo się zapcha i trzeba przecinak i młotek albo nie da się wbić 

Opublikowano
10 godzin temu, PATr napisał:

U mnie jeśli ktoś by za rozsądną cenę chciał pobierać te próbki to też bym wynajął, działek ponad 60, jeszcze na dodatek ta cała laska jak trafi na kamień to albo się zapcha i trzeba przecinak i młotek albo nie da się wbić 

Znajdź na stronie Stacji Chem-Rol telefon do pracownika, który obsługuje Twój teren.

Zadzwoń i powiedz, że chcesz się prywatnie dogadać na pobieranie próbek. Oni mają pobieranie próbki też w cenniku ale to drogo wychodzi.

Pracownik OSCHR za dużo nie zarabia, na ogół chętnie się zgadzają, żeby np w soboty przyjechać i pobrać. W dwie soboty powinien się uwinąć z 60 próbkami.

Opublikowano (edytowane)

Ja po żniwach jeden skład na próbę wziąłem z Drugni Rządowej niby to ma być kreda,a co przywieziono na patelni to zobaczymy po efektach(nie wyglądało to jak tablicowa kreda),resztę to brałem z innych kopalń.

Pierwszy raz to brałem, ta cała Drugnia Rządowa to oddział Kopalin mineralnych Kielce.

Edytowane przez hibertusik
Opublikowano
34 minuty temu, XTRO napisał:

ja zawiozłem bezpośrednio do Lublina około 15 grudnia. Wyniki miały być do 11 stycznia a przyszły 9. Koszt jednej próbki to 13 z małym hakiem brutto 

kolego możesz mi podesłać adres gdzie wozilłeś 

Opublikowano
48 minut temu, hibertusik napisał:

Ja po żniwach jeden skład na próbę wziąłem z Drugni Rządowej niby to ma być kreda,a co przywieziono na patelni to zobaczymy po efektach(nie wyglądało to jak tablicowa kreda),resztę to brałem z innych kopalń.

Pierwszy raz to brałem, ta cała Drugnia Rządowa to oddział Kopalin mineralnych Kielce.

Taa kreda😁 Toż to najzwyklejsze pokłady wapieni jurajskich. To samo co w Morawicy tylko nie wiem jak stopień zmielenia.

Pytanie czy zapłaciłeś jak za kredę czy normalną cenę tj maks 30zł/t plus transport.

Opublikowano

To było trochę inne,były  w nim granulki kredy,ja się spodziewałem kredy jak  w szkole,  znajomi biorą  z Morawicy to wiem jak wygląda ,zresztą dzwoniłem do kopalni troszkę się wypytywałem,wyrabiają  z tego kredę pastewną.Do nas  z Morawicy skład ok 1900zł, ja dałem troszkę ponad dwa tyś.Możliwe że lepiej było wziąć jakieś tlenkowo-magnezowe.

Opublikowano

Kreda pastewna to nazwa handlowa a to jest ta sama skała co wapno odm. 04 jak i kruszywo drogowe 

Opublikowano (edytowane)

To chyba będzie lepsza kreda malarska. Ja w zeszłym roku zawiozłem pruby do Radomia to doznałem szoku cenowego. Prubka z zaleceniami nawozowym 75 z a w Skierniewice 55 zta. Szok

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie posta