Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, taki temat jest. Przygotowałem się na siew wapna radkowit, zaplanowane było 1,5t-2t/ha ale akurat wyrobili się z próbami glebowymi i mam pH w granicy 6,7-6,9. Czy dając te 1,5t radkowitu nie "przedobrzę"? Nie chcę efektu odwrotnego od  zamierzonego

Opublikowano

Węglany mamy z magnezem i bez. Ale i tak najistotniejszym czynnikiem jest struktura wapna.. Co z tego że wysypiemy na ha. 4 tony, jak 50% masy to żwirek do kociej kuwety 😎  Akurat mam jedne auto takiego towaru z Morawicy. Jak zdąże, to wieczorem przesieję trochę przez sitko o boku oczek 0,5 mm, zważę, zrobie zdjęcie i wstawię tutaj.

3 minuty temu, michal1993 napisał:

Panowie, taki temat jest. Przygotowałem się na siew wapna radkowit, zaplanowane było 1,5t-2t/ha ale akurat wyrobili się z próbami glebowymi i mam pH w granicy 6,7-6,9. Czy dając te 1,5t radkowitu nie "przedobrzę"? Nie chcę efektu odwrotnego od  zamierzonego

Co niby miałbyś "przedobrzyć"  2 tonami tego dolomitu, gdzie połowa frakcji to żwirek ???

Opublikowano
6 godzin temu, Samsung123321 napisał:

2020 1.2tony tlenkowego na ha 

2021 2.5 tony węglanu sypkiego na ha 

2022 2 tony wapniaka koszelowskiego.

2023 3 tony wapniaka koszelowskiego

2023 robione badania ph spadło o 0.3 oczka w stosunku do 2020 roku więc chyba te małe dawki nie bardzo 

3 godziny temu, piotrp88 napisał:

Łąka ph 4,7, wysiane 3t węglanu, nic nie orane i nie mieszane, po 2,5 roku ph ponad 6. A pozostałe 4 próbki z tego pola wzrost o około 0,5 przy tej samej dawce.

Z tymi badaniami to jest tak, że w tamtym roku poszedłem do ogrodu nasypałem tego samego towaru na 3 próby, w tym jedną wpisałem jako lekką i każda próba wyszła inaczej. Także tak tam dziewczyny wirują popijając kawkę i dolewając fusów do próby.

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Węglany mamy z magnezem i bez. Ale i tak najistotniejszym czynnikiem jest struktura wapna.. Co z tego że wysypiemy na ha. 4 tony, jak 50% masy to żwirek do kociej kuwety 😎  Akurat mam jedne auto takiego towaru z Morawicy. Jak zdąże, to wieczorem przesieję trochę przez sitko o boku oczek 0,5 mm, zważę, zrobie zdjęcie i wstawię tutaj.

Co niby miałbyś "przedobrzyć"  2 tonami tego dolomitu, gdzie połowa frakcji to żwirek ???

Co tu mówisz toz radkowit to monka mówią 😅

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Dobrze myślę, że jak zadziała to po czasie i ta ilość wapnia to na bieżące potrzeby roślin?

Opublikowano

dolomity  na piaski z podłożem gliniastym można sypac tir/ha , o ile sie ziemniaków nie sadzi i nic sie nie stanie, więc jakies znowu teorie o przewapnowaniu wapnem mielonym są nieprawdziwe, "przewapnowanie" jest gdy w podłożu np rędziny jest kreda - miękka skała z dostępnym Ca

Opublikowano
2 godziny temu, boogie7 napisał:

Odróżniaj radkowit standard od premium..

Opublikowano
59 minut temu, GABBER85 napisał:

dolomity  na piaski z podłożem gliniastym można sypac tir/ha , o ile sie ziemniaków nie sadzi i nic sie nie stanie, więc jakies znowu teorie o przewapnowaniu wapnem mielonym są nieprawdziwe, "przewapnowanie" jest gdy w podłożu np rędziny jest kreda - miękka skała z dostępnym Ca

może i nie przewapnujesz ,ale jak za dużo nasypiesz to z drogi na pole nie wjedziesz 😉

Opublikowano

Na rędzinie jest to samo na mokro robi się klej a jak wyschnie beton jak nie trafisz z pogodą to po ptakach tłuczenie brył przynajmniej u mnie na brunatnych

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Tomek90 napisał:

Co tu mówisz toz radkowit to monka mówią 😅

Tak, ale radkowit premium

Opublikowano

Jakie wapno granulowane będzie najskuteczniejsze w działaniu i nie będzie żadnym szachrajstwem pomysłowych polskich producentów? Muszę postawić na granulat bo teraz kupić dobrego piasta to minimum 15tys trzeba wyłożyć a na usługę do jednej patelni nikt mi nie przyjedzie 

Opublikowano
5 godzin temu, KlimekPL napisał:

Jakie wapno granulowane będzie najskuteczniejsze w działaniu i nie będzie żadnym szachrajstwem pomysłowych polskich producentów? Muszę postawić na granulat bo teraz kupić dobrego piasta to minimum 15tys trzeba wyłożyć a na usługę do jednej patelni nikt mi nie przyjedzie 

No bez 10tys to nie ma co podchodzić do zakupu RCW. 

U mnie pod agregat pójdzie granulowana kreda 06a (w zeszłym roku poszło na ściernisko), a ewentualny magnez można uzupełnić w lutym siarczanem magnezu.

Opublikowano
16 godzin temu, gregory81 napisał:

Stosował ktoś coś takiego? Warte uwagi? 

image000001.jpg

Sprytny sposób jak sprzedać odpad z kopalni węgla brunatnego z okolic Bełchatowa.

To żadna nowość, ten odpad jest dostępny od lat. Pamiętam jak to było po 18 zł/t.

Opublikowano
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

U mnie pod agregat pójdzie granulowana kreda 06a (w zeszłym roku poszło na ściernisko), a ewentualny magnez można uzupełnić w lutym siarczanem magnezu.

A jakaś nazwa handlowa tej kredy?

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Niedaleko mnie w Kocierzewie jak weźmiesz od nich wapno to wynajmą Ci RCW do tego za darmo ... Może wyjdzie trochę drożej niż jakby ktoś z internetu przywiozl te wapno, ale nie trzeba się martwić o RCW. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, mariuszzz napisał:

Sprytny sposób jak sprzedać odpad z kopalni węgla brunatnego z okolic Bełchatowa.

To żadna nowość, ten odpad jest dostępny od lat. Pamiętam jak to było po 18 zł/t.

Teraz sobie liczą podobno po 138 zł 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 24.07.2024 o 13:45, GRZES1545 napisał:

Kredę pogłównie daj , i najlepiej drobna jak wapniak kornicki 2-4mm

Taki jest plan, poszło na razie 4t węglanu 05 na sciernisko, wapniaka zamierzam dorzucic jakoś po 500-600kg na ha.

Edytowane przez Hubert10624
  • Like 1
Opublikowano
Dnia 29.07.2024 o 12:51, gregory81 napisał:
Dnia 29.07.2024 o 11:48, mariuszzz napisał:

Teraz sobie liczą podobno po 138 zł

59.4 brutto tona 

Ja tam je bardzo chwalę,szczególnie na nowych działkach.