Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, the1mati1 napisał:

A jeśli by tak rozsiać wapno po oranym a później to wymieszać agregatem a za tydzień rozsiać NPK i siew to nię będzie żądnych skutków ubocznych? Sam się zastanawiam nad taką opcją. Czy konieczne jest ten 3 tyg odstęp miedzy wapnem a NPK?

ja akurat planuje inaczej, jak sie nie zmieszcze w czasie to wapno na orke a potas pojdzie w lutym na góre

Opublikowano
19 godzin temu, arek96 napisał:

Panowie 78 zł/t brutto za wapno z bukowej z transportem do centrum dobra cena? Odmiana 04. Czy lepiej wziać z Morawicy?

Chyba normalna, ja płaciłem 76zl ale w maju. Wapno dobrze zmielone. U którego przewoźnika zamawiałeś ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Arek napisał:

Chyba normalna, ja płaciłem 76zl ale w maju. Wapno dobrze zmielone. U którego przewoźnika zamawiałeś ?

Przydałoby się zrobić coś w rodzaju cennika, kto może niech pisze:

rodzaj wapna: miejscowość dostawy czy chociaż powiat: cena : nazwa sprzedawcy

Opublikowano

Jaka dawka będzie najlepsza na łąkę (sianie nowej trawy) na glebie ciężkiej, ph 4-4,5. Z tego co czytam zalecane 6t Cao, czyli około 12t wapna luzem :/ Coś mi ta wartość wydaje się zbyt duża bo nie wiem czy taka ilość nie narobiłaby więcej szkody niż pożytku, co radzicie? 

Opublikowano (edytowane)

Nordkalk standard cal ,a kujawit Barcin ? To i to węglanowe zawartość tlenku wapna ta sama tylko pierwsze klasa 04 a drugie 05 w czym różnica ? Jaka reaktywność jest kujawitu ? Skoro kujawitu premium podają 85% a, standard cal 98%?

Edytowane przez e2visionamd
Opublikowano

Witam. Chciałbym prosić szanownych kolegów o radę odnośnie wapnowania.  Posiadam 7.5 ha ziemi głównie 5-6 klasa i odrobinę 4. W tym ok 2.5 ha to łąki a reszta to pola orne. Od kilku lat  siane są te same zboża czyli żyto i owies, czasem przeżyto. I niestety na wielu fragmentach pola jest już bardzo słaby urodzaj krótkie kłoski lub niemal puste obszary, pomimo ze co roku jakiś fragment jest nawożony obornikiem I tu właśnie mam pytanie: Czy wapnowanie coś da i zmieni na tyle strukturę ziemi ze znacznie poprawi się urodzaj ?? Dodam że około 3 lat temu było wysiane tylko 600 kilo wapna na łąkę, a pozostałe kawałki wapna chyba nigdy nie widziały.  I mam tu na myśli wapno magnezowe.

Zapoznałem się już z cenami w okolicy i tak : ceny w na składach nawozowych to około 450 zł za tonę, na OLX  to głównie Wapno z okolic Działoszyna w cenie około 300 zł gdzie dostawa tylko przy zamówieniu 24 ton wtedy to cena spada do 240-260 zł. Podczas gdy skontaktowałem się z firmami z okolic Kielc i Tarnowskich Gór to cena przy 24-26 tonach wynosi około 65-75 do 82 zł za tonę czyli jak mi juz podliczyli w raz z transportem będzie to od 1900 do 2150 zł a firmy te to:

https://www.lafarge.pl/o-nas

https://www.agrokan.eu/index.php

https://www.wapno-kreda.eu/index.html

Zamierzam zrobic tez badanie gleby ale na wyniki czeka się do 4 tyg

I tu mam kolejne pytanie czy jestem w stanie wykorzystać aż taką wielką ilość czy lepiej przepłacić a kupić tyle ile potrzeba?

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

Opublikowano

jeśli gospodarstwo wapna nie widziało (o tym 600kg nie wspomnę bo to śmiech) to kupujesz w ciemno wanne z któreś kopalni kieleckiej. Będzie optymalna dawka na te parę ha. Zapewne i to nie wystarczy aby uregulować ph

• Like 1
Opublikowano

Jeśli mam wykorzystać az tyle to ile mam dać na hektar aby nie przedobrzyć?  Zaznaczę że na około 3 mam już zrobioną orkę pod siew.

