Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chodzi mi o normalną przyczepę rolniczą. O ładowności nawet ponad 3T, Ciekaw jestem co muszę zrobić by ją zarejestrować. Dodaje brak jest papierów od niej zakupiona była ze złomu. Brak tabliczki znamieniowej. Jakie macie propozycje na jej zarejestrowanie i dopuszczenie do ruchu?

Opublikowano

Najlepiej zacząć od pogadania z diagnostą. Powinien powiedzieć co i jak. Albo poczytaj tu:

Forum diagnostów

Pisali o próbach rejestracji przyczep bez papierów.Generalnie jeśli chodzi o rejestrację przyczepy typu sam, to trzeba samemu zbudować ramę do tej przyczepy lub mocno zmodyfikować fabryczną

Opublikowano

Dzisiaj rejestrowałem SAMa DMC 16T. Na stacji załatwili wszystkie potrzebne dokumenty (rysunki, zdjęcia, opinia rzeczoznawcy, nabicie numerów, przegląd) za 600zł + zarejestrowanie coś koło 135zł.

Opublikowano

Czy przyczepę sprowadzoną z Niemiec i nie zarejestrowaną da się w Polsce zarejestrować???

Przyczepa ma tylko umowę kupna-sprzedaży, handlarz co ma do sprzedania tą przyczepę zapewnia mnie że nie ma żadnego problemu z zarejestrowaniem ale wolę się upewnić niż kupić przyczepę bez możliwości rejestracji.

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie zarejestrujesz.Powinien być dowód rejestracyjny,albo brif.U nas to na dowód nie zarejestrują.Muszę mieć tą dużą kartę.Zadzwoń do komunikacji i się spytaj.

Ale pod Zieloną Górą zarejestrował ją ale miał dowód i umowę kupna.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Ale handlarz mówił że w Niemczech przyczep nie rejestrują i dowodu ani tablic niema, jak się pytałem to powiedział że ma umowę kupna-sprzedaży a czy brif ma to nie wiem. Jeżeli będzie umowa kupna-sprzedaży i brif to wystarczy żeby zarejestrować?

Opublikowano

Taa ładne pierdoły, kupił w Niemcach bez papierów za grosze i tyle... nawet stare złomy mają rejestracje.. W Niemcach każda pierdołe sie rejestruje a przyczepy by sie nie miało..?

Opublikowano

panowie, kupujcie tylko sprzęty porejestrowane, nawet jak zapłacicie więcej. Niech handlarzyna bierze na siebie odpowiedzialność. Przyczepa ma być zarejestrowana w PL. Mieć Dowód Rejestracyjny (twardy), wyraźny numer VIN/ramy oraz opłacone OC. Jak ma tylko PC (pozwolenie czasowe zwane miękkim dowodem) to mówcie że załatwicie szybką pożyczkę i przyjedziecie po przyczepę jak już będzie gość miał twardy dowód. A z bajeczkami z rejestracją na SAM'a dajcie sobie na luz i niech handlarz kombinuje jak to zarejestrować.

Przed kupnem polecam też wizytę na Stacji Kontroli Pojazdów jak handlarz nie chce to niech spada na szczaw. Sprzętu jest taki wybór że głowa pęka, cała Polska stoi zasypana tym złomem. Zawsze da się wybrać coś innego albo zbudować przyczepkę od podstaw samemu i zarejestrować ją jako SAM ;)

Opublikowano

witam ja mam takie pytanko. Otóż jest opcja kupna d50 jednak nie posiada ona dowodu rejestracyjnego. Kiedyś należała do skr jak to zrobić żeby ja zarejestrowac czy jest tak opcja?

Opublikowano (edytowane)

:rolleyes:koledzy pomózcie!

Mam przyczepe i chce ją przerejestrować na siebie obecnie jest jeszcze na dziadka(nieżyje 25lat!)

Ale z tym raczej problemu nie będzie -chodzi mi o dowód jest z 82r wydany przez urząd gminy-ostatni przeglad w 94r

Czy oprócz zwykłej pieczątki ze stacji kontroli potrzebne jest jakieś zaswiadczenie z tej stacji?

Wiem ,ze potem musze iść na jakąś stacje żeby mi wydali zaświadczenia o masie, ładowności i wymiarach-miałem tak z ciagnikiem!

Ale chdzi mi o takie zaświadczenie ,że ta przyczepa była na tej stacji-słyszałem ,ze jak kilka lart nie bylo przeglądu to takie musi być?

I jeszcze najważniejsze ten przegląd będzie "zaocznie" robony :rolleyes:

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://images39.fotosik.pl/221/a2056c5c60ac9dfd.jpg&imgrefurl=http://archiwumallegro.pl/stary_dowod_rejestracyjny_wsk_motor_starogard-812197305.html&usg=__8K3eF11nHeDfZ3jXhRPHeZvqXck=&h=462&w=650&sz=79&hl=pl&start=23&zoom=0&tbnid=pO4Jg8q_kC72_M:&tbnh=97&tbnw=137&ei=D204TYqjKsby4gbx37HbCg&prev=/images%3Fq%3Dstary%2Bdow%25C3%25B3d%2Brejestracyjny%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26rlz%3D1I7ADRA_pl%26biw%3D1003%26bih%3D491%26tbs%3Disch:10%2C793&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=618&vpy=123&dur=438&hovh=97&hovw=137&tx=97&ty=57&oei=iGw4TYrmLoGs8gPI7cGcCA&esq=9&page=3&ndsp=8&ved=1t:429,r:2,s:23&biw=1003&bih=491-tego typu -tylko nie wycofany

Czy sama pieczątka wystatczy ,zeby isć do starostwa?

Edytowane przez antonio86
Opublikowano

Jeśli pojazd nie był wycofany z ruchu

to do rejestracji wystarczy dowód rejestracyjny,ważne OC i jakieś zaświadzcenie spadkowe z sądu że stałeś się właścicielem przyczepy w drodze spadku czy jakoś tak.

Jeśli był wycofany z ruchu to zapomnij o rejestracji.

Opublikowano (edytowane)

oc to musze mieć dopiero ,żeby odebrać twardy dowód ,a do rejestracji wystarczy akt notarialny!

Chodzi mi o to czy jak nie było przeglądu 15lat to trzeba jakieś dodatkowe zaświadczenia? Ile kosztuje przegląd?

Edytowane przez antonio86
Opublikowano

Niedawno kupiłem przyczepę HL 5 (w dokumentach TZK 5 ) i byłem w WK w sprawie zarejestrowania tej przyczepy. Poszedłem z wszystkimi dokumentami (tłumaczeniem i resztą papierów) a u nich w komputerze nie mogli znaleźć marki tej przyczepy w dokumentach marka jest napisana po Duńsku VEBSCHLEPPERANHANGERBAU nie wiem co teraz zrobić proszę o pomoc .