Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
49 minut temu, danielhaker napisał:

To się zgadza. Ja do Kornicy mam z 30km więc kreda najtaniej wychodzi

Wychodzi podobnie bo jest droższa przecież od kieleckich wapn. Ja mam 90km

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

A wiesz czy ktoś ma taki do sprzedania? Ewentualnie dokładna nazwa żeby szukać za granicą

A wiesz czy ktoś ma taki do sprzedania? Ewentualnie dokładna nazwa żeby szukać za granicą

Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

Jakiś obszarnik wziął pole.

Ale to guzik nie wapno. Sklejone 4cm bryły. Weź jedź autem jak taki sieje...

U mnie obszarnik tez tak wapnował pole, wapno leżało już jakiś czas na hałdzie. Nasypał do rozrzutnika Annaburger i w pole. Leciały tez takie grudki. Po sąsiedzku było ogrodzenie z cegły klinkierowej. Uszkodził je, w cegłach było pełno odprysków... Własciciel płotu się wkurzył i w  końcu przyjechała policja i prawie 2 godziny trwała interwencja... 

Opublikowano
3 godziny temu, kellyq napisał:

Zorientuje się bo znajomy mówił że jest jeden facet u nas co to sprowadza te rozsiewacze, znajomemu za 1400 przywiózł.

Byłbym bardzo wdzięczny jakbyś dał jakieś namiary, jaka lokalizacja?

Opublikowano
Dnia 2.05.2021 o 17:22, Rafi1979 napisał:

Chce kupić wapno Radkowit bo mam niską zawartość magnezu. Czy ktoś z Was stosował, jakieś opnie? z góry dziękuje i pozdrawiam 

Przejrzyj 20 stron wstecz, a wszystkiego się dowiesz.  Lub wpisz w wyszukiwarkę radkowit - zdjęcia i tam też warto poczytać. Ogólnie wszyscy polecają, dobrze zmielone i dość szybko podnosi poziom magnezu.  

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, KlimekPL napisał:

Dokładnie, tylko doplaty się liczą. Jeśli właściciel bierze doplaty to fige zobaczysz a nie zwrot za wapno. 

A jeśli ja jestem właścicielem a o dopłatę składa mój syn? Na jedną dzialkie składa bo się tam buduje i będzie jego a ja złożyłem na nią o wapno. W odr powiedzieli że przejdzie.  Znalazłem taki artykuł https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/wapnowanie-czy-dla-dzialek-dzierzawionych,87338.html

Edytowane przez Pitraszek
Opublikowano

Panowie jakie wapno polecacie do podniesienia pH i magnezu obecne pH 5.3 - 5.7 

I u kogo najtamiej zamowic z dowozem ? 

Jeszcze jedno jak kupie wapno to na fakturze bede mial ogolnie wapno i kwote np 2500zl czy wapno np 1600 transport 900 ? Chodzi mi do zwrot na ten wniosek wapnowanie 

Opublikowano
3 godziny temu, Pitraszek napisał:

Ci co sprzedają wiedzą jak trzeba pisać. Robią że wszystko za wapno, wtedy masz zwrot całości. Ja brałem od Damian rolnik skup. Wozi też radkowit z magnezem

No wlasnie mi chodzi zeby byl zwrot za calosc 

Brales dofinansowanie na to wapnowanie ? 

Jak cos napisz mi namiary do tego Damiana na priv i skad jestes i jakie wapno brales 

Opublikowano
4 godziny temu, damianos95 napisał:

Panowie jakie wapno polecacie do podniesienia pH i magnezu obecne pH 5.3 - 5.7 

I u kogo najtamiej zamowic z dowozem ? 

Jeszcze jedno jak kupie wapno to na fakturze bede mial ogolnie wapno i kwote np 2500zl czy wapno np 1600 transport 900 ? Chodzi mi do zwrot na ten wniosek wapnowanie 

według mnie tylko radkowir premium i nie wiem czy kiedyś dobrze zrozumiałem ale ktoś tu na forum pisał, że magnez też ma właściwości odkwaszające

Opublikowano

Dnia 4.05.2021 o 20:23, bonus25 napisał:

Jakie wapno polecicie luzem? I jakie działa najszybciej?

Ja zimą dałem OMYA Agrocarb i jestem zadowolony z efektu. Zrobiłem badania na własną rękę i ma bardzo dobre właściwości odkwaszające, ale to nie jest węglan wapnia bo jego reaktywność wynosi 130% więc bardziej tlenek wapnia, czyli na gleby lekkie nie bardzo. U mnie PH z 4,6 zrobiło mi na 6,3. Wyniki badania z minionego tygodnia po 4 miesiącach od zastosowania.