Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja na glinie i cięższej ziemi dawałem 10t/ha(została reszta wapna i chciałem przetestować taką dawkę) kujawitu na zaorane przed siewem różnica była kolosalna na plus oczywiście.
Na lekkich glebach 4t/ha.

W tym roku zamawiam z magnezem bo to najtańsza opcja dostarczenia magnezu, a sypanie kizerytu jednak jest kilka razy droższe.

Opublikowano

mam ofertę granulatu 

polcal big bag - 420 zł

worek - 450 zł

nordkalk big bag 375 zł

wapniak koszelewski big bag 440

skłaniam się ku polcalowi 

jak oceniacie te stawki ? planuję dać 700kg na 1ha

Opublikowano

Witam mam pytanie czy jak dam 5t/ha węglanu wapnia odmiana 04, nie zaszkodzę ilością, chce zamówić cały zestaw 25t i a mam ok 5ha do wapnowania więc żeby to wykorzystać muszę zastosować taką dawkę.

Przy takim typie gleby spokojnie możesz taką dawkę dać, na pewno ph podniesie, bo musi :)

Opublikowano

dzięki za odpowiedz tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić u kogoś kto już ma doświadczenie zrobię jeszcze badania po żniwach podam wapno i potem przez następne dwa lata badania i zobaczę na ile przyniosło to efekt.

Opublikowano

Po żniwach przymierzam sie do wapnowanie moich pól ,najprawdopodobniej będzie to wapno weglanowe ,czy dawka 4t/ha wystarczy i przyniesie efekt,?gleby głownie lekkie,średnie klasy IV-VI,po wapnowaniu zamierzam zrobic podorywkę i posiać jakiś poplon gorczyca,łubin i później jakiś nawóz pk i na częsci siew zbóż ozimych ,jak to jest z nawożeniem pk po wapnowaniu bo słyszałem że nie powinno się stosować nawożenia fosforem krótko po wapnowaniu bo są jakieś tam straty w składnikach.Czy po takiej dawce wapna efekty w plonie będą zauważalne już po pierwszym roku czy raczej w późniejszym czasie?

Opublikowano (edytowane)

dzięki za odpowiedz tak właśnie myślałem ale wolałem się upewnić u kogoś kto już ma doświadczenie zrobię jeszcze badania po żniwach podam wapno i potem przez następne dwa lata badania i zobaczę na ile przyniosło to efekt.

Na glebie ciężkiej, przy koniecznym wapnowaniu (pH do 5,5) należy wysypać 6 ton CaO, co daje 12 ton kredy. Na glebie średniej trzeba wysypać tylko 4.5 tony CaO czyli 9 ton kredy. Kolega zamierza zaś sypnąć 5 ton. W wyniku pH zmieni się, ale czy pociągnie to za sobą zmianę odczynu, to już nie takie pewne (np. pH wzrośnie z 4.3  do  5, a odczyn dalej będzie bardzo kwaśny).

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

Mam świadomość że nie będzie od razu wielkiego skoku PH na uregulowanie odczynu trzeba czasu nie wykluczam że za rok znowu podam podobną dawkę, i zapomniałem dodać że dwa lata temu na część działek już poszło wapno i powiem szczerze że widzę znaczne efekty działania chodź nie były to wielkie dawki ale już zboże tak nie wypada w miejscach gdzie było to normą wiec innego wyjaśnienia jak podniesienie odczynu gleby nie widzę.

Opublikowano

Źle się wysłowiłem (napisałem) ,wiem że węglan wapnia to caco3 i jest to zarówno kreda jak i dolomit, tylko poszczególne skały mają różną zawartość substancji jak wapń i magnez. I tu chodziło mi węglanowe jako bez magnezu a dolomit jako z magnezem (tak u mnie w koło wszyscy na te wapna mówią) ,poprawnie powinienem napisać węglanowe lub węglanowo-magnezowe :);) . W sumie dolomit ,żeby był jak najdrobniej zmielony aby najskuteczniej działał. 

Opublikowano

Krede możesz mieszać z polifoską bez problemu

Zaraz po żniwach obornik i przed sianiem zboża rozsyp krede bęndzie ok

Sorry ale nie mogę już tego czytać. Co ty tu wypisujesz? 

