Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie rozumiesz, jak zaorzesz to ta warstwa rozrzuconego wapna będzie leżała 20-30 cm pod powierzchnią gruntu, i będzie wymieszana na poziomie max 2 cm, jak wymieszasz najpierw na 10 cm to jak zaorzesz to górne 10-20 cm będziesz miał czystej ziemi a następne 10 ziemi z wapnem...

Opublikowano

to  ty  nie  rozumiesz 

myślisz że  całośc  wierzchniej  warstwy,  w czasie  orki  trafia  na  sam  spód  bruzdy?  trafia  tam ze 30  % , część  wierzchniej  warstwy  po  zaoraniu jest na  głębokości mniej niż  10  cm 

Opublikowano

Jeśli orzesz ze ścinaczami to mniej więcej tak będzie bo sam tak orałem rok temu i kreda poszła głęboko. W tym roku owies miał tam problem z pobraniem tego wapna - im był większy tym żółte zanikały ale trwało to spory czas. Najlepiej moim zdaniem zaorać na zimę i wtedy rozsiać kredę - o ile chcemy szybko odkwasić. Po kupie kredy co leżała w tamtym roku na łące na pierwszy pokos trawa była 2x wyższa i geściejsza. 

Opublikowano

W zakładzie wapienniczym trzusawica pod Kielcami na hałdzie leży jakiś odpad który można kupić jako mieszanke tlenkowo-węglanową  w cenie 40zł netto za 1t Zawartość CaO 50-70%.

Czy ktoś to stosował i czy warto to siać?

Opublikowano

Jeśli orzesz ze ścinaczami to mniej więcej tak będzie bo sam tak orałem rok temu i kreda poszła głęboko. W tym roku owies miał tam problem z pobraniem tego wapna - im był większy tym żółte zanikały ale trwało to spory czas. Najlepiej moim zdaniem zaorać na zimę i wtedy rozsiać kredę - o ile chcemy szybko odkwasić. Po kupie kredy co leżała w tamtym roku na łące na pierwszy pokos trawa była 2x wyższa i geściejsza. 

To że  trawa  była  wyższa  i gęściejsza - świadczy tylko o  tym, że  kreda jest  bardzo łatwo  dostępna,  nawet  bez mieszania .

To że  owies żółkł znaczy że  czegoś mu brakowało , najprawdopodobniej magnezu , z oraniem  kredy nie ma to nic  wspólnego 

Jak orzesz  ze  ścinaczami , warstwa  skiby którą  załamuje  ścinacz  trafia na  głębokość "+" "-" 10 cm  , spód  bruzdy  w momencie  spadania  skiby ze ścinacza jest już  zasypany , 

Opublikowano

zaoranie wapna po wysianiu to błąd 

można sobie na to pozwolić jak  się walnie kilka ton na ha 

nie bez powodu optymalnym  terminem na wapnowanie jest okres pożniwny bo wtedy można wymieszać go z glebą gruberem talerzówką czy nawet podorywką 

kreda bardzo dobrze się rozpuszcza i jest łatwo dostępna i dlatego nie powinna  trafić zbyt głęboko  

Opublikowano

Może nie tyle co przedsiewnie tylko słabo mieszając co w sumie się pokrywa, bo przedsiewnie znaczy właśnie słabo mieszając. Ale dotyczy to tylko działek mocno zakwaszonych, w takim przypadku wiadomo zależy nam na czasie, aby jak najszybciej daną powierzchnię doprowadzić do stanu użyteczności. Jeśli pH jest w okolicach 5,5 - 6 to można sypać na wierzch.

Opublikowano

Stosownie silnego wapna lub kredy,przedsiewnie to wielki błąd, ponieważ tylko wierzchnia warstwa gleby staje się "odkwaszona" a korzenie idąc w duł dostają "kwas".

to się nazywa ratowanie plonu a nie odkwaszanie  ;)

większym błędem jest sianie w '' kwas ''  

Opublikowano

Ja rozsiałem na skibę,potem kultywatorem zrobiłem i bronami dociążonymi oponami podwójnie zjeżdziłem aby dobrze wymieszać z ziemią i dobrze jest, teraz deszcz powoli rozpuszcza co powoduje przenikanie rozpuszczonego wapna głębiej tak robiłem w innych latach i jest bardzo dobrze i skutek widoczny jak zboże rośnie i potem w czasie żniw najlepiej widać efekty w zbiorach.

Opublikowano

ja rozsiałem krede po tonie. ale cześć pól dalej w ściernisku jest a cześć juz obsiana te po gryce ale od rozsiania spadło ok. 100 l deszczu. ciekawe czy to wapno poszło wgłąb i na ile.

Opublikowano (edytowane)

Wysokie dawki wapna? - MANGAN kolego. Rozumiem, że po prostu patrzyłeś jak te rośliny zdychają? :mellow:  Określ, od których liści postępowała chloroza, to Ci pomożemy.  Wapń ma małe znaczenie pokarmowe roślin, jego zawartość w glebie odpowiada głównie za pobieranie innych pierwiastków. To automatycznie tłumaczy, że należy go wymieszać w całym profilu glebowym. Jak dla mnie ten temat jest zamknięty. 

@UP - nie znam intensywność opadów, ale jeśli nie wystąpił spływ powierzchniowy, to kreda dalej jest w wierzchnich warstwach gleby. Przemieszczanie wapna w glebie to pewnie w granicach 3-5 cm/rok, a średnia ilość rocznych opadów dla Polski - 600mm.

@xzibit0000 - Dobra praktyka rolnicza nakazuje przeprowadzenie badania gleby, aby określić potrzeby nawozowe. Szkoda strzępić języka, więc odsyłam do linku: http://iung.pl/dpr/wapnowanie.html  (po prawej menu)

Kopalina (sypkie) wychodzi najtaniej. Nie opłacasz reklam w prasie, mercedesa prezesa itd. Granulowane jednak łatwo można zastosować interwencyjnie pogłównie. Resztę znajdziesz pod linkiem. 

Edytowane przez ziomal_one
Opublikowano

witam wszystkich. muszę podnieść pH wydzierżawionej ziemni po analizie ph jest poniżej 5 gleba to IVb i V klasa lekka w jakiej dawce zastosować. myslałen nad wapnem węglanowym odmiana 04    52-55%CaO    ze strony wapno-nawozowe.pl  

Opublikowano

Tu masz tabele które rozwieją twoje wątpliwości.

https://nawozy.eu/wiedza/vademecum-nawozenia/co-decydujace-o-efektywnym-nawozeniu/kilka-uwag-o-wapnowaniu.html

do tych tabel podstaw dane z pH gleby,  klasa lekka jak to nazwałeś i jeszcze pozostaje zweryfikować autentyczność parametrów wapna. Jeśli nie jesteś w stanie zweryfikować autentyczności parametrów wapna, czyli zawartości wapna w nim oraz jego reaktywność, pozostaje ci uwierzyć ulotce, ale dla bezpieczeństwa weź poprawkę i zastosuj z 10 - 20 % wapna więcej.

Przy takim pH wskazane jest wapnowanie na dwa etapy, czyli połowa zakładanej dawki wapna teraz a druga połowa np. na wiosnę pod rośliny jare, lub tuż po żniwach jeśli zboża ozime teraz tam będą.