Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano
14 godzin temu, Pstrąg napisał:

Panowie lepiej dać w tym roku 2,5-3t/ha radkowit premium i za rok to samo czy dowalić w tym roku 5t? Ziemia lekka, ph 4-4,5

Lepiej jest podzielić dawki, chyba że dobrze głęboko wymieszasz gruberem żeby wapno było na różnych glebokosciach. Ja po podorywkowym byłem zadowolony.

23 godziny temu, strumian napisał:

mam pytanie czy inwestować w wapno radkowit premium czy zwykłe z Morawicy ? 

I To i to jest dobre, ale lepsze radkowitP tyle że  może  pylić przy rozsiewie.

Opublikowano

Wapno z oczyszczalni?? Tzn osady dezynfekowane wapnem? Oczyszczalnie dezynfekują osad wapnem palonym ale z tego co pamiętam można go stosować tylko na glebach o pH powyżej 5,6 (przynajmniej tak było kilka lat temu) bo osad jest bezpieczny pod względem biologicznym ale wciąż może zawierać metale ciężkie, które uaktywniają się w glebie przy niższym pH.

Opublikowano

Pytanie do osób co są w temacie mam zamiar zamówić wapno jak dzwoniłem np do Morawicy to za skład wapna wychodzi 2200zł gdzie samo wapno jakieś 700zł cena orientacyjna i tyle będzie uwzględnione na FV a wiec zwrotu dostanę jedynie za samo wapno a transport to już z własnej kieszeni ? Jak to działa 

Opublikowano
21 godzin temu, zetorr6441 napisał:

Masa

Mój draminski pokazuje do 0.2 różnicy ze stacją. 

Może coś źle skalibrowałes? 

Ja wsypuje pół szklanki ziemi i wlewam trochę wody demineralizowanej tak aby powstało błotko

Ile mniej więcej tej wody wlewasz ??  Pół szklanki , szklankę  ? Mniej więcej ? W zależności ile wody wleje to pokazuje inny wynik

Opublikowano
1 godzinę temu, PawelS napisał:

Pytanie do osób co są w temacie mam zamiar zamówić wapno jak dzwoniłem np do Morawicy to za skład wapna wychodzi 2200zł gdzie samo wapno jakieś 700zł cena orientacyjna i tyle będzie uwzględnione na FV a wiec zwrotu dostanę jedynie za samo wapno a transport to już z własnej kieszeni ? Jak to działa 

Mi przywiozła firma gdzie płaciłem za wapno wraz z transportem czyli 2600 zł kosztowala łódka wapna i tyle bylo wystawione na fakturze nie było rozbite na towar i transport kwestia kto jak może wystawić

Opublikowano (edytowane)

Wapno z Morawicy weglanowe 55% cena za tonę z transportem 95zl brutto jakieś 300km odległość to dobra cena ? I to już te niby lepsze koloru białego 

Edytowane przez PawelS
Opublikowano

zależy w którą stronę to jedzie, nie każde 300 km wycenia się tak samo :) myślę, że ta cena jest dość wysoka, taniej bym Ci przywiózł

a co do transportu w jedną stronę przewoźnicy chętnie jeżdżą, a w drugą jak nie zapłacisz pusto pełno to nie chcą jechać..

Opublikowano
39 minut temu, Morion napisał:

Jakby kogoś interesowało to tak wygląda wapno z kopalni Siewierz.

IMG_20200601_191546_HDR.jpg

IMG_20200601_191643_HDR.jpg

miałem wapno z siewierza  kilka razy i tak nigdy nie wyglądało  kolor miało inny o kamieniach nie wspominając masz na to cos fakture i certyfikat?

Opublikowano

@PawelS Magnezowe

24 minuty temu, szczypka napisał:

miałem wapno z siewierza  kilka razy i tak nigdy nie wyglądało  kolor miało inny o kamieniach nie wspominając masz na to cos fakture i certyfikat?

Mam fakturę bo brałem na dofinansowanie. Nie wiem o jakim certyfikacje mówisz? Dostałem jakiś Atest do sprawozdania z badań, to o to chodzi? Samo wapno jest wilgotne i coś jakby żółtobeżowe i ma nieco grubszej frakcji. Powinno wyglądać inaczej?

Opublikowano
7 minut temu, Morion napisał:

@PawelS Magnezowe

Mam fakturę bo brałem na dofinansowanie. Nie wiem o jakim certyfikacje mówisz? Dostałem jakiś Atest do sprawozdania z badań, to o to chodzi? Samo wapno jest wilgotne i coś jakby żółtobeżowe i ma nieco grubszej frakcji. Powinno wyglądać inaczej?

na fakturze lub/i na atescie powinna być opisana frakcja (grubosć) lub oznaczenie   wapno z siewierza ma frakcje 0-2mm a to co masz ma zdecydowanie grubszą frakcje zgłoś problem do sprzedawcy niech przyjedzie przedstawiciel kopalni i albo niech sobie to zabiorą i przywiozą dobry towar albo niech oddadzą kase  

Opublikowano

pytanie mam czy na to dofinansowanie najpierw daję próbkę do badania gleby i po przyjściu wyników zamawiam wapno czy mogą mi przywieźć wapno najpierw i potem dopiero załatwiać to wszystko. Wapno już zamówiłem i nie wiem czy nie zrobiłem błędu. Ktoś podpowie czy będzie dobrze?

Opublikowano

Witam Panowiee :) potrzebuje porady.. Mianowicie chciałbym podnieść pH gleby które waha się od 4.5 do 5.5. ( próbki brane w zeszłym roku, po pobraniu poszło 2.5t/ha weglanowego) I teraz pytanie jakie wapno dać?? Ziemię różna, mozaika i ciężka mada. Pomożecie?