Czemu twoim zdaniem można kredę z poli 6 mieszać?

Zastanów się dlaczego kolejność powinna być inna, najpierw wapno a później obornik... 

piachu nie mam, gleby zwięzłe średnio 3-4 klasy glina się miejscami zdarza, niezauważalne czyli co nic nie podniesie ph??

A jakie masz obecnie pH? 

Jak 6 i wyżej to bym dał 2 tony tego węglanu a resztę przykrył folią i niech czeka za 2 lata możesz spokojnie powtórzyć. Wysokie dawki spowodują tylko i wyłącznie straty wapnia przez wymywanie. Jednym zdaniem są pozbawione sensu. 

A jak masz niżej to wtedy musisz dać tyle aby podbić o jedną wartość w potrzebach wapnowanie konieczne>potrzebne>wskazane>ograniczone. 

Laska i w pole, wydasz 15 zł a może sporo zaoszczędzisz i wykonasz wapnowanie tak jak powinno się to robic. 

Opublikowano

A powiec mi dlaczego nie można mieszać? Co fosfor zablokujesz?

Nikt nie zmusza Cię do czytania moich postów,masz prawo wyrazić swoją opinnie ale nie poprawiaj kogoś

Ja daje obornik zaraz po żniwach,pod agregat daje polifoske i krede i jakoś nie nażekam na niske zbiory na moich słabych ziemiach

Opublikowano

Jeśli poziom Twojej wiedzy z ortografii odpowiada stanowi wiedzy o łączeniu nawozów wapniowych z nawozami innego typu, to faktycznie, nie warto Ciebie poprawiać i z Tobą dyskutować, a tym bardziej słuchać Twoich rad.

Opublikowano

Czyli jednak wiesz o tym a mimo to wprowadzasz ludzi w błąd. 

Jak mam nie poprawiać kogoś jeżeli stoi w opozycji do jednej z podstawowych zasad wapnowania no jak?

Zwracam uwagę forumowiczów że podpowiedzi użytkownika  LuckyLuke12345 nie mają nic wspólnego z dobrą praktyką rolniczą. Stosowanie się do nich narazi was na straty finansowe. 

Opublikowano

Ludzie zgłaszają się tu z konkretnym problemem i liczą że udzielając odpowiedzi wiesz o czym piszesz. Dlatego nie opowiadaj o własnym rozumie.

Jeżeli powiedzenie na ambonie że nie miesza się wapna z fosforem  powstrzymało by kogoś przed takim strzałem w kolano to myślę że warto to zrobić.

Dziękuję że doceniasz moją wiedzę.  

Opublikowano (edytowane)

Chłopcze dlaczego miałbym pchać kogoś na mine?
Ja tak robie i jest ok Ty możesz robić to inaczej mi to lotto.
Co do polifoski i kredy to podzwoń tu i uwdzie być może zaczerpniesz troszke info na ten temat

Edytowane przez LuckyLuke12345
Opublikowano

Sorry ale nie mogę już tego czytać. Co ty tu wypisujesz?

Czemu twoim zdaniem można kredę z poli 6 mieszać?

Zastanów się dlaczego kolejność powinna być inna, najpierw wapno a później obornik...

A jakie masz obecnie pH?

Jak 6 i wyżej to bym dał 2 tony tego węglanu a resztę przykrył folią i niech czeka za 2 lata możesz spokojnie powtórzyć. Wysokie dawki spowodują tylko i wyłącznie straty wapnia przez wymywanie. Jednym zdaniem są pozbawione sensu.

A jak masz niżej to wtedy musisz dać tyle aby podbić o jedną wartość w potrzebach wapnowanie konieczne>potrzebne>wskazane>ograniczone.

Laska i w pole, wydasz 15 zł a może sporo zaoszczędzisz i wykonasz wapnowanie tak jak powinno się to robic.

Dzięki za radę, 6 na pewno jeszcze nie mam bo tylko raz jak do tej pory było zastosowane wapno przeze mnie dwa lata temu a wcześniej to z 20 Lat nie było, badania na pewno wykonam w tym roku przed rozsianiem wapna, a czy jak zostawię to wapno na kupie i odkryje to nic mu nie będzie, bo zastanawiałem się jak to zabezpieczyć jak przywiozą?