Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niską, średnio ok 30% czasem niżej, do tego zazwyczaj duża wilgotność, możliwa zawartość metali ciężkich. Warto to dawać jak Ci przywiozą za darmo, w innym wypadku lepiej zainwestować w prawdziwe wapno.

Opublikowano

Witam, posiadam lekkie gleby piaszczyste o pH w zakresie 4,5-5. Chciałbym się dowiedzieć jakiego najlepiej użyć wapna i w jakich ilościach aby uzyskać pH w granicach 6,5-7 ?? 

Na piachy to węglan wapnia.Nie za dużo w jednej dawce żeby nie przesuszyć - 2-3t/ha 50% wapna typu 04 lub 05. Lepiej na jesień niż na wiosnę. Stalerzować najpierw i zaorać. Kolejne wapnowanie w nst roku, w podobnym stylu.

No i oczywiście najlepiej zrób badanie gleby na makroskładniki i ph - koszt to z 9 zł w stacji chemicznej w najbliższym większym mieście.Wapno kupuj przed sezonem tj do lipca.

Chyba wsio :)  powodzenia!

Opublikowano

Czołem.Lhoist zaproponował mi na węglanowe 50% "wojcieszowiak" za 90 netto i węglan mielony 50% premium za 100zł.Ceny netto.Wydaje mi się że sporo - co  sądzicie?

Opublikowano

ja planuje w tym roku dac 2-3t/ha  tlenkowego ewentualnie jakies Weglanowe oczwiscie w wiekszej ilości pod rzepak i pozniej 500kg/ha kredy granulowanej pogłównie nie wiem czy dobrze planuje ale chyba tak zrobie bo pole niewapnowane bylo kilka ladnych lat w tamtym roku tylko dalem 500kg/ha kredy granulowanej po żniwach 

Opublikowano (edytowane)

Panowie kupiłem 3 samochody wapna weglanowego około 80 ton. Wapno ms 37%wapnia i 18% magnezu . Planuje to rozsiac na 14 ha mogę to rozsiac jednorazowo po niecałe 6 ton ha czy lepiej w przeciągu dwóch lat podzielić na dwie dawki ? Wolał bym jedno razowo bo nie mam swojego wózka a w tym roku mam okazję pożyczyć a za rok niewiadomo czy będę miał taką okazję. Ziemia ciężka jedynie 2 ha lzejszej. Mam nadzieję ze ktoś mi podpowie:)

Edytowane przez Samcio
Gość PolskiRolnikt
Opublikowano

Ma ktoś namiary na Morawicę oraz Mielnik z dostawą okolice łomży? Może być priv może być tutaj :) Pozdrawiam

Opublikowano

Gdzie w świętokrzyskim można kupić kredę luzem? Ile tona takiego surowca?poda ktoś namiary? Druga sprawa ktoś posiada pH metr draminskiego ? Chcialem sobie kupić taki miernik pytanie czy dobrze mierzy?

Opublikowano

Panowie kupiłem 3 samochody wapna weglanowego około 80 ton. Wapno ms 37%wapnia i 18% magnezu . Planuje to rozsiac na 14 ha mogę to rozsiac jednorazowo po niecałe 6 ton ha czy lepiej w przeciągu dwóch lat podzielić na dwie dawki ? Wolał bym jedno razowo bo nie mam swojego wózka a w tym roku mam okazję pożyczyć a za rok niewiadomo czy będę miał taką okazję. Ziemia ciężka jedynie 2 ha lzejszej. Mam nadzieję ze ktoś mi podpowie:)

Ja za raz rozsialem 27t na 5 ha takiego jak Twoje na gleby lekkie

Opublikowano

chce zwapnować lekkie ziemie wapnem tlenkowym w dawce 1,5 tony na ha /zależy mi na szybkim odkwaszeniu o 1 ph /bo te wapna węglanowe jakoś nie zmieniają kwasowości Mysłę iż tak mała dawka wapna tlenkowego lub tlenkowo-magnezowego nie zaszkodzi lekkiej ziemi /zrobiłem eksperyment na 100 m kwadratowe wysiałem 10 kg wapna budowlanego przed siewem kukurydzy i rosnie pięknie a na pozostałej części fioletowa a ph lekko poniżej 5

Opublikowano

Za rok moze pozniej, magnezowe nie dziala od razu poza tym przyorane wapno, mialem ubogo w magnez wiec na pszenzyto wczesna wiosna siarczan magnezu rzucilem 150kg/ha i to dalo efekty. A teraz po zniwach i orce sprawdze plynem bylo 4.4

Opublikowano (edytowane)

@tomo12 z mielnika ta kreda czy może jest to już cena z transportem? znalazłem ofertę na kredę z mielnika http://olx.pl/oferta/wapno-nawozowe-kreda-nawozowa-25t-CID757-IDg6TRt.html#7d6eb41734

Jeżeli już rozmawiamy o kredzie, to jak wygląda jej struktura i jak ona się rozsiewa jeżeli jest sucha/mokra? bez rcw chyba się  nie obędzie?

Z tego co się orientuję to jest na forum co najmniej 2-3 użytkowników którzy posiadają własne samochody. Może któryś z was jest chętny na dostarczenie mi tego towaru tylko jeszcze muszę się zorientować ile mi konkretnie tego potreba. Proszę o kontakt i wycenę  na PW(obowiązkowo faktura vat za transport i kredę z zakładu).

Edytowane przez karol091193