Znalazłem w domu jakiś test ogrodniczy i zrobiłem próbki na kilku fragmentach i wyszło mi mniej więcej  4-5 ph ale trudno jednoznacznie stwierdzic

Opublikowano

Witam, czy wapno granulowane trzeba orac od razu(ewentualnie talerzowac) czy może polezec? Muszę jutro rozsiac a orke pod przenice planuję ok 20 września. Orac od razu czy nic mu nie będzie? Wapno granulowane NordCalk 

Opublikowano

nie martw się, nie wyparuje

2 godziny temu, Morion napisał:

Jeśli mam wykorzystać az tyle to ile mam dać na hektar aby nie przedobrzyć?  Zaznaczę że na około 3 mam już zrobioną orkę pod siew.

Znalazłem w domu jakiś test ogrodniczy i zrobiłem próbki na kilku fragmentach i wyszło mi mniej więcej  4-5 ph ale trudno jednoznacznie stwierdzic

Nie martw się, nie przedobrzysz. na przyszły rok kolejna wanna

Opublikowano
2 godziny temu, panRys87 napisał:

Witam, czy wapno granulowane trzeba orac od razu(ewentualnie talerzowac) czy może polezec? Muszę jutro rozsiac a orke pod przenice planuję ok 20 września. Orac od razu czy nic mu nie będzie? Wapno granulowane NordCalk 

Przyoranie granulatu mija się z celem. Poczytaj zalecenia producenta polcalc a uzyskasz instrukcję i zasady stosowania.

Opublikowano (edytowane)

Z instrukcji tam zamieszczonej wynika że lepiej je rozsiac po orce przed agregatem. Pytanie tylko czy instrukcja od Polcalk sprawdzi się przy NordCalk(na ich stronie nie znalazłem podobnej instrukcji) ?

Edytowane przez panRys87
Opublikowano

A jaka może być różnica? Toż to samo. To tak jak byś zapytał się czy mocznik z anwilu wysiewać tak samo czy inaczej jak mocznik z Puław 

Opublikowano

Wolałem się upewnić 😉 czyli wysypie po orce. A co w przypadku rzepaku, bo trochę się pospieszylem i rozsialem przed orka (20-22 cm) podać dodatkowo na wiosnę? Badań gleby nie robiłem ale przypuszczam że pH nie jest za wysokie.

Opublikowano

kto doradzi co zrobić z łąką zasianą w tym roku (dsv z koniczyną) powiedzmy ze coś tam rośnie nawet koniczyna ale trawe zaatakowała rdza aż się z niej kurzy pewnie dlatego ze fosfor jest nieosiągalny dla roślin . badalem glebe i ph 4.1zawartość fosforu wysoka potas średni i teraz co robić sypać wapnem np z morawicy 10 ton na hektar i zostawic przez zime czy sypać 10 ton talerzować i orać ??? klasa gleby od 2 do 3

Opublikowano (edytowane)

Rzepak ma silnie rozbudowany system korzeniowy to pewnie skorzysta z tego wapna.

@maciej  rośliny niedożywione są bardziej wrażliwe na patogeny ale żeby aż tak rdza była uzależniona od fosforu?🤔

10t to za dużo. Daj coś zmielonego na pył nawet kosztem strat podczas siewu. Idealnie przed obfitym deszczem tylko czy jest szansa na niego. Myślę że interwencyjne to i 1-2 t pylistego zrobi robotę i zadziała niemal natychmiast.  Później możesz poprawić Morawicą

@Marion na Twoje hektary jedna patelnia to absolutne minimum. 

Tylko ja najpierw dałbym wapno  węglanowe typu Morawica czy Bukowa.  Na przyszły rok dopiero kolejne auto z magnezem czyli jakiś dolomit.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

Panowie poradzicie jak się zabrać za wapnowanie? Potrzebuje rozsiać pod pszenżyto ozime teraz po zbożu było i wapna nie widziało ładnych parę lat. Ziemia dość lekka jest. I drugie pole po zlikwidowanej trawie wapna też długo nie było będzie tam ziemniak na części poszedł obornik na reszcie będzie dołożony przed zimą ziemia trochę cięższa. No i pytanie jakie dać najlepiej i jakie  ilości?