Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Chce rozsiac krede wapienna 1.3t na 1.5ha. Narazie ziemia przymarznieta, a nalezy krede wymieszac z ziemia. (mysle o wymieszaniu kultywatorem) Siac juz czy poczekac az mroz pusci? W polowie kwietnia chciałbym wywiesc obornik i zaorac, a po wapnowaniu nalezy odczekac 3/4 tygodnie dlatego zastanawiam sie jak sobie poradzic.
Opublikowano

Jak masz równe pole i niewiele śniegu  to siej. Ładnie się rozpuści wraz z topniejącym śniegiem.

Opublikowano

Zostało mi jeszcze kilka ton kujawitu. Przydałoby się na jeszcze jedną działkę sypnąć wapno, ale musi iść też na nią obornik. Czy wysiać teraz wapno (póki zamarznięte) i później na to obornik. Czy 2 opcja - teraz wapno, jak odmarznie kultywator i dopiero na to obornik i pług?

1 opcja tańsza, ale czy obornik z wapnem nie wejdzie w jakąś reakcję (po mimo, że wapno będzie już leżało na polu jakieś 2 - 3 tyg)?

Opublikowano

Tylko teraz pytanie co lepiej sobie odpuścić (wapno, czy obornik).

To jest V klasa, ph 5,2, obornik dawany ostatnio w 2015 roku (po nim raz kukurydza, potem żyto). Teraz ma być zasiana znowu qq - bez pożądnej dawki obornika coś marnie widzę ten plon. Druga sprawa, że już na jesień odpuściłem sobie obornik, bo nie dało się wjechać - teraz jest tego taka ilość, że  muszę go rozrzucić.

W takim razie z wapnem chyba zaczekam aż zbiorę kukurydzę. Wysieję tylko na działkę, gdzie obornik poszedł w ubiegłym roku na wiosnę, póki jeszcze ziemia nie puściła, a później pług.

Opublikowano

@Xeona to wapno jest luzem czy w bb? jak w bb ok, jak luzem to trzeba dobrze zabezpieczyć przed "pogodą" bo później mogą być problemy z wysianiem. Dlatego też zasugerowałem żeby najpierw puścić wapno, bo obornik jakby poleżał na hałdzie to raz że mu nic nie bedzie, a dwa przepaliłby sie i miałbyś lepszy towar :)

Opublikowano (edytowane)

@Zawisza wapno jest luzem wysypane na polu od września. Na wierzchu zrobiła się skorupa jakieś 6 cm gruba. Jednak po ruszeniu ładnie się rozsypuje, także nie powinno być źle.

Edytowane przez Xeon
Opublikowano

Panowie, mam pytanie odnośnie wapnowania.

Mam działkę 15 ha, na której zaczęły pojawiać się "wypaleniska", ok 0,5 ha na których nie rosło nic. Poleciałem z próbkami i wyszły mi wyniki oscylujące w granicach głównie 4,2-4,7, gleba lekka/średnia. Na wypaleniskach pH ok 3,6-3,8, czyli mam przyczynę, glin zabija rośliny. Gdyby nie wypaleniska nie miałbym żadnych podejrzeń, bo plony były przyzwoite, ale jak się okazało, ojciec nie wapnował tej działki od 5-7 lat.

Aktualnie jest na niej pszenica, po niej przyjdzie rzepak. Pod rzepak nie powinno się wapnować, ale pH jest na tyle niskie, że ta działka chyba tego wymaga. Pytanie - jakie wapno byłoby najlepsze i jak podzielić dawki? Chcę je rozbić na dwa razy - teraz w mniejszej dawce pod rzepak, żeby nie zaburzać wschodów, a za rok większa dawka. Polecacie wapno z jakiejś konkretnej kopalni? Będę wdzięczny za poradę.

Opublikowano (edytowane)

Tak z pamięci - 2.5 tony kredy na hektar i powtórka w tej dawce w drugim roku lub w drugim roku wapnem magnezowym (ok. 1.5 T/ha). W tabelach z informacjami o konieczności wapnowania wybierasz pozycję "konieczne". U Ciebie 5-7 lat a pola, które ja uprawiam nie były wapnowane 20 lat.

Według zaleceń OSChR dawkowanie wygląda tak: na gleby bardzo lekkie 3 T/ha CaO, na gleby lekkie 3.5 T/ha CaO. 1 tona CaCO3 to 0,56 T CaO. 1 tona MgO to 1,39 tony CaO.

Edytowane przez a1fe26c2
Opublikowano

koledzy mam pytanie wziołem ziemie w dzierzawe i kupiem krede nawozową polcalcu aby szybko odkwasić pole które ma pH 4,1 ale za cholere niewiem jak ustawić rozsiewacz sipma- antek. zawsze sypałem wapno z morawicy piastem. Nawóz polcalcu do jakiego nawozu przyrównać aby jakaś norma wysiewu z tych tabelek wyszła. z góry dziękuje za pomoc

Opublikowano

E już chyba przesadzasz. Aż tak trudne to nie jest, a z wapnem to nie apteka - jak dasz  50 kg więcej lub mniej to niewielka różnica.

Jak miałeś polifoskę 6 czy 8 to możesz zrobić na takich ustawieniach. granula chyba podobna, a po wsypaniu biga do rozsiewacza powinieneś widzieć objętościowo do którego bardziej przyrównać. Yara bella extran 27 też ma podobną granulę

Opublikowano
13 godzin temu, tyran3 napisał:

koledzy mam pytanie wziołem ziemie w dzierzawe i kupiem krede nawozową polcalcu aby szybko odkwasić pole które ma pH 4,1 ale za cholere niewiem jak ustawić rozsiewacz sipma- antek. zawsze sypałem wapno z morawicy piastem. Nawóz polcalcu do jakiego nawozu przyrównać aby jakaś norma wysiewu z tych tabelek wyszła. z góry dziękuje za pomoc

Nie podałeś jaka kategoria gleby.

Zakładając, że to gleba lekka, przy pH 4,1 wapnowanie określa się jako konieczne, dawka 3,5 t CaO/ha. Przyjmując że Polcalc ma ok 50% CaO, rozsiewacz ustawiasz tak, żeby dać 7 t/ha.

• Like 1
Opublikowano

koledzy bez jaj perzu było po kolana, 3 x talerzowałem zaorałem i zasieje owies albo urośnie albo bedzie chociarz zielona słoma owsiana do byków:D wiec wiecej jak 500kg polcalcu niedam. Teraz mam wybór albo zrobić boską uprawe( co Pan Bóg da) albo odłogować bo kuku na takim czymś też nie urośnie. Po zniwach dam randupa i wtedy odkwasze własciwie.

Opublikowano

z morawicy to dawałem 4- 5 ton/ha a to jest kreda granulowana pierwszy raz mam taki wynalazek