Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 1.06.2020 o 21:43, szczypka napisał:

na fakturze lub/i na atescie powinna być opisana frakcja (grubosć) lub oznaczenie   wapno z siewierza ma frakcje 0-2mm a to co masz ma zdecydowanie grubszą frakcje zgłoś problem do sprzedawcy niech przyjedzie przedstawiciel kopalni i albo niech sobie to zabiorą i przywiozą dobry towar albo niech oddadzą kase  

Miałeś rację. Porobiłem zdjęcia i zareklamowałem. Niestety uznali tylko w 20% grubszą granulację, i tyle kasy zwrócili, ale dobre i to. Przyczyną była awaria sit. Dzięki za czujność :)

Opublikowano

Które wapno węglanowe byłoby lepsze ?, Jaźwica czy Laskowa ?, czy może posiać bez magnezu morawicę lub Stojewsko ?. Chcę dość szybko odkwasić , magnez niski ( dorzucić kizeryt w razie co ).

Opublikowano
4 godziny temu, KlimekPL napisał:

A czemu granulat?

Bo sypkie mam a granulat pójdzie pogłównie.

będę zostawiał słomę na polu, pole będę wapnował, chce je nawiezc npk oraz zaorac polną drogę obok. W jakiej kolejności to zrobić, aby słoma była w całym profilu glebowym, a z nią wapno no i oczywiście npk. Napewno będę stosował azot i raczej w postaci rsm z herbicydem doglebowym albo później. Jeszcze później chce rozsiac wapno atrigran pogłównie łącząc to ze zwalczaniem ślimaka. 

Na deser do tego wszystkiego dochodzi 25ar po ziemniakach kopanych we wrześniu, które również trzeba tak samo potraktować...

Opublikowano

Czy mogę złożyć 2 wnioski o zwrot do wapna z jednej faktury? Np. 50% wykorzystam teraz, a drugie 50% w kolejnym

Przy zwrocie akcyzy za paliwo można złożyc jedną fakturę do 2 wniosków w 2 gminach

• Like 1
Opublikowano
33 minuty temu, Mecha napisał:

Bo sypkie mam a granulat pójdzie pogłównie.

będę zostawiał słomę na polu, pole będę wapnował, chce je nawiezc npk oraz zaorac polną drogę obok. W jakiej kolejności to zrobić, aby słoma była w całym profilu glebowym, a z nią wapno no i oczywiście npk. Napewno będę stosował azot i raczej w postaci rsm z herbicydem doglebowym albo później. Jeszcze później chce rozsiac wapno atrigran pogłównie łącząc to ze zwalczaniem ślimaka. 

Na deser do tego wszystkiego dochodzi 25ar po ziemniakach kopanych we wrześniu, które również trzeba tak samo potraktować...

Wapno na sciernisko, npk przed siewem.

Opublikowano
damian12345 napisał:

orientuje się ktoś ile teraz może kosztować morawica z odległością 200 km do kopalni?

u mnie dolomit z Siewierza fajnie podbił mg

A czemu akurat z Morawicy ?? ja biorę z Górażdży, bo najniższy koszt transportu. Wziąłem parę lat temu z Morawicy i powiedziałem dość.. nie będę bogacił transportowców. Koszt transportu to często równowartość towaru, a mnie potrzebne jest wapno, nie volvo na polu 😉

Opublikowano
2 godziny temu, danielhaker napisał:

Czy mogę złożyć 2 wnioski o zwrot do wapna z jednej faktury? Np. 50% wykorzystam teraz, a drugie 50% w kolejnym

Przy zwrocie akcyzy za paliwo można złożyc jedną fakturę do 2 wniosków w 2 gminach

Co ty byś chciał 2zl do litra on?  Za dobrze by tak było. 

Opublikowano
Tomek90 napisał:

Śmieszny jesteś. To że najniższy koszt transportu nie znaczy że jesteś wygrany bo wapno wapnie nie równe 😆

Zaczynasz być wkurwiający z tymi swoimi pseudo mądrościami.. Mowa o towarze o zbliżonych parametrach i jakości, więc nikt zdrowo i logicznie myślący, nie płaci za transport 200 km. jeśli jest możliwość dostarczenia ładunku z 50 km !!! klaar ??

Opublikowano
mraukot napisał:

damian12345 napisał:

orientuje się ktoś ile teraz może kosztować morawica z odległością 200 km do kopalni?

A czemu akurat z Morawicy ?? ja biorę z Górażdży, bo najniższy koszt transportu. Wziąłem parę lat temu z Morawicy i powiedziałem dość.. nie będę bogacił transportowców. Koszt transportu to często równowartość towaru, a mnie potrzebne jest wapno, nie volvo na polu 😉

będzie brane na dofinansowanie to jeden kit czy będzie kosztowało 50zł czy 100zł/t. Morawica ma większą reaktywność. A ile Cie kosztował ten lhoist z Górażdży?

Opublikowano

Jaką większą reaktywność ?! takie samo gówno to jak i tamto ! wszystko zależy od stopnia zmielenia, a na ten przykład morawicki węglan miał wtedy frakcję poniżej 0.5 mm w ilości ok. 54%, natomiast ten z Lhoista ok. 65%. Gołym okiem było widać że lepiej zmielone.. Oczywiście różnica jest w kolorze, bo opolskie węglany mają barwę żółtawą. Apropo's ceny, to w 2018 r. płaciłem 58 zł/t netto, zamawiane w Techmot Opole. Odnośnie Morawicy, to przecież w pobliżu są jeszcze takie zakłady jak Trzuskawica, Celiny, Bukowa, Drugnia Rządowa... Co tak wszyscy upierdolili sobie tą jedną Morawicę ??

Opublikowano
11 godzin temu, Morion napisał:

Miałeś rację. Porobiłem zdjęcia i zareklamowałem. Niestety uznali tylko w 20% grubszą granulację, i tyle kasy zwrócili, ale dobre i to. Przyczyną była awaria sit. Dzięki za czujność :)

dobre i to  jak to rozsiejesz zawsze coś podziała 

@bialy2005 do kiedy jest dostępny radkowit premium  czy cały rok?

Opublikowano

to jak dobrze się wszystko ułoży to koniec września/październik albo luty się odezwę 

Opublikowano
9 godzin temu, damian12345 napisał:

W granicach 76zł. netto. Czas oczekiwania do 2 tygodni.

Opublikowano
20 godzin temu, mraukot napisał:

Generalnie wapna węglanowe i dolomitowe u większości producentów są dość podobnie rozdrobnione. Działanie też jest bardzo zbliżone i co najważniejsze, ceny u producentów też są podobne. O cenie wapna u rolnika decyduje najczęściej odległość od kopalni.

Dlatego zgadzam się, że trzeba kupować te najtańsze czyli od najbliższego producenta.

Jak jesteś z lubelskiego to np Morawica, jak z opolskiego to np Górażdze a jak mieszkasz tak na północ od autostrady A2 to pewnie najtaniej wyjdzie Kujawit.

21 godzin temu, damian12345 napisał:

Krąży mit, że "dolomit nie działa". Bzdura.

Tu jak widać kolejny zadowolony głos, że dolomit dobrze działa. I to Siewierz a więc wcale nie jakiś super dobrze rozdrobniony.