Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra trochę się dowiedziałem w urzędzie komunikacji, to może rozwieję jakieś wątpliwości.
Można zarejestrować przyczepę sprowadzoną z Niemiec tam niezarejestrowaną ale potrzebna jest
1. Umowa JA - NIEMIEC, bądź NIEMIEC - HANDLARZ, HANDLARZ - JA   -> musi być przetłumaczona, nawet jak jest dwujęzyczna.
2. Adnotacja na tej umowie, na której widnieje Niemiec, że przyczepa nie była tam zarejestrowana.
3. Musi być na umowie tej z Niemcem oraz tej HANDLARZ - JA: VIN oraz rok produkcji.
4. Oświadczenie, kiedy była przyczepa sprowadzona do Polski, konkretny dzień, miesiąc rok. Oświadczenie pisane przeze mnie albo przez handlarza. Zależy czy kupujemy prosto od Niemca, czy od handlarza.

Druga opcja jeżeli handlarz nam wystawi fakturę, to wtedy nie musimy mieć tej umowy NIEMIEC - HANDLARZ. Sama faktura od handlarza nam wystarczy.
Musi być na tej fakturze natomiast napisane:
1, VIN
2. Rok produkcji
3. Adnotacja, że przyczepa nie była w Niemczech zarejestrowana
4. Data sprowadzenia przyczepy do Polski, konkretny dzień, miesiąc, rok.
Dodatkowo handlarz musi nam dać zaświadczenie o prowadzeniu działalności gospodarczej.

Takie informacje dostałem prosto ze swojego urzędu.
Oczywiście wtedy najpierw dostajemy tablice tymczasowe (czerwone), jedziemy na przegląd i z powrotem wracamy do wydziały komunikacji po już normalne tablice rejestracyjne.

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
3 godziny temu, MrDex napisał:

Dobra trochę się dowiedziałem w urzędzie komunikacji, to może rozwieję jakieś wątpliwości.
Można zarejestrować przyczepę sprowadzoną z Niemiec tam niezarejestrowaną ale potrzebna jest
1. Umowa JA - NIEMIEC, bądź NIEMIEC - HANDLARZ, HANDLARZ - JA   -> musi być przetłumaczona, nawet jak jest dwujęzyczna.
2. Adnotacja na tej umowie, na której widnieje Niemiec, że przyczepa nie była tam zarejestrowana.
3. Musi być na umowie tej z Niemcem oraz tej HANDLARZ - JA: VIN oraz rok produkcji.
4. Oświadczenie, kiedy była przyczepa sprowadzona do Polski, konkretny dzień, miesiąc rok. Oświadczenie pisane przeze mnie albo przez handlarza. Zależy czy kupujemy prosto od Niemca, czy od handlarza.

Druga opcja jeżeli handlarz nam wystawi fakturę, to wtedy nie musimy mieć tej umowy NIEMIEC - HANDLARZ. Sama faktura od handlarza nam wystarczy.
Musi być na tej fakturze natomiast napisane:
1, VIN
2. Rok produkcji
3. Adnotacja, że przyczepa nie była w Niemczech zarejestrowana
4. Data sprowadzenia przyczepy do Polski, konkretny dzień, miesiąc, rok.
Dodatkowo handlarz musi nam dać zaświadczenie o prowadzeniu działalności gospodarczej.

Takie informacje dostałem prosto ze swojego urzędu.
Oczywiście wtedy najpierw dostajemy tablice tymczasowe (czerwone), jedziemy na przegląd i z powrotem wracamy do wydziały komunikacji po już normalne tablice rejestracyjne.

Niech ci importer zrobi przegląd.

Opublikowano
9 godzin temu, asharot napisał:

Pani zapomniała dodać że przegląd jest z ustaleniem danych. Jeśli okaże się po przeglądzie że przyczepa jest ciężarowa to zostaniesz z kupą złomu.

