Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy dzis przywiezli wapno z Morawicy i jest jego rozna wilgotnosc. Suche i bardzo mokre (pewnie przez te deszcze) Jaki powinien byc stan wapna weglanowego. Powino sie kurzyc chodzi mi o srodek pryzmy po wyladowaniu auta?

Opublikowano

Koledzy dzis przywiezli wapno z Morawicy i jest jego rozna wilgotnosc. Suche i bardzo mokre (pewnie przez te deszcze) Jaki powinien byc stan wapna weglanowego. Powino sie kurzyc chodzi mi o srodek pryzmy po wyladowaniu auta?

Pewnie chodzi ci kolego o wilgotnośc. Ponoć norma mówi 10% i z tego co się orientowałem, to wapna te nie mają więcej niż 8%(i to juz musi byc bardzo mokre). Cóz na pogodę nie mamy wpływu, przecież cały lipiec pada, więc cóż im się dziwić że trochę mokrego dostałeś, pewnie oni sami borykają sie z tym problemem. Najważniejsze żeby nie było zbrylone, bo ciężko ci będzie wysiać, a poza tym to nie przeszkadza, ze jest trochę wilgotniejsze.

Opublikowano

siał ktoś wapno rozrzutnikiem do obornika? w moim regionie to RCW wyginęły jak stonka w tym roku też jej licho było :D i nie będe go czym miał rozsiać po polu co wy na to?

Szkoda że nie masz dostepu do RCW. Rozrzutnikiem chyba pojdzie, slyszalem o takich próbach tylko ludzie polecali zeby na dno polozyc troche slomy tak zeby przykryc taśmy. Wapno wtedy łatwiej się przesuwa.

Opublikowano

a może ma ktoś już nie potrzebnego RCW chętnie odkupie w nie wygórowanej cenie szczerze to nigdy nie widziałem z bliska tej maszyny więc nawet nie wiem na co zwrócićć uwage przy zakupie a jakiś handlarz dobrze umie oczy mydlić ;[

Opublikowano

Przywieźli wczoraj wapno. Wapno ładne ale mokre, ale w tą pogodę suchszego się nie dało. Za to TIRem jak się władował na polu to ledwo zetor proxima 8441 wyciągnął. Podobno są ogromne kolejki żeby dostać. I co dziwne wapno magnezowe ma duzo większe powodzenie. Do magnezowe kolejka 30 tirów, do weglanowego byla kolejka 5 tirów. Jutro spróbuje zacząc sianie chociaż watpie żeby szło taki mokre, chyba że ojca z łopata na piasta wsadzę :D

Opublikowano

najlepiej przed orka zimowa , nastepnie wymieszac z gleba kultywatorem lub czyms podobnym i wtedy orac. wapno dlugo sie rozklada wiec lepiej zrobic to jesienia a nie wiosna, najlepszy efekt wapno daje w 2 i 3 roku po rozsianiu

Opublikowano

Wiatm, mam male pytanie poniewaz dostalem wyniki badan gleby i wskazuje na to, ze Ph gleby to 3,9 i bardzo niska zawartosc magnezu 1,6mg/100g gleby i pytanie jakie wapno zastosowac i w jakiej ilosci ?

zastanawialem sie nad wapnem magnezowym 29%CaO i 17% MgO ale nie wiem w jakiej ilosci/ha prosze o rozsadne odpowiedzi z gory dziekuje.

Opublikowano

panowie mam problem z małym kawałkiem bo 1 ha. Nikt mi nie przywiezie na taki kawałek specjalnie wapna. A co myślicie o budowlanym jakbym zastosował. Długo trzeba czekać na efekty takiego wapna? Ponieważ pasowałoby jak najszybciej działające

Gość Profil usunięty
Opublikowano

u mnie np. sprzedaja wapno w workach 25kg xD rozne rodzaje hehe

Opublikowano

u nas ludzie zamiast wapna potrafia szambo wywalic na pole i widac tylko kawalki papieru na polu.ale to jest oblesne , odpady komunalne wywalac na pole. nigdy bym nie wpadł na taki pomysł chodz raz swoje szambo z beczki puscilem do rowu melioracyjnego :P

Opublikowano

Ja mam jedno pytanie - krótka piłka :) Mam około 1,9ha do zwapnowania. Pole nie wiem czy kiedykolwiek widziało wapno. A na pewno nie widziało go przez ostatnie 20 lat. W tamtym roku przed orką zimową rozsiałem wap-magu 500kg/ha ale nie wiele to dało co widzę po tegorocznych zbiorach. Stąd pytanie, 2,5t na ha wapna tlenkowego to nie będzie za dużo? To wyjdzie akurat 2 rozsiewacze RCW na to pole.

Opublikowano (edytowane)

Mieszkam w Poznaniu, ale wapno zamawiałem spod Przemyśla (wczoraj rozsiałem - normalnie tragedia: zbijało się w jednolitą masę, po prostu glina <_< ).

Popytaj u Małeckich w Kórniku albo w GS w Kórniku. Być może Wesołek w Środzie...

Edytowane przez stasiex