Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam gleba lekka 4.5-5 jakie wapno polecicie na mazury? kujawit? radkowit?(czy jest opłacalne sypanie go jeżeli mam magnez srednio i wysoko) i średnią dawkę mam wyliczona na 2.21 na ha czy co będzie bardziej ekonomicznym rozwiązaniem i jak już ile sypaliscie tego rsdkowita/ kujawita i ile ton na raz powinienem zastosować bo według jednego przelicznika to się za glowe zlapalem ile tego muszę zamowic

Opublikowano
rozsiewac kujawit premium zwykłym rcw? lepiej zainwestować w premium czy lepiej zwykły + kreda wapienna? i ile sypać premium/zwykłego najlepiej tego na gleby lekkie 4.5-5ph bo nie mogę znaleźć reaktywności kujawitu premium zalecenie mam 2.2CaO na ha
rozsiewac kujawit premium zwykłym rcw? lepiej zainwestować w premium czy lepiej zwykły + kreda wapienna? i ile sypać premium/zwykłego najlepiej tego na gleby lekkie 4.5-5ph bo nie mogę znaleźć reaktywności kujawitu premium zalecenie mam 2.2CaO na ha

sorry telefon mi oszalał

Opublikowano
10 godzin temu, mariuszzz napisał:

POLCALC jest produkowany z mączek wapiennych, które mają nieco wyższą reaktywność niż kredy Koszelówki i Kornicy ale w działaniu w glebie różnicy nie będzie.

Kreda raczej nie będzie gorsza.

Problemem jest tylko cena granulatów. Jeśli pole ma sporo mniej niż hektar można próbować granulatem.

Ale skoro pisze Pan, że gleba jest ciężka a pH wynosi 3,9 to w takim wypadku w zaleceniach ma Pan dawkę 6 ton czystego składnika CaO na hektar.

Wapna mają najczęściej ok 50% CaO czyli zalecana dawka wapna to 12 t/ha.

Czyli jeden TIR wapna luzem pójdzie na 2 hektary.

Zgadzam się. Sypkie bedzie za rok. Teraz mam zamiar spowodować aby coś ,,drgnęło". Doszedłem do wniosku że teraz dam 1.5 tony na hektar wapna tlenkowego granulowanego 60% i 95% reaktywność. Przedsiewnie zamiast polifoski dam sól potasową i polidap ( niski fosfor, średni potas)  i zastanawiam się czy w takim układzie dobrym rozwiązaniem będzie podanie 2 dawki wapna przed zimą ale juz węglowego pogłównie? Bedzie tam pszenica. Tak jak pisałem potencjał mimo takiego PH to 6 ton co mnie dziwi. 

Może to zły plan. Nie mówię że nie. Ucze się tego zwłaszcza kwesti z wapniowaniem. Mimo tego szukam odpowiedniego wyjścia jak to nawieść żeby coś było widać korzystając z granulatu. 

Dodatkowo pole zostanie przegłęboszowane

Ten kawałek o którym tutaj opisuje ma małą powieszchnie. 1.30ha 

Opublikowano

Zaniedbania wieloletnie chcesz naprawić w miesiąc? Za rok też będzie wapno w sprzedaży.

Opublikowano (edytowane)

Tą liczbe CaCO³ podziel se przez 1,785 i wyjdzie ci ile to na prawdę ma wapnia i to jeszcze nie wiadomo jakiej reaktywnosci.

I jeszcze te proponowane dawki 500kg/ha na gleby silnie kwasne....

Edytowane przez KlimekPL
Opublikowano
1 godzinę temu, KlimekPL napisał:

Tą liczbe CaCO³ podziel se przez 1,785 i wyjdzie ci ile to na prawdę ma wapnia i to jeszcze nie wiadomo jakiej reaktywnosci.

I jeszcze te proponowane dawki 500kg/ha na gleby silnie kwasne....

15 godzin temu, Zapracowany napisał:

Zaniedbania wieloletnie chcesz naprawić w miesiąc? Za rok też będzie wapno w sprzedaży.

Dnia 28.07.2020 o 10:51, mariuszzz napisał:

POLCALC jest produkowany z mączek wapiennych, które mają nieco wyższą reaktywność niż kredy Koszelówki i Kornicy ale w działaniu w glebie różnicy nie będzie.

Kreda raczej nie będzie gorsza.

Problemem jest tylko cena granulatów. Jeśli pole ma sporo mniej niż hektar można próbować granulatem.

Ale skoro pisze Pan, że gleba jest ciężka a pH wynosi 3,9 to w takim wypadku w zaleceniach ma Pan dawkę 6 ton czystego składnika CaO na hektar.

Wapna mają najczęściej ok 50% CaO czyli zalecana dawka wapna to 12 t/ha.

Czyli jeden TIR wapna luzem pójdzie na 2 hektary.

Dobra. Po zastanowieniu, analizie tego wszystkiego doszedlem do wniosku ze szkoda dziadować i odwalać maniane. To co mam ( to na fotce wyzej) wysieje teraz wymieszam i tyle. W sierpniu dam 6 ton wapna czystego czyli pewnie z 12 ton trzeba będzie walnąć.  Zgodnie z tabelą

Teraz mi napiszcie jakie polecacie na tego typu glebe z takim PH 3.8) no i w dobrej cenie i jakości a nie badziew. Tlenkowe walnąć czy lepiej węglan? 

Dodam ze wapno sypkie dam pod koniec sierpnia bo wcześniej wyjeżdżam a końcem września bym chciał pszenice zasiać na tym kawałku 

Opublikowano

dostałem niedawno pole i mam zrobione badania z zeszłego roku i pół łódki będę miał więcej niż to co mi zwrócą czy mogę ta resztę wapna zostawić i szybko zrobić badania i ubiegać się o zwrot za całość na 2 różnych wnioskach z 1 faktury? w wielkim skrócie mogę zamówić wapno potem zrobić badania i dołączyć resztę wapna z faktury z ktorej została mi reszta wapna nie łapiącego się za tamten zwrot? proszę o szybką odpowiedź bo nwm co robić

Opublikowano

Ktoś pytał tu bie raz. Radkowit premium miesiąc pod gołym niebem Rcw łańcuchowy siał bez problemu. Te samo wapno 2-3 bez przykrycia , dużo deszczu i siew Rcw idzie tylko wtedy jak stoi na nim człowiek z łopata 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Bartek933 napisał:

Ja bym głęboszował na końcu

Ja bym na próbę  zrobił pasek tak jak Ty piszesz i drugi pasek odwrotnie, możliwe że po gruberze miał  by większy poślizg 🤔

@Ursus11 brałem Jaźwica dobre wapno.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
14 godzin temu, qubeq napisał:

dostałem niedawno pole i mam zrobione badania z zeszłego roku i pół łódki będę miał więcej niż to co mi zwrócą czy mogę ta resztę wapna zostawić i szybko zrobić badania i ubiegać się o zwrot za całość na 2 różnych wnioskach z 1 faktury? w wielkim skrócie mogę zamówić wapno potem zrobić badania i dołączyć resztę wapna z faktury z ktorej została mi reszta wapna nie łapiącego się za tamten zwrot? proszę o szybką odpowiedź bo nwm co robić

W zeszłym roku dzieliłem fakturę na dwa zwroty, w dwóch województwach

Opublikowano

mam kilka dzierżaw bezterminowych , pH niskie 4-5 , myślę posypać wapniakiem koszelewskim , cena 330 z transportem tona , gleby ciężkie , tutaj kreda chyba najlepszym rozwiazaniem ? I czy warto brać ten wapniak żeby przez 2-3 lata działało