Dlaczego ma się okazać, że przyczepa jest ciężarowa?

7 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

no i pamiętać o tym żeby wykupić OC z chwilą jej zakupu!!!

Nie wykupisz bo nie będziesz miał dowodu rejestracyjnego :)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, MrDex napisał:

Dlaczego ma się okazać, że przyczepa jest ciężarowa?

Diagnosta  ustala dane przy pomocy katologów, nie każda przyczepa 4T jest przyczepą rolniczą.

OC na nr VIN jest praktycznie nic nie ważne tylko tyle że masz kwit. W razie kolizji zakład ubezpieczeń podważy tą polisę ponieważ nie masz przegladu technicznego i zapłacisz za szkodę że swojej kieszeni.

Edytowane przez asharot
Opublikowano
32 minuty temu, asharot napisał:

OC na nr VIN jest praktycznie nic nie ważne tylko tyle że masz kwit. W razie kolizji zakład ubezpieczeń podważy tą polisę ponieważ nie masz przegladu technicznego i zapłacisz za szkodę że swojej kieszeni.

OC po to aby nie czepił się UFG, tylko i wyłącznie a do czasu przeglądu/badania technicznego to lepiej żeby jechała na drugiej przyczepie/lawecie. z HL/HW 6 tonowych to wklejałem gdzieś która jest rolniczą i jakie cyferki ma znaleźć diagnosta na badaniu (tabliczka z a.....). 

• Thanks 1
Opublikowano

😉

nie, skądże, ciągle się uczę ale miałem w cholerę problemów z wydziałem komunikacji i nie raz dzwoniłem po ościennych powiatach żeby dowiedzieć się jak oni to robią a potem kłócić sie u siebie w Wydz. Komunikacji że nie mają racji.

Opublikowano
8 godzin temu, Nikita_Bennet napisał:

OC po to aby nie czepił się UFG, tylko i wyłącznie a do czasu przeglądu/badania technicznego to lepiej żeby jechała na drugiej przyczepie/lawecie. z HL/HW 6 tonowych to wklejałem gdzieś która jest rolniczą i jakie cyferki ma znaleźć diagnosta na badaniu (tabliczka z a.....). 

Tabliczka to ta HW 6011 ND chyba nie? Przesyłam zdjęcie w załączniku to ta z numerem 4.

2b85e1cb4ddcbed7f5fa2f92c23b (1).jpeg

Opublikowano

Jest do sprzedania przyczepa której poprzedni właściciel nie przerejestrował na siebie kupiona była z skr ale zgubił fakturę przyczepa posiada tabliczkę znamionowa i rejestracje da radę to jakoś zarejestrować ?

Opublikowano

Właściciel musi zgłosić na policję zaginięcie dokumentów, potem już leci. Najprawdopodobniej przypieprzą mu karę za brak opłacania ubezpieczenia, oraz doczepią się dlaczego nie przerejestrował(tu będzie bez kary). 

Opublikowano

No to jak kupił i wyrejestrował czy kupił wyrejestrowaną ? Jeśli kupił wyrejestrowaną to możesz potrzebować zaświadczenia że pojazd nie jest kradziony, nie każdy urząd tego wymaga. Gorzej jak rzeczywiście była z wędki bo ty masz 48 na komendzie twój sprzedawca zostanie paserem obaj macie po przyczepie i po pieniądzach. 

Jak wyrejestrował po kupnie problemu nie ma spisujesz umowę kupna sprzedaży i rejestrujesz ponownie. 

Co do OC sprzęt nie zarejestrowany niema wymogu ubezpieczeniowego. 

Opublikowano

Jestem tak ugadany że kupie ją tylko wtedy gdy będzie na niego zarejestrowana, wiem o czy mówisz ja też chce mieć głowę spokojną więc jak będzie na niego zarejestrowana to niema się co bać twierdzi tak że skr ją wyrejestrował i sprzedał na fakturę która mu zaginęła