Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie, jak kupujesz ciągnik na dotacje to nikt ci nie wylicza czy dealer zapłacil za transport czy ty w cenie ciągnika

Opublikowano
13 godzin temu, maroko napisał:

Dostałem wczoraj pocztą wyniki badań próbek gleby. I z kilkunastu próbek zalecają tylko 3 działki zwapnować. Ogółem czystego składnika zalecają dać 15,20 tony. Średnia dawka 3,69 t/ha.

Czyli jeżeli kupię łódkę wapna węglanowego powiedzmy o zawartości CaO 50% za cenę np. 2500 zł. to do całości dostanę zwrot za to wapno? Jak to liczyć?

Kompletnie tego nie rozumiem.

To ze zalecaja 15.2t cao wcale nie oznacza ze dostaniesz na tyle dofinansowanie, bo jezeli masz na tych działkach pow 5.5ph to nie distaniesz ani grosza mimo ze wapnowac zalecaja... 

Jezeli spelniasz warunki i kupisz wapno 04 np morawice 27t za 2700zl to dostaniesz dotacji 2700zl pod warunkiem ze nie przekraczasz 50ha

Opublikowano
13 godzin temu, maciej napisał:

Na tira takiego wapna wejdzie 27 ton max czyli 13,5 t czystego składnika i teraz liczysz 13,5 x300 zł max do wydania albo jak kto woli 27 t x150 zł. Ile będzie na fakturze tyle zwrócą. Nie wiem tylko czy z VAT czy bez

Dzięki. Czyli teraz tylko zamówić wapno i złożyć wniosek z fakturą zakupu?

27 minut temu, zetorr6441 napisał:

To ze zalecaja 15.2t cao wcale nie oznacza ze dostaniesz na tyle dofinansowanie, bo jezeli masz na tych działkach pow 5.5ph to nie distaniesz ani grosza mimo ze wapnowac zalecaja... 

Jezeli spelniasz warunki i kupisz wapno 04 np morawice 27t za 2700zl to dostaniesz dotacji 2700zl pod warunkiem ze nie przekraczasz 50ha

Ale u mnie zalecenia są tylko do tych działek na których wyszło ph poniżej 5.5 

50 ha nie przekraczam :) 

Może ktoś polecić jakieś dobre wapno/dostawcę w kuj- pom. ?

Opublikowano
56 minut temu, DamianRolnikSkup napisał:

A kto mi zabroni naliczać marże taka jaka chce? Moja firma, moje warunki 

A odpowiedź na to pytanie masz też post wyżej ode mnie, odbierałeś w tej cenie ode mnie z placu. 

Nie beda zwracac za rozsianie i transport. A transport to sa duze koszty i zazwyczaj transportu nie na fakturze jako oddzielna pozycja. 

Opublikowano (edytowane)

Weście przeczytajcie sobie info na OSCHR i nie zadawajcie głupich pytań kto ile dostanie i za co, a może tyle albo tyle. Tam wszystko pisze kiedy się należy zwrot i w jakiej kwocie kto dostanie.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Janusze!!!!

faktura za wapno ma być opłacona na konto kopalni  a to by oznaczało że transport pomimo że droższy  pokryjecie ze swojej kieszeni

podobnie prawdopodobnie z analizami

Opublikowano
10 minut temu, TheRolnik1992 napisał:

A czemu na kopalnie? to tak jak nasiona kupujesz i bierzesz zwrot to masz fakturę od producenta czy z centrali lub sklepu W którym kupisz?

nie wiem jak tobie ale mnie jeszcze nigdy składając wniosek o zwrot za materiał siewny koszty kuriera nie zwrocili

dostaliście kiełbaskę wyborczą w postaci dofinansowania wapna i cieszycie się jak mały pies pchłami

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, ordynator napisał:

Janusze!!!!

faktura za wapno ma być opłacona na konto kopalni  a to by oznaczało że transport pomimo że droższy  pokryjecie ze swojej kieszeni

Januszu !!! Takie prawdopodobne informacje potwierdź wpierw konkretnym zapisem.

Jak na razie nikt z nas nic nie dostał, będę się cieszył jak kasa będzie na kącie a wapnować i tak trzeba więc jak coś skapnie rolnikom to dobrze a jak nie to kij im w ucho, każdy ma swój rozum i nie mierz innych swoimi kiełbaskami.

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ordynator napisał:

Janusze!!!!

Januszu wapno możesz kupić nie od kopalni a od pośrednika. Takim pośrednikiem może być kierowca ciężarówki, który sobie wozi to wapno. Płaci w kopalni i sprzedaje a ty płacisz mu. Może to być hurtownia rolna. Sprzedadzą ci wapno z transportem gratis. Na fakturze będzie wyszczególniona zapłata za wapno. Transport oczywiście będzie wliczony w cenę. Ale tego nie będzie widać na fakturze.

Możesz tez kupić wapno na podobnej zasadzie z kopalni. Kopalnia sprzeda ci wapno z wliczonym transportem, który będzie gratis. masz tak samo wtedy jedną pozycję na fakturze zapłata za wapno.

PS ja do tej pory coś tam wapnowałem. Ale na pewno za mało. W tym roku i tak miałem zamiar zrobić to porządnie. Dadzą nie dadzą i tak szykował się wydatek.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, ordynator napisał:

Janusze!!!!

Chciałeś wyjść na mądrego a zrobiłeś z siebie głupiego. :D

• Haha 3
Opublikowano
Proponowałbym wejść na stronę jakiegokolwiek oscchr'u i tam linki do szczegółowych informacji co i jak w sprawie dofinansowania, są także przykładowe wzory wniosków. Wystarczy przeczytać zawarte tam informacje ze zrozumieniem i w większości będzie wiadomo jak będzie przyznawana ta dotacja.
  • Like 2
Opublikowano

wiem że jedna próbka nie więcej jak na 4 ha  a co w przypadku kiedy jedno pole składa się z więcej niż jednej działki  przykładowo jeden mój kawałek ma 0,98 ha  a składa się z trzech działek   wystarczy wtedy jedna próbka czy trzeba robić trzy 

Opublikowano
42 minuty temu, szczypka napisał:

wiem że jedna próbka nie więcej jak na 4 ha  a co w przypadku kiedy jedno pole składa się z więcej niż jednej działki  przykładowo jeden mój kawałek ma 0,98 ha  a składa się z trzech działek   wystarczy wtedy jedna próbka czy trzeba robić trzy 

Wystarczy jedna