Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co by nie było czy cukier puder to jest dolomit ...on działa wolniej i tyle jest bardzo dobry na uregulowane już działki bo działa nam bardzo długo bardzo dużo utrzymuje poziom pH przez coroczne uwalnianie . Chcesz szybko odkwasic weź kredę albo tlenek

Opublikowano

zrobcie sobie badanie po roku od zadtosowanua radkowitu premium i wtedy juz nie bedziecie pisali tych bredni ze dolomit to dolomit😀

wczoraj przyszly mi kolejne badania z testowej dzialki, jesienia 2018r wyjsciowe 3,9ph, poszlo ze 3 t nawet bez mieszania na sciernisko, wiosna bylo już 5.3pH w wierzchniej warstwie, zaorane dodatkowe 3-4t premium przed siewem kuku rok temu. Teraz jest 6,4 magnez bardzo wysoko po 1,5 roku.

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Co by nie było czy cukier puder to jest dolomit ...on działa wolniej i tyle jest bardzo dobry na uregulowane już działki bo działa nam bardzo długo bardzo dużo utrzymuje poziom pH przez coroczne uwalnianie . Chcesz szybko odkwasic weź kredę albo tlenek

Chybaś zapomniał o reakcyjności, 

Jak niektóre dolomity mają po 90% 

To jak mogą nie działać?

Opublikowano
bialy2005 napisał:

zrobcie sobie badanie po roku od zadtosowanua radkowitu premium i wtedy juz nie bedziecie pisali tych bredni ze dolomit to dolomit😀

wczoraj przyszly mi kolejne badania z testowej dzialki, jesienia 2018r wyjsciowe 3,9ph, poszlo ze 3 t nawet bez mieszania na sciernisko, wiosna bylo już 5.3pH w wierzchniej warstwie, zaorane dodatkowe 3-4t premium przed siewem kuku rok temu. Teraz jest 6,4 magnez bardzo wysoko po 1,5 roku.

Potwierdzam.Nie chce znać innego wapna szybko odkwasza I wprowadza sporo magnezu.Na działkach które wydzierżawilem nic nie chciało rosnąć dziś jest piękna kukurydza.Przez półtorej roku poszło 8t Premium plus 50t obornika na ha.

Opublikowano
8 godzin temu, WojciechFirus napisał:

Panowie, po jakim czasie przyszły wam zwroty za wapno od złożenia wniosku, i jak to jest czy za dzierżawy też się dostaje, czy tylko na działki we własnym posiadaniu?

Zależy jaki podałeś termin wysiewu wapna. Ja wniosek złożyłem gdzieś listopad grudzień zeszłego roku. Wpisałem termin do 20 kwietnia 2020.. Decyzja przyszła z tydzień czy dwa po tym terminie. W niej napisane, ze maksymalny termin wypłaty to 30 września. Ale kasa była już gdzieś chyba w maju. Albo czerwcu. Ale chyba koniec maja.

Opublikowano
Dnia 4.07.2020 o 08:00, patrykb2736 napisał:

Potwierdzam.Nie chce znać innego wapna szybko odkwasza I wprowadza sporo magnezu.Na działkach które wydzierżawilem nic nie chciało rosnąć dziś jest piękna kukurydza.Przez półtorej roku poszło 8t Premium plus 50t obornika na ha.

U mnie nie chciał rosnąć owies a po 50t kredy na 7.5ha rośnie obecnie rzepak także tego. 

Opublikowano

Tomek90

Te 7t kredy to jednorazowo dałeś czy przez kilka lat? 

Ile pH ci podniosła ta dawka? 

Doradca z omya mówił że max jednorazowo 3t, więcej niema sensu i tak w ubiegłym roku dałem na wszystkie dzialki. 

Efekt też jest, poniżej zdjęcie pszenicy z ubiegłego roku w tym miejscu ph bylo 3.4

W tym roku kukurydza jest już normalna, tylko minimalnie niższa od reszty

IMG_20190420_114639.jpg

Opublikowano

Tomek90 napisał: Dnia 4.07.2020 o 08:00, patrykb2736 napisał: Potwierdzam.Nie chce znać innego wapna szybko odkwasza I wprowadza sporo magnezu.Na działkach które wydzierżawilem nic nie chciało rosnąć dziś jest piękna kukurydza.Przez półtorej roku poszło 8t Premium plus 50t obornika na ha. U mnie nie chciał rosnąć owies a po 50t kredy na 7.5ha rośnie obecnie rzepak także tego.  Będę na jesień robił badania zobaczymy ile ph podskoczylo z 4, 4,5 i wtedy napiszę coś więcej. Ta dawka kredy była dana w jednym roku?

Opublikowano

dlaczego uwazacie ze dawka jednorazowa powyzej 3 ton kredy na ha  spowoduje cos złego?  u mnie na pryzmie łaza slimaki a w srodku dzdzownice siedza i raczej bakteriobojczych własciwosci to ona nie ma,,, co innego tlenkowe

Opublikowano
3 godziny temu, patrykb2736 napisał:

Tomek90 napisał: Dnia 4.07.2020 o 08:00, patrykb2736 napisał: Potwierdzam.Nie chce znać innego wapna szybko odkwasza I wprowadza sporo magnezu.Na działkach które wydzierżawilem nic nie chciało rosnąć dziś jest piękna kukurydza.Przez półtorej roku poszło 8t Premium plus 50t obornika na ha. U mnie nie chciał rosnąć owies a po 50t kredy na 7.5ha rośnie obecnie rzepak także tego.  Będę na jesień robił badania zobaczymy ile ph podskoczylo z 4, 4,5 i wtedy napiszę coś więcej. Ta dawka kredy była dana w jednym roku?

Nie po owsie auto kredy, potem po pszenzycie auto kredy. Pszenica zasiana po pszenzycie bezorkowo bez plam, teraz rzepak tak samo. Robiłem badania w tym roku.

Opublikowano
28 minut temu, mirekcich napisał:

dlaczego uwazacie ze dawka jednorazowa powyzej 3 ton kredy na ha  spowoduje cos złego?  u mnie na pryzmie łaza slimaki a w srodku dzdzownice siedza i raczej bakteriobojczych własciwosci to ona nie ma,,, co innego tlenkowe

A kto napisał że spowoduje coś złego? W miejscach gdzie leżała gromada kredy rośliny rosną tak samo. 

Opublikowano
23 minuty temu, mich18 napisał:

Panowie wapno kujawit węglanowe czy może coś innego polecicie lepszego? 

Zależy czy trzeba magnezu czy tylko wapnia zależy od lokalizacji to nie da się określić czy te będzie dobre. Jak masz słabe ph to węglanowe kredę jak ph jest w miarę a magnez slaby to dolomitowe. 

Opublikowano
15 minut temu, mich18 napisał:

Jestem z kujawsko pomorskiego, magnez jest w normie bo sypie co roku kizeryt

No to szukaj węglanu bo krede masz daleko i będzie sporo za transport

• Like 1