Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam. Koledzy powiedzcie mi ile ma wymiarow silos 5t potrzebuje taki mały. Ale na stronach firm nie moge sie dokładnie dowiedziec chodzi mi albo o taki jak ma bin albo michał na nogach. Wysokosc i srednica mnie interesuje. I koszt takiego silosu. Dziekuje bardzo ;)

Opublikowano

jest możliwość zrobienia samemu betonu klasy c25/30 ?  czy sie nie bawić i kupować gruche ? fundament pod 130 ton 

Opublikowano

Ja sam  lałem w 2004 roku pod 4 silosy 130 ogółem wylaliśmy i super, Teraz lałem z gruszki pod 200 ton i nie zbyt zadowalony jestem, ten co sam robiłem dużo lepszy.

Niestety w tedy miałemludzi do roboty, 2 tiry cementu 500 ściągłem w Białorusi  i to się bardzo opłacało.

Teraz nie ma sensu samemu robić, ludzi do roboty nie ma taniej gruszkę zamówić.

Opublikowano

A czemu nie jesteś zadowolony? U mnie jest duzo betoniarni dookoła i w zyciu w betoniarce takiego nie zrobię chociażby ze względu na tluczen i dodatki które idą w gruchę. A dawanie zwykłych otoczakow w beton to jak strzał w kolano...

Opublikowano

nie za duzy ten fundament, projektant mi wyliczył na silos zbozowy 130 ton:

20 cm podsypki

30 cm chudego 

50 cm betonu b30 

drut fi 14 co 14 cm siatka góra i siatka dół

coś mi ten fundament nie pasuje,

kierownik budowy mówi że tak ma byc a jak nie to on tego nie prowadzi 

Opublikowano

Słaby ten beton co mi przywieźli B 25 po 2 tygodniach był taki sobie. ten co robiłem dużo mocniejszy.

Ja pod 130 lałem 30-do 35 cm bez żednego zbrojenia.

Pod 200 lałem do 30 cm z podwójnym zbrojeniem siatka kupowana gotowa 8mm 15x15 cm.

Pod fundament wybieralem do 80 cm samą ziemię tylko, dokopywałem się do żwiru, na po kamień odpadz  kamieniarstwa  zagęszczony  zagęszczarką 600, i na to beton.

Opublikowano (edytowane)

normalny grunt 

z tego co się orientowałem na tym forum to właśnie tak pisali, że lekkie zbrojenie tam z 8 mm druta jedna siatka i tyle,

nawet dzwoniłem do producenta i tak mi powiedział. że 8 mm starczy, a ten wywalił taki fundament, ziemi wybrane juz na metr, nie wiem co teraz zrobić. chyba najlepiej to zmienić kierownika budowy, bo to co on tutaj za fundament obliczył to są nie małe pieniądze, na sam drut ile kasy pójdzie. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Kolega pod 100 i 130 to wydkopał  w ziemi dołek na  25 cm i wylał betoniarką, stoi już tak z  12 lat i nie się nie dzieję, a wiem że ma problemy z podmokłym gruntem, bo jakby drugie 25 wykopał to miał by stawik.

Opublikowano

Kolega pod 100 i 130 to wydkopał  w ziemi dołek na  25 cm i wylał betoniarką, stoi już tak z  12 lat i nie się nie dzieję, a wiem że ma problemy z podmokłym gruntem, bo jakby drugie 25 wykopał to miał by stawik.

jak tak licze to te 2 fundamenty wyniosą mnie jakoś 18,5 tysięca brutto, paranoja. 

projektant przerażony tonażem tych silosów wypierdzielił taki fundament, nie wiem zapewne wyliczył sobie to z jakiś swoich wzorów. 

na codzień projektuje i stawia galerie handlowe, domy mieszkalne, chlewnie. 

Opublikowano

jak tak licze to te 2 fundamenty wyniosą mnie jakoś 18,5 tysięca brutto, paranoja. 

projektant przerażony tonażem tych silosów wypierdzielił taki fundament, nie wiem zapewne wyliczył sobie to z jakiś swoich wzorów. 

na codzień projektuje i stawia galerie handlowe, domy mieszkalne, chlewnie. 

czym tu się przerażać? 130t to naprawdę nieduży silos

Opublikowano

czym tu się przerażać? 130t to naprawdę nieduży silos

wiem kolego, mi tego nie musisz mówić 

Opublikowano

nie za duzy ten fundament, projektant mi wyliczył na silos zbozowy 130 ton:

20 cm podsypki

30 cm chudego 

50 cm betonu b30 

drut fi 14 co 14 cm siatka góra i siatka dół

coś mi ten fundament nie pasuje,

kierownik budowy mówi że tak ma byc a jak nie to on tego nie prowadzi 

odnosząc się do powyższych wytycznych,

projektant chyba nie zauważył ze pod 500-tkę zaprojektował, znacznie przewymiarowane, chyba że masz jakieś wyjątkowe warunki gruntowe, stawiasz ten silos na oczku wodnym albo w kopalni. Zdecydowanie przesadzone. Co do doświadczenia nie będę podważał bo widzę że miał doczynienia z dużymi budowami, ale widać że z obiektami magazynowymi chyba jednak nie do końca. Wg mnie należy udać się z projektem żeby to dokładnie sprawdził, jeśli nie można dać ultimatum, jeśli inny projektant będzie w stanie znacznie zejść z kosztów na konstrukcji, należy się zwrot kosztów projektu, można spróbować się rozmówić. Kierownik budowy w związku z rozbieżnościami w projekcie znacznie odbiegającymi od wartości rzeczywistych ma prawo zakwestionowania projektu i jego ponownego sprawdzenia. 

Zaproponowałbym: 

Beton:  B25 (C20/25) wibrowany podczas układania

gr płyty : 30cm

podbudowa: 10cm chudego betonu B10 (C8/10)

stal:  żebrowana AIIIN (B500SP)

podwójna siatka krzyżowo zbrojona ø8 oczka 15cm, obrócone w poziomie o 45° względem siebie

otulina:  góra dół 5 cm 

KONIECZNIE DYLATACJA POMIEDZY PŁYTAMI KAZDEGO SILOSU!

Co do kosztów: PRZYKŁADOWO przy płycie 6x6m wychodzi 6000zł za płytę z robocizną, gotowymi siatkami, betonem i transportem do 50km

oczywiście można zejść z kosztów, siatkę wykonując na miejscu budowy, jeżeli odległość transportu materiałow jest mniejsza, no i oczywiśćie zatrudniając miejscowych "rzezimieszków" do pomocy powinno udać się bez problemu zejść z ceny.

Pozdrawiam.

Opublikowano

warunki normalne. złe zrobiłem że skorzystałem z jego usług. płyty już są zalane. aż mnie szlak trafia ze też skorzystałem z jego usługi. Wszystko było robione tak szybko aby tylko zdążyć na żniwa. z ponad 20 tysięcy mnie te płyty wyniosą. jakoś w tym tygodniu podrzuce dokładna cenę.

Opublikowano

Witam. Czy ma ktoś z was wentylator dachowy sred. 250mm w wiekszych silosach? Jakie ma zastosowanie, czy jest on koniecznie potrzebny? Bo kosztuje 2000zł + kanał.