Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Wyślę pw, dodam tylko tyle, że wapno chłopaki zazwyczaj wożą powrotnym transportem, bo w tamtą strone wozą obornik sadownikom

@@edittt

@Tomek90

Wyczyść skrzynkę.

Edytowane przez Zawisza
Opublikowano

Tak się zastanawiam czy któryś z przeciwników granulatu go stosował i zrobił badania przed i po ? 

Ja na jesień kupiłem tlenek. Oxyfertilu 90.  Zobaczymy jak dziala.Do tej pory używałem kredę. Muszę sprawdzić wyniki badań te sprzed 3 lat i te z jesieni 17.  Ale z pamięci wiem że niektóre działki poszły o 1 do góry. Dawka to zalecane  :) 500 kg na hektar 

Opublikowano

@Taurus83 co to za różnica robić badanie po granulowanej kredzie, a po kredzie zwykłej sypkiej?

Opublikowano

Miałem siać wapno na to pole na wiosne, ale tak wyszło z czasem że się nie wyrobilem. Chcę teraz siać owies na tym polu. Stosować jakieś nawozy przedsiewnie? Co polecacie po żniwach na to pole? Czy kreda wapniak koszelowski granulowany będzie dobrym rozwiązaniem? Dodam że granulat tylko wchodzi w grę 😉

IMG_20171120_135450.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

@Taurus83 co to za różnica robić badanie po granulowanej kredzie, a po kredzie zwykłej sypkiej?

taka że gro osób pisze że 500 kg to za mało na podniesienie ph iże "przepłaciłeś"... niektórzy piszą że nie mają rcw dlatego sypią kredę.  jak ktoś zamówki kredy w proszku zamiast w granulacie na dały areał to mu jeszczce starczy na rcw 

Opublikowano

Najgorzej u ciebie z fosorem. Ale to nie dziwne przy tak niskim ph. Powinieneś zastosować przedsiewnie jakiś typowy nawóz NPK. Po zniwach z racji wysokiej zawartości magnezu, kreda to najlepszy wybór. Tylko przy takiej biedzie z ph musisz sypać po 3 tony rocznie ze trzy lata. Policz sam jakie poniesiesz koszty przy granulacie. 

Z drugiej strony nie wiem jaka powierzchnia tej działki i jeśli chodzi tylko o tą działkę to brać cały skład wapna mija się z celem dla małej powierzchni. 

Opublikowano
Powierzchnia tej działki to 1,2ha.Byl to 20 letni ugór zarośnięty drzewami,wszystko wykarczowane, glifosat orka zimowa. Teraz chce siać owies. Czy przy takim niskim pH jeśli zastosuje NPK zostaną te nawozy pobrane, ile wysiać na ten areał np Polifoski 6? Na reszcie działek pH mam uregulowane, także więcej wapna niepotrzebuje. Doradzano mi wlasnie z ta kreda z Koszelówki,żeby zastosować ok 1t i pH powinno wzrosnąć o 1 pkt w dość szybkim czasie w porównaniu do zastosowania węglanu. Później znowu sypnąć tej kredy w miarę potrzeby.
Opublikowano (edytowane)

Możliwe że od tony wzrośnie Ci o punkt to ph. Mi z trzech ton dolomitu z magnezem wzrosło o około punkt. Kreda to co innego

Edytowane przez ZYLA
Opublikowano
2 godziny temu, kamil255 napisał:

Jak z tym nawożeniem przedsiewnym,zostanie ten nawóz pobrany przez owies?Ile wysiać tej Polifoski?

Na zakwaszone pole zastosuj amofoskę która będzie wykorzystana o wiele lepiej niż polifoska w takich warunkach.

Polifoski to nawozy na gleby o uregulowanym pH. Tam są bardzo dobrze przyswajalne i wykorzystywane.

Jak najwcześniej się da zastosuj to wapno i z 300 - 350kg amofoski np 4-12-20 czy innej i przemieszaj z glebą niech sie rozpuszcza.

Zaraz po żniwach najlepiej na ściętą słomę ponownie wapnowanie w porządnej dawce i powoli wyprowadzisz to pole.

Opublikowano
Dnia 13.03.2018 o 13:08, Taurus83 napisał:

taka że gro osób pisze że 500 kg to za mało na podniesienie ph iże "przepłaciłeś"... niektórzy piszą że nie mają rcw dlatego sypią kredę.  jak ktoś zamówki kredy w proszku zamiast w granulacie na dały areał to mu jeszczce starczy na rcw 

Ale nie odpowiedziales na pytanie kolegi. Jaka jest różnica miedzy wysypaniem pół tony granulatu a pół tony sypkiej kredy? Przeciwnicy granulatu to osoby które używają rozumu i mają świadomość że w granulacie płaci się za proces granulacji dlatego płacisz za tone 400 zł a nie 100 zł tak jak ma to miejsce gdy bierzemy z kopalni. Zwolennicy granulatu to osoby które wierzą w cuda a nie w nauke i myśla że dając 200 kg granulatu podniosą ph gleby.

Dnia 13.03.2018 o 22:03, PITER88 napisał:

Na zakwaszone pole zastosuj amofoskę która będzie wykorzystana o wiele lepiej niż polifoska w takich warunkach.

Polifoski to nawozy na gleby o uregulowanym pH. Tam są bardzo dobrze przyswajalne i wykorzystywane.

Jak najwcześniej się da zastosuj to wapno i z 300 - 350kg amofoski np 4-12-20 czy innej i przemieszaj z glebą niech sie rozpuszcza.

Zaraz po żniwach najlepiej na ściętą słomę ponownie wapnowanie w porządnej dawce i powoli wyprowadzisz to pole.

Uzasadnij swoją wypowiedź odnośnie amofoski i polifoski. Dlaczego niby amofoski są na zapuszczone gleby a polifoski na o uregulowanym ph? 

Opublikowano
Panowie to jak wkoncu z tymi nawozami, bo już mam mętlik w głowie. Stosować czy nie? 😂 Na studiach mnie uczyli, że jak pH jest za niskie to nawozy nie będą pobrane. @knoro93 Ja mam pełną swiadomsc, że przepłace za granulat czyli za taką postać w jakiej jest to wapno, ale tak jak pisałem wcześniej potrzebuje tylko tą jedną działkę odkwasić i całego składu wapna nie zamówię a druga sprawa to brak sprzętu do jego rozsiania. Jak kupie granulat to zostanie zastosowany w dużej dawce kilkukrotnie. Dobrze piszesz, że niektórzy myślą że granulatu wystarczy np te 200kg tak jak nawozu i to zdziała cuda 😀
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, kamil255 napisał:

Panowie to jak wkoncu z tymi nawozami, bo już mam mętlik w głowie. Stosować czy nie? 😂 Na studiach mnie uczyli, że jak pH jest za niskie to nawozy nie będą pobrane. @knoro93 Ja mam pełną swiadomsc, że przepłace za granulat czyli za taką postać w jakiej jest to wapno, ale tak jak pisałem wcześniej potrzebuje tylko tą jedną działkę odkwasić i całego składu wapna nie zamówię a druga sprawa to brak sprzętu do jego rozsiania. Jak kupie granulat to zostanie zastosowany w dużej dawce kilkukrotnie. Dobrze piszesz, że niektórzy myślą że granulatu wystarczy np te 200kg tak jak nawozu i to zdziała cuda 😀

Sianie regularnie wapna granulowanego w dawce 1 tony co roku np kredy jakiejs granulowanej napewno by przyniosły efekty tylko jakim kosztem. Jeśli nie masz innej możliwości to siej ale te wapno mało Ci pomoże ponieważ wapno granulowane potrzebuje ok 2-3 miesiace żeby sie rozpuścić i zaczac działać także w wiekszosci na rośline nastepcza bedzie działać. Jeśli chodzi o polifoske to potas siarka magnez beda działać na wiosne natomiast forsfor również dopiero zacznie działać pod rośline nastepcza. Jako że to ugór nie pchałbym się w nitrofoski w których efekt podobno jest szybki jesli chodzi o działanie fosforu. Zastosuj jakąś odżywke fosforową ale polifoske jak najbardziej daj ok 250 kg dla samego podniesienia zawartości składników pokarmowych w glebie. Najlepiej to badanie gleby żebyś zrobił. Wapno jak bedziesz siał to pamietaj o odstepie w sianiu amonowej formy azotu ponieważ dochodzi do ulatniania się amoniaku a wiec straty azotu.

Edytowane przez knoro93
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za radę, po tym owsie w jesieni chciałbym na tym polu zasiać pszenicę. Po zebraniu owsa planuje dać minimum tone kredy. Później przed siewem NPK i wczesną wiosną przed podaniem azotu znowu tone kredy i myślę że powinno być ok

Edytowane przez kamil255
Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam takie pytanie odnośnie nawożenia wiosennego wapnem i azotem w pszenicy. Czy mogę rozsiać WAPNIAK JURAJSKI G i od razu saletrę amonową czy muszę odczekać? Na internecie znalazłem sprzeczne informację, niby na ulotce informacyjnej pisze, żeby nie łączyć tylko z obornikiem i  fosforem, ale wole się Was zapytać :) 

Edytowane przez Gurul